Til hovedinnhold

Kina øker sensuren på nett

Ser på mikrobloggene som en trussel.

Vi har tidligere meldt at Kina stadig trapper opp sensuren på Internett. Nå varsler myndighetene ytterligere opptrapping, og retter seg spesielt mot sosiale medier og mikroblogger.

Kraftig kritikk

Det er det regjerende kinesiske kommunistpartiet som har utstedt en offisiell underretning om økt kontroll over befolkningen, blant annet etter at det i sommer kom kraftig kritikk fra mikrobloggerne mot myndighetenes håndtering av en togulykke i landet.

Sentralkomiteen i partiet liker ikke den økende dristigheten til mange av bloggerne – som blant annet diskuterer sensitive temaer, retter søkelys mot skandaler i staten og kritiserer offentlig maktmisbruk og inkompetanse.

Avansert sensurapparat

Kina har et av de mest avanserte kontrollsystemene for Internett i verden. Likevel har sensuren slitt med å holde følge med informasjonsutvekslingen på de populære mikrobloggene. Antall brukere hadde steget til 195 millioner ved slutten av juni, en tredobling i forhold til et halvt år tidligere.

Den offisielle underretningen om en strengere sensur har blitt ventet i flere miljøer i Kina, og gir et klart signal om at kinesiske myndigheter nå vil "stoppe og straffe spredning av skadelig informasjon."

Egne tysterbrukere

Innhold blir allerede blokkert og slettet fra diverse nettjenester, men myndighetene har likevel problemer med å passe på alle mulige former for retoriske forbigåelser av sensuren – som for eksempel kreative eufemismer og andre ordspill.

Analytikere tror ikke at kinesiske myndigheter vil legge ned sosiale nettsider direkte, ettersom de er for populære blant befolkningen. De tror heller at staten vil opprette egne kontoer og bruke store mengder av disse til å overvåke og slette såkalt sensitiv informasjon.

(Kilde: The Guardian)

annonse