Slik blir mobilåret 2011
2010 var året da smartmobilene overtok dominansen i markedet. Det er ingen ting som tyder på at dette er en trend som kommer til å snu. I løpet av 2011 vil de vanlige mobiltelefonene fortsette å tape markedsandeler til smartmobilene. Men standardmobilene har sitt grunnfjell, og kommer på ingen måte til å bli borte.
En annen trend vi allerede har sett konturene av er nettbrettene. Vi tror salget av slike brett for alvor vil skyte fart i 2011, men at det vil gå ennå et par år før brettene er "allemannseie". Antakelig vil vi også få se flere nettbrett i laptop-design, på samme måte som vi har sett smartmobiler med qwerty-tastatur. Nettbrettene vil i hovedsak ha skjermer med en størrelse på mellom 7 og 10 tommer.
Teknologi
Vi venter ingen teknologisk revolusjon i 2011. Enkelte større byer vil vi få raskere mobilt Internett, men overgangen til 4G vil neppe slå inn for alvor før Telenor ruller ut sitt LTE-nett i 2012.
Vi tror heller ikke at vi får se Mini-TV i mobiltelefoner i 2011. Slike produkter finnes i Asia, men prøvesendingene med Mini-TV i Oslo har ikke skapt stor etterspørsel etter denne teknologien.
Vi har i flere år ventet på ny batteriteknologi som kan holde liv i de stadig mer strømkrevende mobiltelefonene vi kjøper. Hydrogen-batteriene skulle komme i 2010, men kom ikke. Vi tror heller ikke at du får se slike brenselceller på kommersielle produkter i 2011.
Men vi har tro på at det kan begynne å skje noe på NFC-fronten dette året. NFC er en forkortelse for “Near Field Communication”, og i praksis betyr det at telefonen kan fungere som ditt personlige elektroniske ID-kort (RFID), som det kan knyttes tjenester mot. Du identifiserer deg ved å plassere mobilen tett opp mot en sensor, som leser informasjonen og handler deretter. Systemet virker begge veier, slik at telefonen også vil kunne lese NFC-merker og utføre handlinger. Et eksempel er kinoplakater, der du ved å føre mobilen mot et merke på plakaten kan få se reklamen for filmen, den såkalte traileren, på mobilen din.
En tilsvarende mulighet finnes allerede ved at du kan skanne et symbol på enkelte filmplakater eller visittkort med mobilens kamera, men tjenesten er lite brukt.
Google-mobilen Nexus S, som produseres av Samsung, vil ha NFC-brikke innbygget. Det samme har Nokia E7, og det ryktes også at det vil være NFC-brikke i neste generasjon iPhone.
Når det gjelder 3D-teknologi, så er det allerede utviklet mobiltelefoner med 3D-skjermer. Men vi tviler på at disse vil komme i salg her på berget i 2011. Da er det mer trolig at vi både vil kunne filme og se 3D på enkelte av de nye nettbrettene. Man skal aldri si aldri, men vi kan vanskelig forestille oss at mobilkameraene kommer med 3D-opptak dette året.
Det vi imidlertid er ganske sikre på er at Bluetooth 3.0 vil komme på de aller fleste smartmobiler som blir lansert dette året.
Aktører
Vi tror ingen av de nåværende aktørene i mobilmarkedet forsvinner i løpet av 2011. Det betyr at Sony Ericsson, Nokia, Samsung, HTC og Apple vil fortsette å dominere markedet. LG er den produsenten som står nærmest til å blande seg inn i dette selskapet. Det er ingen ting som tyder på at Motorola vil gjøre comeback i Norden. Blackberry (RIM) har en viss medgang, men selv om de skulle bli dobbelt så store i 2011, så vil det fremdeles ikke utgjøre stort i totalmarkedet. Huawei satser også offensivt, men produktene de lanserte i 2010 ble aldri noen bestselgere.
Hva mobilprodusenter angår, så vil vi komme til å se nye aktører lansere nisjeprodukter, som konferansetelefoner, telefoner med strekkodelesere for businessmarkedet, eller støt- og vannsikre telefoner for håndverkere og friluftsmennesker.
Danske Lumigon, som blant annet har norske eierinteresser, kommer om kort tid på markedet med sin første modell, T1. Det er planlagt oppfølgere til denne modellen, men ting tar tid, og Lumigon risikerer å komme for langt bakpå til å henge med. En av grunnene er at Lumigon ikke får tilgang til like gode skjermer som konkurrentene.
Asus, Dell, HP og Toshiba har alle planer om å ta sine andeler av markedet for nettbrett, og derfra er veien til smartmobiler svært kort. HP har forsøkt seg som mobilprodusent før, og har nå kjøpt Palm. Dermed er det duket for lansering av en HP-mobil med WebOS. Det er også spennende å se hvor langt Nokia er vilig til å gå med sitt Microsoft-samarbeid. Vi kan imidlertid vanskelig se for oss en Nokia-mobil med WP7, med mindre Nokia føler at det er påkrevet med en WP7-modell for å komme inn på det amerikanske markedet. I tillegg har Nokia annonsert at de vil komme med avanserte mobiltelefoner og "liknende produkter" basert på operativsystemet MeeGo.
Når det gjelder operativsystem på smartmobiler, så har vi ingen tro på at OS-krigen blir avgjort i 2011. Vi tror snarere at kampen vil skjerpes, og at vi på sikt ender opp med en løsning for kryssplattformapplikasjoner der OS blir underordnet.
Tjenester
Musikktjenestene WiMP og Spotify er allerede tilgjengelig på flere smartmobiler, og i løpet av 2011 vil de antakelig ha applikasjoner klare for alle smartmobiler og nettbrett. Vi forventer at det i løpet av 2011 dukker opp tilsvarende tjenester for filmleie og videostreaming, slik vi har fått det på PC. Så langt har både filmbransjen og mobiloperatørene bremset denne utviklingen, men med bedre kapasitet i mobilnettene vil vi forhåpentlig også få tilgang til større datapakker enn det operatørene tilbyr i dag.
Aviser på nettbrett er en annen type tjeneste vi garantert vil få se mer av. Vi tror imidlertid ikke at avisene vil lykkes med å ta betalt for innhold på nettbrett, så lenge de ikke klarer å skape et mer unikt innhold. Vår spådom er at alle mediebedrifter vil prøve seg, nesten alle med nettbrett vil teste tjenesten, men få vil bli faste betalere.
Tjenester basert på såkalt augmented reality blir mer vanlig i 2011, og det vil antakelig også bli vanligere å dele kontinuerlig informasjon om hvor man befinner seg med venner på sosiale nettsteder.
Les også: Dette gjør operatøren din i 2011