Tek.no

Nyhet

Mye ny optikk fra Carl Zeiss

Optikkens mestre planlegger mye gromglass i tiden som kommer

Carl Zeiss
10 Sept 2012 12:32

Flere nettsteder kunne i helgen melde at den kjente optikkprodusenten Carl Zeiss har store optikkplaner fremover.

Først og fremst har Carl Zeiss meldt om at de på årets Photokina som åpner i Køln om en ukes tid vil vise frem sitt nyeste objektiv for Nikon og Canons speilreflekser. Det dreier seg om Carl Zeiss Apo Sonnar T* 2/135, et temmelig lyssterkt teleobjektiv for portrettfotografer og andre som trenger god lysstyrke og bildekvalitet på litt avstand fra motivet.

Som vanlig er det snakk om manuellfokus, og ingen bildestabilisator. Rart, tenker du kanskje, i disse høyteknologiske tider, men for målgruppen for disse objektivene er det nok Carl Zeiss' rykte for ekstremt god optikk som trekker.

Største blender er f/2, mens minste blir f/22. På nærgrensen på 80 cm skal objektivet klare en 1:4 gjengivelse av motivet. Ikke makro, akkurat, men ikke så verst heller. Optisk er objektivet konstruert av 11 elementer i 8 grupper, og det skal ta filtre med 77 mm i diameter. Som nevnt kommer det i utgaver for Nikon (ZF.2) og Canon (ZE).

Norsk pris og tilgjengelighet er ennå ukjent, men veiledende pris i resten av verden når det dukker opp der i desember i år er oppgitt til henholdvis 2000 USD eller 1600 Euro.

Beste fullformatoptikk noen sinne?

På Photokina planlegger Carl Zeiss også å vise frem prototyper på et nytt objektiv som visstnok planlegges å bli tilgjengelig i andre halvdel av 2013. Dette objektivet får en brennvidde på 55 mm og en største blender på f/1.4, og skal etter sigende slippes i versjoner for Nikon og Canon også det. Dette objektivet skal være det første i en ny serie fra Zeiss, tiltenkt de ekstra kresne brukerne. Her i Akam trodde vi ikke Zeiss hadde andre brukere enn de som er ekstra krevende, men når til og med Carl Zeiss hever lista er det klart at det er snakk om gromglass av den dyre typen. Ikke er det lite skryt de kommer med når det gjelder disse objektivene heller. Her er hva de skriver i pressemeldingen:

sitat"Thanks to a newly developed optical design, this lens is superior to conventional full-frame lenses, and it achieves with powerful full-frame, full-format cameras an image performance that until now has only been seen with medium-format systems."

Autofokusobjektiver for speilløse kameraer

Foruten de to objektivene ovenfor planlegger Zeiss også å vise frem tre prototyper i en ny serie for speilløse systemer. De har ikke offentliggjort hvilket speilløse system ennå, men av pressemeldingen fremkommer det at det er snakk om en vidvinkel, et normalobjektiv og en makro, alle med autofokus. Disse skal være de første i en ny objektivserie fra optikkprodusenten, og sannsynligvis vil de være på markedet om et knapt år, det vil si i midten av 2013.

M-fatning

Zeiss nevner i pressemeldingen også at de i 2013 planlegger å legge minst ett raskt objektiv med M-fatning ut for salg. Har du Leica-kamera og en alt for feit lommebok har du med andre ord noe å glede deg til.

Les også: Test: Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD

Kilder:
DPReview
DPReview
PhotographyBlog
PhotographyBlog

Les også
Nå kan du leie Kubricks ekstremoptikk
annonse