Tek.no

Nyhet

Med denne giganten skal Kina finne liv på andre planeter

Verdens største radioteleskop er nå klart til dyst.

National Astronomical Observatory
Eigil Knudsen
6 Juli 2016 16:35

Skal du lete etter liv på andre planeter gjelder det å ha et skikkelig radioteleskop. For ganske nøyaktig ett år siden meldte vi at kineserne ville kaste seg inn i leken med verdens største radioteleskop, og nå er den gigantiske innretningen ferdig.

Som det kinesiske nyhetsnettstedet Xinhua rapporterer ble konstruksjonen av «FAST» (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope), som teleskopet heter, ferdigstilt søndag morgen etter fem års arbeid.

Fem hundre meter

Som navnet antyder har teleskopet altså en diameter på fem hundre meter. Dermed må Arecibo-observatoriet i Puerto Rico, som hittil har hatt verdensrekorden med en diameter på 305 meter, se seg ganske grundig slått.

Teleskopet sett fra en annen vinkel.
National Astronomical Observatory

Teleskopet består av til sammen 4450 reflektorpaneler, som utgjør selve «skålen», og skal settes i sving i september i år. Oppgaven til apparatet blir å lete etter ny informasjon ute i verdensrommet, som kan hjelpe oss med å bedre forstå universets opprinnelse, og ikke minst til å lete etter liv på andre planeter.

Vil trolig få stor betydning

Dette spennende arbeidet kan imidlertid ikke starte før om en god stund. De første to eller tre årene skal teleskopet nemlig gjennomgå en rekke tester og justeringer, og i løpet av denne tiden skal forskerne kun bruke teleskopet til «innledende» forskningsoppgaver.

Når letingen begynner for fullt vil teleskopet trolig kunne spille en svært viktig rolle. Som Xinhua peker på har radioteleskoper stått bak mange viktige fremskritt. Til sammen har for eksempel hele seks Nobelpris-vinnende, kosmologiske oppdagelser blitt tilskrevet radioteleskoper.

I mellomtiden vil vi nok i alle fall finne liv på én ny planet: Elon Musk skal nemlig kolonisere Mars ganske snart »

(Via The Next Web)

Les også
Slik ser Hubble-teleskopets etterfølger ut
Les også
Elon Musk vil kolonisere Mars ganske snart
annonse