Til hovedinnhold

Årets første store dingsemesse starter snart

Her er noe av det du kan vente deg fra CES.

Kobby Dagan / Shutterstock.com
Finn Jarle Kvalheim

Det er straks klart for ett av årets store høydepunkter for dingsefantastene. CES-messen i Las Vegas er en av de største dingsemessene på planeten, og den er også den som dukker opp først på kalenderen. Selve messa har åpent mellom 6. og 9. januar, men også dagene før pleier å være tettpakkede med nylanseringer.

Det er spesielt mandagen før åpning vi regner med å få de største nyhetene, mens produsentene skynder seg å lansere før varene skal stilles ut på messegulvet.

Tek.no er som vanlig til stede i Las Vegas' messehaller, og her er noe av det du kan forvente deg den kommende uken.

Sony

Ifølge Gizmodo er dette Sonys kommende toppmodell, Xperia Z4. Bildet skal ha dukket opp i forbindelse med den massive Sony-hacken i desember, og stamme fra e-poster som omhandler den neste James Bond-filmen.

Et av de heteste modellnavnene som har versert i forkant av CES-messen er Xperia Z4. Sony har de siste årene nærmest gjort messen til sin egen på telefonfronten, ettersom få andre store produsenter har valgt å vise frem toppmodeller der. Sony har vekslet mellom å vise frem sine toppmodeller på CES om vinteren, og rundt åtte måneder senere på IFA-messen i Berlin.

Det går også rykter om et nettbrett som bærer navnet Xperia Z4 Tablet Ultra.

Nettbrettryktene virker foreløpig ikke veldig troverdige. Spesifikasjonene er som å lese referatet fra en mobilnerds våte drøm. Ifølge Techradar.com skal Z4 Tablet Ultra visstnok ha systembrikken Qualcomm Snapdragon 810, 6 gigabyte RAM, mer enn 12 000 mAh batterikapasitet og en 13 tommer stor 4K-skjerm. Absolutt alt dette er godt i ytterkant av hva man kan forvente av et toppspesifisert nettbrett i dag. Det begynner akkurat å bli klart for enheter med 4 GB RAM og oppover, og det skal også være forholdsvis tidlig for god tilgang på Snapdragon 810-brikkene, som riktig nok begynner å bli tilgjengelige for tiden.

Det som derimot skal sies er at Sonys store nettbrett Xperia Tablet Z2 ble forbigått da Xperia Tablet Z3 Compact ble lansert. Dermed kan tiden være moden for en oppfølger.

Også Xperia Z4 er det usikkerhet om. Ryktene vil ha det til at også denne får Snapdragon 810-brikken, men her er resten av ryktene noe mer i henhold til forventningene. Skjermen skal være på 5,4 eller 5,5 tommer, med en oppløsning på 2560 x 1440. Kameraet skal dra nytte av en ny Exmor RS-brikke fra selskapet, som fortsatt knipser bilder i 21 megapikslers oppløsning, men som ellers har en rekke forbedringer under panseret.

Det er ingenting definitivt som tilsier at telefonen ikke dukker opp under årets CES-messe, og følger Sony sin etablerte tradisjon gjør den sannsynligvis det. Samtidig kolliderer dette med både den muligens vanskelige Snapdragon 810-tilgangen og rykter om at telefonen i stedet vil dukke opp på vårparten. Sony har for øvrig også sluppet denne videoen i forkant av messen:

Sony driver ikke bare med mobilteknologi. Spesielt på TV-fronten presenteres det mye på CES, og forventningene foran årets messe er at 4K-skjermene vil dominere. Trenger vi å nevne at de sannsynligvis blir større også i år?

Helt konkret vet vi forløpig lite om hva Sony kan ha opp TV-ermet sitt. Tidligere i år ble det klart at Sony var blant merkene som ville satse på Android TV, og at skjermer med dette operativsystemet ville dukke opp i februar. Det virker sannsynlig at vi får se noen av disse for første gang under ces.

Lyd er også et fokusområde, og blant produktene som er ventet å dukke opp på Sony-området er en lydplanke med tilhørende basshøyttaler og trådløs tilkobling over Wi-Fi.

Foreløpig er det uvisst om Sony har noen nye smartklokker eller treningsarmbånd å vise frem. Sony SmartWatch 3 med Android Wear er foreløpig ganske fersk på markedet.

Samsung

Samsung bruker operativsystemet Tizen på mange av smartklokkene sine. Nå skal operativsystemet brukes i smarte TV-er også.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Samsung har hatt for vane å vise frem nye TV-er og hvitevarer under CES-messen. I år blir neppe et unntak. Lite konkret er kjent så langt, men to ting har selskapet selv brakt på det rene. Årets Samsung-område vil ikke bli preget av digre OLED-skjermer. Selskapet skal i stedet satse på LCD-paneler forbedret med såkalt «quantum dot»-teknologi. Løsningen skal gi bedre fargeomfang og mer lyssterke skjermer. Så langt har vi sett teknologien brukt i Sonys skjermer, der under navnet Triluminos.

En annen nyhet vi vet vi får se er TV-er basert på Samsungs Tizen-operativsystem. Dette er det samme operativsystemet som kjører på selskapets smartklokker i Gear-serien (foruten den opprinnelige Galaxy Gear).

Samsung har den siste tiden hatt et voldsomt fokus på kurvede skjermer, et fokus vi regner med å se igjen også i utvalget de tar med seg til Las Vegas.

Vanligvis holder Samsung mobillanseringene sine utenom CES-messen, og som regel i egne Unpacked-arrangement. Til tross for at selskapet ikke har annonsert noen Unpacked-lansering i forbindelse med CES har det gått rykter om at Galaxy S6 vil dukke opp på messen.

Toppmodellene i Galaxy S-serien har tradisjonelt også hatt lansering et stykke ut på vårparten. Dersom Galaxy S6 skulle dukke opp på CES er dette altså noe tidligere enn vanlig.

Ryktebørsen er ikke enig med seg selv om hvorvidt Galaxy S6 vil bli utstyrt med Snapdragon 810 eller Snapdragon 801. Skjermen vil enten være en helt ordinær AMOLED-variant med 1080p-oppløsning, eller så vil den være betraktelig mer høyoppløst. Det kan også tenkes den arver litt av designen fra Galaxy Note Edge, i form av bøyd skjerm langs langsidene. Her mener ryktene imidlertid at det er snakk om begge sidene, og ikke kun én av dem.

Alt i alt virker Galaxy S6 ryktene å være for mange, og for uenige med seg selv, til at telefonen kun er få dager unna. Som regel skrelles de gærneste ryktene vekk i dagene før en lansering, og vi står igjen med et noenlunde realistisk inntrykk av hva vi kommer til å få se. Slik er det ikke for Galaxy S6 akkurat nå, og dermed regner vi egentlig med at ventetiden blir noe lenger før akkurat denne godbiten dukker opp.

Samsung har imidlertid én lansering som er ventet i nær fremtid. Metallmobilen Galaxy A7 skal muligens avdukes 14. januar i Sør-Korea.

Microsoft

Teknologiinteresserte venter spent på hvordan Windows 10 vil ta seg ut på telefoner. Ryktene vil ha det til at vi ikke får se den nye Windows-versjonen på telefoner før sent i januar. Men, Microsoft er også til stede på CES.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Selskapet som tok over Nokias Lumia-telefoner skal være til stede under CES-messen, men det er uklart hva de skal gjøre eller vise frem. Det siste året har en oppfølger til Lumia 1020 vært mye omtalt på ryktebørsen, men utviklingen av modellen, kjent som McLaren, skal være stoppet. De siste ukene har nettet nærmest blitt oversvømt med bilder av tidlige prototyper for modellen. Ut over dette har Microsoft i dag en rekke relativt nye Lumia-modeller på markedet, og på vei inn i markedet.

Det vi virkelig venter på fra Redmond, et lite stykke utenfor Seattle, er en smakebit på mer av det Windows 10 vil tilby forbrukere. Ryktene vil ha det til at den smakebiten ikke dukker opp før i slutten av januar, på et eget arrangement. Da får vi sannsynligvis også se hvordan Windows 10 fungerer på mobilskjermer.

LG

Som for Samsung og Sony kommer nok mye av CES-messen til å handle om TV-skjermer for LG. Selskapet har i disse dager flere store OLED-TV-er i salg, men på CES skal det først og fremst handle om høyoppløste 4K-skjermer for LG i år. Også denne produsenten satser på «quantum dot»-teknologien for å forbedre farger og lysstyrke i de vanlige LCD-skjermene sine. Tynnere skal de også bli.

LG vil blant annet bruke messen til å vise frem sine nye ArtSlim TV-er. De nye skjermene kommer i 55 og 65 tommers størrelser, og den minste av dem er bare 7,5 millimeter tykk.Foto: LG

Åtte nye modeller er på vei, og med dem kommer webOS 2.0. LGs operativsystem for smarte TV-er kjøpte de av HP, som for noen år tilbake kjøpte opp og forsøkte å stable et haltende Palm på bena. Nå skal plattformen ha blitt ny og bedre.

Både webOS 2.0 og disse åtte nye skjermene er bekreftet av LG selv. Det som derimot ikke er bekreftet kan være mer spennende, hvis det kommer.

Det ryktes nemlig at LG vil vise frem en TV med 8K-oppløsning under årets messe. Det er snakk om en 55 tommer stor skjerm, med oppløsningen 7,680 x 4,320. Det gir en oppløsning på 33 millioner piksler, altså godt over de 10-20 megapikslene ordinære forbrukerkamera er i stand til å ta stillbilder i.

Du kan lese mer om LGs nye TV-er i denne artikkelen.

Ellers er også en mulig oppfølger til G Flex på ryktebørsen. Dette var LGs, og verdens, første fleksible telefon. Telefonen fikk en litt blandet mottakelse, og var nok kanskje aller mest for teknoentusiastene. Både størrelse og prislapp var av det heftige slaget. G Flex 2, eller G Flex Frame som den også omtales som, skal ifølge ryktene være rettet mot massene i større grad.

LG har ikke selv bekreftet modellen, men får muligens hjelp av brikkeprodusenten Qualcomm. De har nemlig vist frem et bilde av en mystisk telefon som kjører på Snapdragon 800-plattformen. De sier ikke noe mer om hva slags produkt det er, men i bildeutsnittet som er valgt ser vi tydelig det som er LGs varemerke for tiden; knapper på baksiden av telefonen.

Ellers har det i lengre tid gått rykter om at LG vil bruke webOS-plattformen sin på bærbare produkter, så som smartklokker. Det snakkes også om at en oppfølger til den runde smartklokken G Watch R kan dukke opp i de enorme messehallene i Las Vegas.

HTC

HTC skal ha et lanseringsarrangement under årets CES. Ryktene har spekulert i en oppfølger til One (M8), men alt tyder på at vi får se en ny Desire-modell.Foto: HTC/Weibo, Steve Hemmerstoffer/Twitter

HTC har ikke pleid å ha noe stort nærvær på CES, og vanligvis lanserer de toppmodellene sine under egne arrangement med god avstand til større messer. På tampen av året ble det imidlertid klart at HTC vil ha sin egen pressekonferanse under CES.

Akkurat hva det er mobilprodusenten skal lansere er litt usikkert. Plakaten HTC la ut på sin kinesiske Weibo-side inneholder ordet «Desire», og følgelig er det sannsynlig at telefonen det handler om havner i nettopp Desire-serien.

Det spekuleres i at dette, i likhet med Desire Eye som ble lansert i høst, er en telefon med et kraftig frontkamera for selvportrettering.

Det har likevel vært snakk om at kanskje HTC One (M8) får sin avløser under årets CES-messe.

Foreløpig er det meste uklart om HTCs aktiviteter i Las Vegas, og bildene som så langt har dukket opp sier ikke så veldig mye om hva vi har i vente. Dette kan med andre ord bli spennende.

Huawei

Huawei har vært et fast innslag på CES de siste årene, med store områder i messehallene og mange nye produkter. Det viktigste vi forventer fra den kinesiske mobilprodusenten i denne omgangen er en oppfølger til Ascend P7.

Huaweis Ascend P7 var et svært hyggelig bekjentskap i 2014. Ryktene vil ha det til at oppfølgeren er rett rundt hjørnet.Foto: Huawei

Huaweis nye Ascend P8 skal ifølge ryktene være dekket i metall, ha åttekjernet systembrikke utviklet av Huawei selv, og en full-HD-skjerm på 5,2 tommer.

ZTE

Også ZTE har vært et fast innslag på CES gjennom flere år. For to år siden lanserte de Grand S, en gjennomført designtelefon med svært kraftig innmat. Sammenliknet med det vi hadde sett tidligere virket den å markere et skille i ambisjonsnivå fra mobilprodusenten.

Nå er det Grand S III ryktene omtaler, men foreløpig er det lite som er kjent om denne tredje utgaven i Grand S-serien. Det som så langt er ute er noen tidlige bilder, som kanskje sier noe om hvordan telefonen ender opp med å se ut.

Asus

I fjor fikk vi hilse på Asus' nye serie telefoner. ZenPhone-telefonene ble lansert som svært rimelige Android-mobiler med noenlunde greie spesifikasjoner og god brukeropplevelse. Så langt har vi imidlertid ikke sett mye til dem i Norge.

Asus benyttet fjorårets CES til å lansere ZenFone-serien, som består av en rekke prisgunstige Android-mobiler.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Det er foreløpig usikkert om vi får se nye produkter fra Xiaomi under årets CES-messe, men det lekker stadig nye detaljer om selskapets mulige nye toppmodell, Mi5.

Under denne messen er det ventet at Asus slipper nye modeller i serien. Det eneste som ser ut til å være kjent om disse modellene, er at de vil kjøre systembrikker fra Intel. I tillegg er det ventet at det dukker opp en modell med 5,5 tommer stor skjerm. Ellers er det altså magert med informasjon om de nye telefonene.

Asus pleier ellers å vise frem både PC-er, nettbrett og komponenter under CES. Her ser detaljene imidlertid ut til å være enda mer sparsomme.

Xiaomi

Mobilraketten Xiaomi har varslet at de slipper sitt nyeste flaggskip i januar. Det kan dermed hende vi vil få se Xiaomi Mi5 i Las vegas.

Den fem år gamle mobilprodusenten har utmerket seg på å selge rimelige telefoner med spesifikasjoner som langt overgår tilsvarende priset utstyr fra de mer etablerte konkurrentene. Mi5 skal ha ekstremt smale rammer rundt en 5,5 tommer stor høyoppløst skjerm.

Kraftig innmat i form av Snapdragon 805 eller 810 fra Qualcomm står også på menyen, men ryktene vil ha det til at denne generasjonen Xiaomi-flaggskip kan bli noe dyrere enn tidligere varianter.

Nvidia

Nvidias Tegra K1 ble sluppet under fjorårets CES-messe og er muligens moden for en oppgradering.Foto: Nvidia

Nvidia utvikler brikker for skjermkort og, etter hvert, mobiler og nettbrett. Under fjorårets messe slapp selskapet Tegra K1, en mobil systembrikke med en svært spesiell grafikkløsning. Selve prosessorkjernene er noenlunde ordinære saker fra ARM, men 192 kjerners grafikkdel basert på samme arkitektur som brukes i PC-er er ikke hverdagskost.

Også i år er Nvidia tidlig ute under CES-messen, og akkurat som i fjor skal lanseringen handle om mobil- og bilteknologi. Dermed virker det svært sannsynlig at vi får stifte bekjentskap med en oppfølger til K1. Vi strekker muligens ikke kreativiteten kjempelangt hvis vi tipper den blir hetende Tegra K2.

I årene Nvidia har holdt på med Tegra-serien har det som regel alltid tatt en del tid før brikkene dukket opp i produkter for massemarkedet. Ofte har de dukket opp i få produkter – enten relativt spesialiserte dingser, eller mobiler og nettbrett som ikke har fått den største utbredelsen. Det har som regel kommet seg etter hvert, men gjerne ikke før ytelsesovertaket er tatt over av noen andre igjen. Som regel Qualcomm. Det hadde vært forfriskende om vi i år fikk se noen store og tunge navn på partnerlisten allerede ved lansering.

Hva Nvidia vil vise frem på bilfronten er litt mer i det blå. Nvidias brikker brukes typisk i bilenes informasjonssystem, og av og til i selve dashbordet der kjøreinformasjon som hastighet og turtall vises. Nvidias løsninger er i dag i bruk i for eksempel Teslas Model S, der to Tegra 3-brikker styrer henholdsvis den digre infoskjermen og informasjonen foran rattet.

Ønsker du å følge med på stoffet fra CES? Alt blir merket med CES 2015-taggen, slik at du enkelt kan sortere ut disse sakene fra nyhetsstrømmen. Vil du se alle sakene vi har publisert fra CES gjennom årenes løp bruker du den vanlige CES-taggen.

annonse