Tek.no

Nyhet

Roboter skal kjempe mot ebolaviruset

Vil trolig begrense smittefaren for helsepersonell.

Shutterstock
20 Okt 2014 15:09

Ebolaviruset har rammet flere afrikanske land hardt, og er nå i ferd med å spre seg til resten av verden. Over 8400 mennesker er allerede smittet, og tallet vil etter alt å dømme stige drastisk de kommende månedene.

Nå skriver Engadget at amerikanske myndigheter vurderer å sette inn roboter i behandlingen av ebolasmittede.

Sammen med tre universiteter skal Det hvite hus, samt helsepersonell og redningsarbeidere, drøfte hvilke muligheter de har for å bruke eksisterende robotteknologi i kampen mot ebola på en workshop 7. november.

– Vi prøver å finne teknologier som kan hjelpe helsepersonell med å minimere kontakten med ebolaviruset. Uansett hva slags teknologi vi setter inn, så vil det være mennesker involvert. Vi prøver ikke å erstatte helsepersonell, men snarere å minimere behovet for fysisk kontakt, sier robotforsker Taskin Padir fra Worcester Polytechnic Institue til Computerworld.com.

Bruker det de har

I første omgang dreier det seg ikke om å utvikle nye typer roboter, men heller gjøre tilpasninger på eksisterende utstyr. For eksempel har Padir og hans kollegaer lagt til sprayefunksjon på en robot som kan brukes til å dekontaminere områder hvor viruset har blitt funnet.

Padir foreslår også at man kan bruke en såkalt «telepresence», en robot som videreformidler en videosamtale. På den måten kan leger samtale med pasientene uten fare for å bli smittet selv.

Flere potensielle bruksområder

Ettersom smittefaren for ebola er størst idet en som er smittet dør, og noen dager etterpå, kan det også være aktuelt å bruke roboter til å frakte vekk og begrave liket. Akkurat det siste er naturligvis et sensitivt tema for mange av de etterlatte. Derfor vil deltakerne på workshopen diskutere om det er mulig å gjøre dette på en respektfull måte.

Ellers vil de se på hva slags opplæring redningsarbeiderne vil trenge, hvordan de får ladet batteriene til robotene, eller hvorvidt det er sannsynlig at det finnes Internettilkobling der robotene skal brukes.

Transport av robotene, samt hva slags underlag de skal kunne brukes på er andre spørsmål workshop-deltakerne trenger svar på. Ikke minst må de kartlegge om redningsarbeidere i de afrikanske landene som er hardest rammet virkelig ønsker robothjelp.

Facebook-gründeren frykter at en million mennesker kan bli smittet
Zuckerberg gir 160 millioner til kampen mot Ebola »

(Kilder: Computerworld.com via Engadget)

annonse

Les også