Tek.no

Nyhet Beste mobilabonnement

Dette er månedens beste mobilabonnementer - oktober

20 Okt 2016 16:03

I det siste har vi omtrent én gang i måneden kåret månedens billigste mobilabonnementer, basert på vår kalkulator – Finn billigste mobilabonnement.

Etter henvendelser fra lesere valgte vi fra og med august å se på også andre ting enn bare pris, som for eksempel priser for utenlandsdata, hva som skjer når du har brukt opp datapakken, maksimumshastighet og så videre.

Dermed kårer vi nå ikke lenger månedens billigste mobilabonnement – men månedens beste. I praksis er det rett og slett det abonnementet vi anbefaler folk å kjøpe i de fleste tilfeller.

Pris vil fortsatt være det viktigste kriteriet, men om det er to abonnementer som koster noenlunde det samme vil vi også gjøre en helhetlig vurdering av hvor gode abonnementene er før vi kårer en vinner.

PS: De aller fleste mobiloperatørene opererer med en kampanje hvor du får fri fart ut året. Vi har valgt å se bort fra dette i denne testen.

Testkriteriene

Vi har forbedret Finn billigste mobilabonnement-kalkulatoren, slik at du nå blant annet kan velge minstehastighet og om du vil ha inkludert dataroaming i EU.

Når vi skal kåre månedens beste abonnementer, har vi delt inn i fire kategorier: Lite data, Middels data, Mye data og Superbruker.

For hver av kategoriene vektlegger vi følgende:

  • Pris. Dette er det viktigste kriteriet.
  • Datamengde. Det er minstekrav til datamengde for hver abonnementskategori.
  • Hastighet. Vi har minimumskrav til nedlastingshastighet for hver abonnementskategori, men høyere hastigheter er et pluss.
  • Utenlandsdata. Hva koster det å bruke telefonen i utlandet. Er noe inkludert? I tillegg til EU og USA ser vi også på de mest populære feriemålene.
  • Overforbruk. Hva skjer når du har brukt opp datapakken? Går hastigheten ned, stoppes databruken, og hvor mye koster det å kjøpe ekstra datapakker?

Lurer du på hvor mye data du trenger? Da bør du prøve vår databruk-kalkulator:

Her er månedens vinnere:

Kategori: Lite data

Kategorien «Lite data» passer best for deg som ikke bruker mobilen til å strømme musikk eller video.

Kriterier: Dette er kategorien for deg som surfer lite på mobilen, eller som vanligvis er tilkoblet wifi. Eventuelt deg som stort sett bruker mobilen til å ringe med. Datapakken er på 1 GB og nedlastingshastighet er minst 10 Mbit/s. Vi stiller ikke krav om fri roaming i EU, men rimelig utenlandsbruk er et pluss.

Best i denne kategorien: I denne kategorien er det nå tre operatører som tilbyr abonnementer til under hundrelappen: Hello, Ice og Telipol, etter at sistnevnte har skrudd ned prisene siden sist. Hello har priset seg til 98 kroner, mens de to andre skal ha 99 kroner. Da får du fri ringing, SMS og MMS, i tillegg til 1 GB data.

For den ene krona må du akseptere en toppfart på 10 Mbit/s hos Hello og Telipol, mens Ice tilbyr opptil 50 Mbit/s.

Operatørene har også litt ulike måter å håndtere det om du skulle bruke mer data enn du har inkludert.

Hello: Legger automatisk på en ny 1 GB-kvote på toppen av den gamle, og fakturerer deg 100 kroner ekstra. Du varsles ved rundt 80 prosent av brukt kvote. Det samme skjer når du har brukt opp den første pakken.

Når du har nådd 3 GB data sperres abonnementet for videre bruk av data den samme måneden, men du kan låse det opp igjen via Hellos kundesider. Da surfer du videre på 128 kbit/sek for 10 øre per megabyte eller 100 kroner per gigabyte.

Ice: Struper hastigheten umiddelbart når du når 1 GB, men lar deg surfe videre på 64 kbit/sek uten at du blir fakturert noe ekstra. Om du vil ha ny datakvote med full fart kan du kjøpe det for henholdsvis 79 kroner for 1 GB og 179 kroner for 3 GB (1 GB-abonnement med ekstra 1 GB-pakke er av en eller annen grunn billigere hos Ice enn et abonnement med 2 GB inkludert.)

Telipol: Struper hastigheten umiddelbart når du når 1 GB, og lar deg surfe videre på 128 kbit/sek, men fakturerer deg 1,99 kroner per MB, altså 1990 kroner per gigabyte. Maksimalpris er imidlertid 399 kroner i måneden for data. Du får kun varsling når du har brukt halve datakvoten, og ikke når du går over den inkluderte datamengden. Du kan imidlertid bestille ekstra pakker på henholdsvis 0,5, 1, 3, 5 og 10 GB - fra 49 til 399 kroner.

Det gjør at det er mindre risiko for ubehagelige overraskelser med et Ice-abonnement om du skulle bruke opp datapakken. Ekstra behagelig om det er barna som bruker abonnementet, for eksempel.

Men pass på hvis du skal reise til utlandet – da er ingen av de aller billigste abonnementene veldig gunstige. Vi anbefaler å skru av roaming hvis du har såpass billige abonnement, eller velge Kompletts Miniflex-abonnement som tilbyr fri EU-surfing innenfor datapakken til 2,70 kroner per dag.

Vi må dessuten nevne at verken Ice eller Telipol tilbyr mulighet for tvilling-SIM eller ekstra data-SIM, men ettersom dette er et abonnement med såpass lav pris og så lite data inkludert anser vi ikke at det er noe stort minus.

Vi kårer Ice Mobil 1 GB til månedens beste abonnement i kategorien Lite data.

Se alle abonnementene i kategorien Lite data – og tilpass selv her »

Kategori: Middels data

Med en datapakke på 5 GB kan du strømme litt musikk og video hver dag, men skrur du opp kvaliteten vil gigabytene fly fort.

Kriterier: Denne kategorien er kanskje den som passer for «folk flest». En datapakke på 5 GB i måneden og en hastighet på 10 Mbit/s passer for deg som har middels stort dataforbruk. Vi stiller ikke krav om fri roaming i EU, men rimelig utenlandsbruk er et pluss.

Best i denne kategorien: I denne kategorien er det nærmest dødt løp mellom Hello 5 GB og Chili Fribruk Medium 5 GB, med en pris på 244 kroner hver. I tillegg har Telipol meldt seg på også her. De tar en femmer mer enn Hello og Chili: 249 kroner.

Også her er det visse forskjeller i hvordan selskapene håndterer forbruk utover den inkluderte datamengden.

Chili: Bruker du opp datapakken tar Chilimobil 1,49 kroner per megabyte, altså 1490 kroner per gigabyte, men maksimalt 499 kroner i måneden.

Hello: Aktiverer automatisk en ny datapakke på 1,5 GB for 100 kroner når du overstiger den inkluderte datamengden. Du varsles ved cirka 80 prosent av oppbrukt kvote. Det samme skjer når denne pakken er brukt opp. Om du også bruker opp denne vil datatrafikken sperres, men du kan aktivere videre surfing via Hellos kundesider - da med en hastighet på 128 kbit/sek og en pris på 7 øre per MB - 70 kroner per GB.

Telipol: Struper hastigheten umiddelbart når du når 5 GB, og lar deg surfe videre på 128 kbit/sek, men fakturerer deg 1,49 kroner per MB, altså 1490 kroner per gigabyte. Du får kun varsling når du har brukt halve datakvoten, og ikke når du går over den inkluderte datamengden. Du kan imidlertid bestille ekstra pakker på henholdsvis 0,5, 1, 3, 5 og 10 GB fra 49 til 399 kroner.

På ett punkt er det imidlertid stor forskjell mellom de to abonnementene. Chili og Telipol tar gjennomgående noe høyere priser for både ringing og databruk i utlandet. Her er noen eksempler:

Hello er altså noe billigere enn konkurrentene på utenlandsbruk. De tilbyr også tjenester som tvilling-SIM, noe du tilsynelatende ikke kan få hos Chili eller Telipol.

Vi er ikke helt solgt på måten Hello løser forbruk over inkludert datamengde på, men du kan fortsatt bruke mellom en og to ekstra pakker og få full fart før du kommer til maksprisen Chili og Telipol har.

Lavere utenlandspriser og mer gunstig løsning for overforbruk gjør at vi kårer Hello 5 GB til månedens beste mobilabonnement i kategorien Middels data.

Trenger du fri dataroaming i EU, bør du velge Chili Fribruk Medium 5 GB med tilleggspakke til 54 kroner. Da er totalprisen 298 kroner – 101 kroner billigere enn Telenors abonnement med tilsvarende datamengde og fri EU-bruk (du får riktignok bare 10 Mbit/s nedlastingshastighet, mot 100 Mbit/s hos Telenor).

Se alle abonnementene i kategorien Middels data – og tilpass selv hver »

Kategori: Mye data

Med 10 GB datapakke har du nok data til å kunne strømme ganske mye video og høre en del på musikk.

Kriterier: Surfer du mye på mobilen, og også trenger litt kjappere nedlastingshastighet, er dette abonnementet du skal velge. Minste datapakke er 10 GB og nedlastingshastigheten er minst 20 Mbit/s. Det bør være rimelig å bruke abonnementet i utlandet.

Best i denne kategorien: Såfremt du krever minst 20 Mbit/s er det fortsatt Kompletts MaxiFlex-abonnement til 299 kroner i måneden som gjelder.

De har dessuten innført et veldig smart valg for deg som har liten bruk for fri roaming året rundt, nemlig muligheten til å betale 2 kroner og 70 øre per dag for fri roaming i EU. Veldig praktisk om du bare skal over grensa, på langhelg til London eller to uker til Spania.

Komplett slår dermed knockout på konkurrentene. De tar 299 kroner for 10 GB, mens de nærmeste konkurrentene, Telipol Fribruk 10 GB og OneCall Grunnpakka med datapakke på 10 GB, koster henholdsvis 349 og 398 kroner i måneden – ingen av dem med fri roaming inkludert.

Vær imidlertid obs på at Komplett tar seg godt betalt for overforbruk når du har brukt opp den inkluderte datamengden: 5 kroner per megabyte (tilsvarer 5000 kroner per gigabyte) er nærmest obskønt, men det stopper heldigvis på maks 399 kroner ekstra i måneden. Vær også oppmerksom på at Komplett ikke tilbyr ekstra datapakker – du betale per megabyte for ekstra bruk.

Som forrige måned er likevel valget i kategorien Mye data veldig enkelt. Vinneren er Komplett Maxiflex.

PS: Om du klarer deg med 10 Mbit/sek sniker både Hello og Chili seg under Komplett på pris, med 294 kroner hver for 10 GB. Chili tilbyr også fri roaming i EU for 55 kroner ekstra. Hello har på sin side ikke noe slikt tilbud og tar betalt med 0,49 kr/MB i EU, men tilbyr til gjengjeld tjenester som tvilling-SIM.

Se alle abonnementene i kategorien Mye data – og tilpass selv her »

Kategori: Superbruker

Vil du strømme mye video og musikk i høy kvalitet trenger du en stor datapakke.

Kriterier: Dette er kategorien for deg som er storforbruker av data, og som også trenger høye hastigheter – for eksempel fordi du ofte surfer på nettet på PC-en via mobiltelefonen.

Minimumskravet er 30 GB data og 40 Mbit/s nedlastingshastighet. Fri dataroaming i EU og rimelige priser i utlandet for øvrig er et krav.

Best i denne kategorien: Har du såpass høye krav til størrelsen på datapakken, er det ikke mange abonnementene å velge mellom. I praksis er det kun to abonnementer: Telenor Frihet 40 GB og Telia Smart Total. Begge abonnementene koster 699 kroner og inkluderer 40 GB med data og fri bruk i EU.

Abonnementene virker nesten helt identiske – men Telia oppgir «fri fart» – som betyr hele 450 Mbit/s, mot 100 Mbit/s for Telenor. I praksis har antagelig dette neppe særlig mye å si – veldig mange steder får du ikke over 100 Mbit/s uansett. Men skal du bruke mobilen som trådløs sone for eksempel til flere tilkoblede PC-er, kan det være greit å ha mye å gå på.

Om du skulle klare å bruke mer data enn de inkluderte 40 gigabytene håndterer de to operatørene det ulikt. Telenor fakturerer deg automatisk 5 kroner per megabyte (tilsvarer 5000 kroner per gigabyte), men maksimalt 399 kroner ekstra i måneden. Hos Telia blir du ikke automatisk fakturert, men må kjøpe ekstra datapakke - 1 GB for 79 kroner eller 10 GB for 249 kroner.

I vår store test av mobildekning i mai hadde Telia dessuten noe bedre 4G-dekning utenfor byene, og det sammen med støtte for høyere hastigheter (i alle fall etter at kampanjen går ut ved nyttår) og potensielt billigere overforbruk gjør at vi kårer Telia Smart Total til månedens beste mobilabonnement i kategorien Superbruker.

Trenger du enda mer enn 40 GB datapakke, er det kun ett abonnement å velge: Telenor Frihet 60 GB til 799 kroner i måneden. Hvis ikke må du kjøpe ekstra datapakke til Telia-abonnementet, og det blir dyrere.

Se alle abonnementene i Superbruker-kategorien – og tilpass selv her »

annonse

Les også