Til hovedinnhold

Ikke glem nettvett på ferieturen

Slik surfer du sikkert i åpne trådløse nettverk.

Trådløst nettverk og mange oppkoblingsmuligheter gjør at stadig flere surfer på nettet når de er på ferie. De fleste kobler seg opp mot alle de tilgjengelige gratisnettverkene som finnes der ute, noe som gjør dem sårbare mot overvåking og virus.

I verste fall kan viktige passord og sensitiv informasjon havne i hendene på feil person. Du er utsatt for farer når du surfer i åpne nett, men samtidig er det mye du kan gjøre for å sikre deg mot dem.

Nettrafikken kan avlyttes

Når du surfer gratis kan du ofte være et lett bytte for noen ønsker å avlytte eller overvåke deg. Dette foregår ved at noen kan sette opp et trådløst nett, og overvåke og registrere all trafikk som går igjennom nettet.

- Sagt på en annen måte: Du surfer på Internett gjennom en annen persons PC, forklarer Terje Pedersen i Nettvett.no.

Mange oppdaterer facebook-profilen sin på reise. Det er morsomt og kan fungere som en reisedagbok.

- Vær oppmerksom på at det finnes programmer til mobiltelefoner som kan avlytte og overta facebook-, Twitter-, YouTube- og MySpace-kontoer. Er du først fanget av slike programmer som for eksempel Faceniff, hjelper det ikke å logge av profilen, forteller Pedersen videre.

GUIDE: Surf sikrere på åpne nettverk

Slik sikrer du deg

En god måte å sikre seg mot dette på er å bruke kryptert oppkobling. På denne måten vil ikke trafikken kunne overvåkes.

- De aller fleste nettbankene bruker denne typen sikkerhet for nettbankene sine. Dersom du må bruke nettbanken mens du er på reise, er det viktig at du forsikrer deg om at det står https i adressefeltet, oppfordrer Pedersen.

De fleste sosiale nettverk har også en sikker måte å koble seg på. På Facebook kan du for eksempel beskytte tilkoblingen ved å bruke en sikker tilkobling (https://). Du finner også en egen “Steg for steg”-veiledning for hvordan dette gjøres på nettvett.no.

Huskeliste for gode nettråd:

  • Vær sikker på at det trådløse nettet du kobler deg opp mot er et offentlig trådløst nett, og ikke et lokalt nett en annen bruker har satt opp.
  • Dersom du skal oppdatere profilen din i et nettsamfunn, vær helt sikker på at du bruker https i adressefeltet.
  • Gjør banktransaksjoner hjemmefra. Unngå derfor å logge deg på nettbanken din i åpne trådløse nettverk.
  • Bruk forskjellige og sterke passord på alle tjenester som du tenker å benytte i åpne nettverk.

Les også:Flyplassene i Norge tilbyr gratis internett

Les også: Tilbyr internett på bussen

annonse