Tek.no

Nyhet

Kalde dommere gjør oftere feil

Kan dette være et nytt argument for å innføre videodømming i fotball?

Montasje: Shutterstock/Teknofil.no
25 Nov 2014 18:00

Mange er motstandere av videodømming i fotball. Det handler om tradisjoner, om at menneskelige feil er en del av spillet, og ikke minst at fotball skal kunne spilles på omtrent samme måte over hele verden og på alle nivåer. Her kan teknologi virke som en trussel.

For å få bukt på holding og forseelser i straffefeltet har UEFA de siste årene eksperimentert med måldommere. Dette er to ekstra assistentdommere som står bak hvert sitt mål, og som rapporterer via mikrofon til dommeren om de får med seg noe som hoveddommeren ikke har sett. Før mållinjeteknologi ble innført i år hadde de også ansvar for å sjekke om hele ballen var over streken i tvilstilfeller.

Nå skriver Forskning.no at forskere ved University of Bedfordshire har forsket på måldommerne, og kommet frem til at de gjør en dårligere jobb i kaldt vær.

Forklaringen ligger i at at de fryser, ettersom de ikke rører på seg. Det reduserer ifølge studien dømmekraften deres. Hoveddommeren og linjedommerne, som løper for å holde varmen, lider derimot ikke samme skjebne.

Ikke testet i kamp

Det er riktignok ikke ekte måldommere som har blitt offer for testingen, men snarere testpersoner som skulle utføre de samme oppgavene i et innendørs laboratorium. De simulerte det en måldommer trengte å gjøre i en kamp i temperaturer på minus 30-, minus 18 og minus 5 grader.

Studien viste at særlig lav hudtemperatur førte til manglende årvåkenhet i testene. Puls hadde derimot ikke noe særlig å si.

Heldigvis, for deg som ikke ønsker at videodømming skal spille en større rolle i profesjonell fotball enn den allerede gjør, har forskningslederen en veldig enkel løsning på problemet:

– La måldommerne bruke vanlig dommeruniform når været er varmt, og et ekstra lag med undertøy når det blir kaldt. Det vil fjerne variasjonene i hudtemperatur, sier Samuel L. Watkins fra University of Bedfordshire.

Som Forskning.no påpeker skal CSKA Moskva møte Roma hjemme i Champions League i kveld. Følg ekstra nøye med på de tyske måldommerne Bastian Dankert og Marco Fritz, og hvorvidt de er helt bak mål ...

Hele studien finner du på Tandfonline.com.

Fotball begynner å bli mer teknologisk:
Smart-fotballen har kommet til Norge »

annonse

Les også