Til hovedinnhold

Vil gi mobiler og smartklokker lengre batteritid ved å «dele» på strømmen

Forskere med kreativ løsning på den begrensede batteritiden til mobile enheter.

En av de største akilleshælene ved mobilteknologien er fremdeles den begrensede batteritiden, som forskere blant annet prøver å løse med nye og bedre batteriteknologier. Det finnes imidlertid også mer kreative løsninger på problemet, noe nettstedet ScienceDaily nå melder om.

Ved University of Massachusetts i USA, som altså ikke må forveksles med MIT, har forskere nemlig funnet en måte å la små, mobile enheter dra nytte av batteriene i andre, større enheter i nærheten.

Modifisert Bluetooth-teknologi

Den nye løsningen har blitt døpt «Braidio» og innebærer i korte trekk å modifisere Bluetooth-teknologien på en slik måte at den fungerer omtrent som såkalt radiofrekvensidentifikasjon.

Lite batteritid er et vedvarende problem både for mobiler og smartklokker.

Radiofrekvensidentifikasjon (RFID) en metode for å lagre og hente data ved hjelp av små brikker som kan festes til eller bygges inn i et produkt. Ved hjelp av disse brikkene kan ulike enheter «dele» på energien som brukes til kommunikasjon, ifølge forskerne.

«Braidio»-brikkene fungerer i utgangspunktet som vanlige Bluetooth-sendere så lenge enheten har tilstrekkelig med strøm, og går over til å fungere som en RFID-brikke for å utnytte strømmen fra enheter med større batterier når strømnivået går ned.

Hovedsakelig for smartklokker

Ifølge forskerne kan løsningen føre til at batterier i mindre enheter kan vare mye lengre. Samtidig peker de på at teknologien bare dekker det strømforbruket som er knyttet til kommunikasjon og overføring av data, som betyr at fordelen blir mindre dersom man bruker andre energikrevende funksjoner.

I utgangspunktet ser det ut til at teknologien er tiltenkt smartklokker, som ved hjelp av teknologien vil kunne utnytte batteriene i mobiltelefoner. Det er imidlertid ikke utenkelig at løsningen også kan brukes til å la mobiltelefoner utnytte batteriene i for eksempel bærbare PC-er.

Forskerne har ikke sagt noe om en eventuell kommersialisering av løsningen. Mer informasjon finner du hos University of Massachusetts.

MIT har nå utviklet ny batteriteknologi: Den kan gi mobiler dobbelt så høy kapasitet, og er på vei til markedet »

Les også
Snart kan mobilbatteriene få dobbelt så høy kapasitet
Les også
– Apple Watch 2 kommer 2. halvår
Les også
Lagde ved en tilfeldighet batteri som kan lades minst 200 000 ganger
annonse