Til hovedinnhold

Oculus Rift-utvikler utsetter arbeidet på grunn av kvalme

– Vi blir alle ekstremt sjøsyke, sier utvikleren.

Jørgen Elton Nilsen

Etter mange års ventetid er virtuell virkelighet av høy kvalitet endelig innen rekkevidde i form av de begjærte Oculus Rift-brillene, som har vekket stor begeistring hos de aller fleste som har testet dem.

Den spennende teknologien er imidlertid ikke helt uten visse bivirkninger. Som vi kunne bekrefte etter vår prøverunde i mai i fjor vil man kunne oppleve fysisk ubehag etter en stund med kontinuerlig bruk, i form av kvalme og svimmelhet. Dette er et fenomen som i korte trekk kommer av at signalene hjernen mottar fra brillene ikke samsvarer med kroppens bevegelser, noe som gjør at kroppen reagerer med sykdomssymptomer.

Oculus Rift er ennå ikke perfekt.Foto: Oculus VR

Utviklere må avbryte arbeidet

Problemet var størst med den første utviklerversjonen av Oculus Rift, mens oppfølgeren blant annet bød på posisjonssporing og bedre bildeflyt, noe som skulle redusere de ubehagelige bivirkningene betydelig. Ennå er man nok ikke helt i mål, for nå melder nettstedet Ars Technica at sjøsyken rett og slett har blitt en hindring for en gjeng utviklere som jobber med teknologien.

Utviklerne det er snakk om er spillstudioet Lunar Software, som for tiden arbeider med Oculus Rift-støtte for sitt grøsserspill Routine, som vårt søsternettsted Gamer omtalte i fjor sommer. På Steam-forumet skriver studioet at de ser seg nødt til å utsette dette arbeidet fordi hele gjengen opplever store ubehag fra Oculus Rift-brillene.

– Vi er alle særdeles begeistret for VR fordi vi mener det gir en makeløs grad av innlevelse, og det er noe vi vil være en del av. For øyeblikket må vi likevel nedprioritere VR-integreringen fordi vi alle blir ekstremt bevegelsessyke av de eksisterende utviklerversjonene (av Oculus Rift, red. anm.).

Kan bli vanskelig å fikse helt

Uviklerne ser altså ut til å referere til begge utgavene av Oculus Rift som i dag er tilgjengelige, noe som i så fall betyr at den kommende forbrukerversjonen fremdeles har behov for betydelige forbedringer.

Oculus VR er for øvrig godt kjent med problemstillingen, som de selv har skrevet om på bloggen sin. Selskapet mener mye kan løses med ytterligere forbedringer av maskinvaren, men at det kan bli vanskelig å fikse dem helt, blant annet fordi man ennå ikke har kommet helt til bunns i nøyaktig hva det er som forårsaker ubehaget.

Sjøsyke eller ei, utviklingen gjør stadig fremskritt: Se hvor bra Oculus Rift-utgaven av Half-Life 2 er blitt »

annonse