Kraftige kameraer på ISS lar deg filme festen din fra verdensrommet

Oppstartsselskap vil «demokratisere romfoto».

Dublin/Tek.no: Det er kanskje litt vrient å se det for seg, men om kort tid vil du faktisk kunne filme hva enn som skjer der du er – fra rommet. Oppstartselskapet Urthecast vil nemlig strømme video filmet fra Den internasjonale romstasjonen, ISS, rett ned til PC-en eller mobilen din.

Selv om det vil bli mulig for deg å hente ned videosnutter av det du vil, om det så er festen du skal ha til helga, eller bare en stilig video av huset ditt, har utstyret langt mer alvorlige formål enn dette også. Kameraene kan nemlig brukes til å både hjelpe regnskogen, og til å forutsi økonomisk vekst.

– Jeg har snakket med veldig mange astronauter, og alle sammen sier at det å dra til verdensrommet endrer dem som mennesker på en fundamental måte. Fra rommet ser de én planet, uten hverken land eller grenser. Vi vil dele den utsikten astronautene har med alle andre, sa Scott Larson, grunnleggeren av Urthecast, under den pågående Web Summit-samlingen i Dublin.

To kameraer filmer jorden

Foto: Urthecast

Det lille oppstartsselskapet har kommet langt på vei til å gjøre dette virkelig. 27. januar i år ble de to kameraene de opererer skrudd fast av astronauter på utsiden av en russisk modul på ISS.

Romstasjonen spinner rundt jorda 16 ganger daglig og filmer det som i praksis er et 40 kilometer bredt, kontinuerlig panoramabilde av jordkloden. Selskapet fanger til sammen opp fem millioner kvadratkilometer av jordoverflaten hver eneste dag.

– Vi henter ned 200 gigabyte om dagen, og det er veldig mye data, sa Larson.

De to kameraene har litt forskjellige egenskaper. Det første heter Theia, og har en oppløsning på 5,5 meter – det vil si at objekter på jordoverflaten som er 5,5 meter store blir synlig. Dette er fastmontert og filmer rett ned på jordoverflaten. Du kan se en tilnærmet direktesendt video fra dette kameraet her.

Det andre kameraet heter Iris, og er langt kraftigere. Med en oppløsning på bare 1,1 meter kan det fange skarpe bilder av jordoverflaten i 30 FPS.

Dette er også montert på en motorisert arm, noe som gjør at det kan følge ett bestemt objekt på jorda i 60 sekunder, før romstasjonen har flyttet seg så langt at det ikke lenger er mulig å se punktet.

Vil forutsi økonomiske trender

Scott Larson, grunnlegger av Urthecast.

Det er den siste funksjonen, at et kamera kan holde fokus på étt punkt over lengre tid, som Urthecast ser spesielt store muligheter med.

Et eksempel Larson trekker frem er hvordan de har eksperimentert med bildene for å kunne beregne økonomisk vekst i enkelte land. Som et eksempel nevner han at man kan se på nærbilder av fabrikkområder i Kina. Ved å studere hvor lange godstogene som går inn er, og hvor mye forurensning det er i elven like ved, kan dette være én variabel som er med på å forutsi hvordan den økonomiske aktiviteten i landet er. Forvaltningsfond skal være spesielt interessert i dette, hevder han.

– Vi tar også bilder av kaffeplantasjer i Sør-Amerika. Ser det ut som plantasjene er gode, kommer trolig prisene på kaffe til å gå ned, og det vil mange vite om, sier Larson. Tilsvarende kan de ta store panoramabilder av jordbruksarealet i USA, og se hvor mye hvete som blir dyrket akkurat nå.

Det er riktig nok ikke bare for å tilfredsstille de med store økonomiske interesser at kameraene er på plass. Selskapet har gjort et eksperiment for å hjelpe til med å forutsi akkurat hvilke områder av regnskogen i Amazonas som er utsatt for nedhogging de neste årene, noe det viser seg å være ganske enkelt å gjøre når du har gode bilder fra rommet.

Når hogsten starter skjer det nemlig alltid ved at én stor hovedvei bygges inn i området, som det så lages mange små stikkveier ut fra. Det er via disse stikkveiene at biter av skogen hogges ned. Med kameraene kan man se at denne hovedveien bygges:

– Kommer hovedveien plutselig så vet du med sikkerhet at resten av skogen snart går, sa Larson.

Bildene de tar fra verdensrommet blir lagret hos dem, slik at det er mulig å spole tilbake i tid ved et spesifikt sted.

Kan strømmes til mobilen

Foto: Urthecast

Urthecast er foreløpig en lukket plattform, men de planlegger å snart åpne en betaperiode for enkelte brukere. Da vil det bli mulig å strømme bilder fra det stasjonære kameraet i tilnærmet sanntid ned til telefonen eller nettbrettet ditt.

Du kan faktisk sette plattformen opp til å gi deg et lite varsel før romstasjonen passerer over det området du er i, slik at du kan følge med akkurat når den er tilstede.

Oppløsningen er riktig nok ikke god nok til at individuelle mennesker blir synlig. At hvem som helst nå blir i stand til å følge med på hva som skjer sett fra verdensrommet vil nok også fyre i gang et par personvernsdebatter. Google har på sin side fått sin andel pepper for sine Street View-bilder, og det «eneste» de gjør er å ta bilder fra gatenivå.

Samtidig er ikke Urthecast på noen måte de første som distribuerer bilder fra rommet, myndigheter verden over har hatt tilgang på slik teknologi lenge. Vi kjenner dog ikke til noen andre selskaper som er i stand til å gjøre bildene så lett tilgjengelig.

Som med alle satellittbaserte systemer har også Urthecast sine begrensninger. Kameraene følger banen til ISS, en bane som ikke inkluderer de nordlige delene av USA, deler av Asia eller Norge for den saks skyld.

Slik tar Google Street View-bilder på de fjerneste steder:
Vi ble med Google for å se hvordan bildene tas »

Les også
Selskap til himmels på helt ny satellittstrategi
Les også
Dette er det aller første bildet fra overflaten av en komet
Les også
Live: Nå lander snart «Philae» på en komet
Les også
Denne kameradronen følger deg rundt helt på egen hånd
Les også
Styrer dagslyset med en app
annonse