Til hovedinnhold

EU undersøker om Google misbruker Android

Har bedt aktører utlevere kommunikasjon tilbake til 2007.

Med Androids enorme markedsandel på rundt 80 prosent, er det kanskje ingen overraskelse at konkurrenter og regulerende myndigheter begynner å murre. Etter at EU i lang tid har etterforsket Googles dominerende søketjeneste, skal det nå være Android som står på menyen.

Googles operativsystem Android har skyhøy markedsandel, og giganten må nå finne seg i å bli undersøkt av Europakommisjonen.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Det er reuters.com som melder om at europeiske reguleringsmyndigheter nå jobber med Googles mobile operativsystem. Arbeidet skal ifølge Reuters' kilder komme i forkant av et skifte i ledelsen hos Europakommisjonen der visepresident Joaquín Almunia er kommisær for konkurranse. Almunia vil bli avløst i november i år.

Les også: Saksøker Google for søkemonopol

Informasjon fra 2007 og ut

Europakommisjonen har nå sendt ut spørreundersøkelser til operatører og mobilprodusenter, der de ønsker å få vite hvilke krav, om noen, Google har stilt for å akseptere bruken av Android som operativsystem. Det er spesielt krav om å utelate konkurrerende apper eller søkemotorer EU er på jakt etter, og kommisjonen har også etterspurt relevant kommunikasjon mellom Google og de spurte selskapene hele veien tilbake til 2007.

Det ventes at Almunia kan annonsere den nye etterforskningen samtidig som dagens undersøkelser av Googles søketjenester oppsummeres.

Stiller krav for å bruke siste Android

En tidligere Google-sjef skal ha fortalt Reuters at Google nå krever at enkelte av deres tjenester er forhåndsinstallert på enheten for at produsenter og operatører skal få bruke siste utgave av Android.

Også selskaper som står bak konkurrerende appbutikker hevder å slite tungt i konkurranse med Googles egen appbutikk, Google Play.

Les også: Googles app-butikk klages inn til EU

(Kilder: reuters.com, wsj.com)

Les også
Google fjerner flere Gaza-Israel-spill fra Play Store
Les også
Googles app-butikk klages inn til EU
Les også
Apple og Google slutter patentfred
Les også
Saksøker Google for søkemonopol
Les også
EU vil ha slutt på patentkrigene
annonse