Til hovedinnhold

Dette er nyhetene i macOS Sierra

Apple bytter navn på OS X.

Fra Apple WWDC videofeed.

Apple har lansert neste versjon av sitt operativsystem for Mac, og denne gangen har selskapet endret navnet fra OS X til bare macOS. Den nyeste versjonen av macOS, som ble presentert på Apples utviklerkonferanse WWDC i San Francisco mandag kveld norsk tid, har fått navnet macOS Sierra.

Med navneendringen har Apples operativsystemer for mobiltelefoner, klokker, AppleTV og PC-er fått samme navngiving: macOS, watchOS, tvOS og iOS.

Siri kommer til Mac

macOS Sierra får en masse nye funksjoner, som Apple gikk veldig raskt gjennom på åpningstalen til WWDC. Den kanskje største nyheten var imidlertid at Apples taleassistent Siri nå kommer til Mac.

Når du søker med Siri, kommer søkeresultatene opp i et eget vindu.
Apple

Et nytt ikon øverst til høyre i menylinjen aktiverer taleassistenten, og du har også et Siri-ikon i dokking-linjen nederst på skjermen. Funksjonen vil fungere omtrent slik den gjør på iPhone. Du kan for eksempel be Siri om å vise filer i Finder, spille musikk, gjøre søk på nettet, eller opprette avtaler i kalenderen din. Du kan gjøre bildesøk direkte fra Siri og sende disse direkte til en presentasjon du lager i Keynote.

Du kan også sende meldinger direkte fra Siri.

Auto Unlock

Når du åpner opp MacBooken din i dag, blir du møtt av et påloggingskjermbilde. Men i dag har mange allerede en enhet på seg som er autorisert, som en Apple Watch. Med Auto Unlock vil Mac-en automatisk låses opp når du åpner den og har en innlogget Apple Watch på armen.

Auto Unlock er en del av Continuity-funksjonen på macOS, som skal gjøre samhandling mellom PC og mobil/nettbrett mer smidig. En annen ny Continuity-funksjon er Universal Clipboard. Dette er en utklippstavle som virker på tvers av Mac og iOS. Det vil si at du kan kopiere tekst på for eksempel iPhone, og lime inn teksten i et program på Mac-en.

Like desktoper på tvers av flere Mac-er

En ny funksjon i macOS Sierra lar deg se det samme skrivebordet på flere ulike Mac-er, og du vil også kunne se filene på Mac-en din fra iPhone eller iPad.

Av andre nyheter nevner vi en ny opprydningsfunksjon som gjør det lettere å frigjøre lagringsplass på maskinen ved å blant annet fjerne cache-filer og filer du ikke lenger bruker.

Det vil også bli mulig å organisere faner på samme måte som i Safari i enda flere programmer, for eksempel i Apple Maps.

Apple Pay til web

Apple Pay har vært tilgjengelig en stund, riktignok ikke i Norge. Nå kommer betalingsløsningen også til nettleseren Safari.

Når du shopper online, vil du ha en «Betal med Apple Pay»-knapp, og så kan du bruke bruker du fingeravtrykksleseren TouchID på iPhone til å autorisere betalingen. Du kan også autorisere fra Apple Watch.

Apple har for øvrig også lansert et nytt filsystem, APFS (Apple File System), som vil kunne prøves ut i utviklerbetaen av macOS Sierra. Vårt søsternettsted Digi.no har mer informasjon om APFS »

En offentlig betaversjon av macOS Sierra vil bli tilgjengelig i juli.

Apple lanserte mer:
Nå får Apple Watch ny og raskere programvare »

annonse