Tek.no

Nyhet

Sverige innfører aldersgrense på sosiale medier

Ny EU-bestemmelse gjør at man må spørre foreldre om lov til å bruke Facebook.

Shutterstock
2 Feb 2016 09:30
annonse

Internett-tjenester brukes som kjent av folk i alle aldre, men i nabolandet vårt ser det ut til at det kan bli vanskelig for noen aldersgrupper å benytte seg av de mest populære tjenestene. Sverige skal nemlig innføre aldersgrenser på sosiale medier.

Den svenske forbrukerministeren Per Bolund uttalte nylig overfor kanalen SVT at den nye lovgivningen kommer som et resultat av nye EU-reguleringer.

Må spørre foreldre

I praksis vil reguleringene innebære at man må spørre foreldrene dersom man vil bruke sosiale medier som Facebook, Instagram og Snapchat og er under en bestemt alder.

Det er opptil hver enkelt EU-medlemsstat å sette aldersgrensen, men den må ligge mellom 13 og 16 år. Reguleringene skal altså gjelde samtlige EU-land og trer i kraft innen to år.

annonse

I pressemeldingen fra Europakommisjonen kommer det frem at formålet med de nye reguleringene er bedre kontroll på de personlige dataene som lagres om brukerne. Ifølge EU er barn og unge gjerne mindre oppmerksomme på personvern-relaterte spørsmål.

Skal ikke forhindre informasjonstilgang

– Hensikten med denne spesifikke bestemmelsen er å beskytte barn mot å bli presset til å dele personlige data uten å være fullstendig klar over konsekvensene, står det i pressemeldingen.

EU presiserer at de nye bestemmelsene ikke er ment å forhindre barn og unge fra å bruke Internett i utdannelses- og informasjonsøyemed. Akkurat hvor grensen går mellom tjenestene som er underlagt de nye aldersbestemmelsene og dem som ikke er det, er noe uvisst.

Det er heller ikke helt klart hvordan og hvor strengt man ser for seg at de nye reglene skal håndheves. For øvrig uttalte Per Bolund nylig overfor Dagens Nyheter at Sverige trolig vil legge seg på den laveste aldersgrensen som tillates, altså 13 år.

Sosiale medier brukes til mye rart: Nå slår Facebook hardt ned på våpenhandel via tjenesten »

(Via Sweclockers)

Les også
Sjekk Facebooken din - nå dukker innleggene til venner og familie høyere opp enn tidligere
Les også
Også Norge kan få aldersgrense på Facebook
Les også
Nå er våpensalg forbudt gjennom Facebook
Les også
Personverndagen
annonse