Til hovedinnhold

Nå har Windows 8.1 blitt skikkelig overhalt

Skal fungere bedre enten du bruker nettbrett eller PC.

Nå har Microsoft sluppet Windows 8.1 Update, og bak denne anonyme tittelen skjuler det seg flere store nyheter. Oppdateringen kommer samtidig med en tilsvarende oppdatering for Microsofts operativssystem for mobiltelefoner og enklere nettbrett, og de to oppdateringene henger nøye sammen.

Nå er det nemlig ordene «mobile first» og «cloud first» som gjelder for Microsoft, og bak den tankegangen ligger at du nå skal få en mer sømløs opplevelse, enten du sitter på en stasjonær verstingmaskin eller du sitter med en liten mobiltelefon, Forutsetningen er naturlig nok at utstyret ditt kjører oppdaterte Microsoft-produkter.

Foruten en mer sømløs opplevelse er det mye som er nytt i Windows 8.1 Update. Det gjennomgående trekket er at operativsystemet nå skal være enkelere å bruke med mus og tastatur, ved at Microsoft har tilpasset en rekke av funksjonene som egentlig bare fungerte godt på en berøringsskjerm.

Få med deg vår test av Windows 8.1:
Slik er nye Windows i bruk »

Mange småendringer for en bedre opplevelse

Bruker du mus og tastatur får du nå en annen menylinje på toppen av programmer med det nye grensesnittet.

På startskjermen har du blant annet fått inn to nye ikoner, eller snarveier. Den ene av disse går til Windows-søket, mens den andre går rett til menyen for å skru av eller sette datamaskinen i dvale. Dette gjør at selve prosessen med å skru av maskinen kan gå enda raskere enn tidligere. Det er små detaljer, men ser man det opp mot hvordan dette fungerte i Windows 8 da det først kom, så er denne løsningen vesentlig bedre. Mange som satt seg ned med Windows 8 første gangen – inkludert oss – hadde rett og slett litt trøbbel med å finne «slå av»-knappen.

Windows 8.1 kan settes opp til å starte rett til et vanlig skrivebord, og da går man nødvendigvis glipp av de ulike applikasjonene som ligger på startskjermen. Men nå har du muligheten til å feste hva du vil til verktøylinjen, slik at du har lett tilgang til favorittapplikasjonene fra startskjermgrensesnittet.

En annen velkommen nyhet er hvordan musen fungerer i startskjermgrensesnittet. For å lukke vinduer i Windows 8.1 er man nødt til å plassere markøren helt på toppen av bildet, slik at en liten hånd dukker opp. Med denne drar du bildet ned og bort. Med Windows 8.1 Update vil det dukke opp de klassiske kryssene oppe i høyre hjørne, samt en markør. Dermed er det enkelt å lukke ned eller minimere vinduer.

Microsoft har også gjort det enklere å få tak i nye ting fra markedsplassen, ved å implementere en direktelenke til Windows Store nede på verktøylinjen. Dersom du synes dette er bortkastet plass på verktøylinjen er det enkelt å fjerne den igjen.

Etter at du har installert noe ny programvare dukker det opp en melding nede i venstre hjørne, der du kan se hva du nettopp installerte.

Startmenyen uteblir – foreløpig

Foto: Microsoft

For mange er den nylig anmeldte startmenyen som er den største nyheten. Denne fantes på Windows 7, men da Windows 8 kom på markedet var den sporløst forsvunnet. I Windows 8.1 kom den riktignok delvis tilbake, men det var langt fra lik det millioner av brukere verden over hadde lært seg opp til å bruke.

Microsoft mente brukerne måtte lære seg nye bruksmønstre, men brukerne ville heller ha startmenyen tilbake. Dette åpnet for tredjeparts programvare som ga deg fullverdige startmenyer, dog til en viss pris.

Menyen kommer nå tilbake, men ikke i oppdateringen som nå er sluppet – den vil komme som en egen oppdatering på et senere tidspunkt. Helt lik som tidligere blir den riktig nok ikke. Den er så absolutt fullverdig, men Microsoft har også lagt med et par ekstra elementer. Den nye menyen er todelt, der venstresiden ser veldig kjent ut. Her finner du populære programmer med mer, slik du gjorde i Windows 7.

Det som er nytt finnes på høyresiden, og her har det nærmest kommet en miniversjon av startskjermen. En rekke ikoner kan trekkes hit og dit, og du har rett og slett alle forutsetninger til å tilpasse menyen akkurat slik du selv vil.

Nettleseren blir også oppdatert

Med på oppgraderingskjøpet får du en oppfrisket utgave av Internet Explorer 11. Nettleseren vil nå registrere hva slags enhet du sitter på, og hva du bruker for å kommunisere med enheten. Derfra legges løpet opp slik at opplevelsen skal stå i fokus, og ifølge de svulstige ordene fra Microsoft skal du føle det som at nettsidene du besøker ble utviklet for nettopp den type enhet du sitter med. I praksis betyr det at nettleseren blir mer berøringsvennlig om du sitter på et nettbrett, og tilpasse seg mus og tastatur om du sitter på en fullverdig PC.

Rene bedriftsbrukere vil kunne gjøre nytte av et par endringer i proffunksjonene. Dette er for det første Enterprise Mode Internet Explorer (EMIE), som gir deg mulighet til å kjøre Internet Explorer i en egen Internet Explorer 8-modus. Dette kan være gull verdt for bedrifter som kjører nettbasert programvare som baserer seg på den gamle nettleseren.

I tillegg har Microsoft tatt i bruk noe de kaller for utvidet Mobile Device Management (MDM). Denne gir bedriftene blant annet mulighet til å svarteliste programmer inne på Microsoft Store, samt eventuelle nettsider som det ikke er ønskelig at de ansatte skal besøke.

Ingen bønn

Oppdateringen er obligatorisk for alle som kjører Windows 8.1 i dag, og fungerer som innfallsporten for fremtidige Windows-oppdateringer. Velger du ikke å oppdatere til Update i dag, vil du ikke få oppdatert maskinen neste gang noe nytt kommer – noe som vil skje i starten av mai.

Det er relativt enkelt å få tak i Update. På mange maskiner vil den bli lastet ned automatisk, mens det på andre kan kreve at du går inn og gjør en manuell jobb, det hele kommer an på hvordan maskinen din er satt opp.

Hvis du må gjøre det manuelt kan du gå inn på «System and Security» inne på kontrollpanelet, og velge «Windows Update». Derfra er det en ren klikkejobb før du kan starte med nedlastsningen. Da vi gjennomførte oppdateringen i går kveld var selve oppdateringen på snaut 900 megabyte, men på PC-ene vi testet med var selve Update-oppdateringen ikke huket av som standard.

Nyskjerrig på Windows 8.1? Sjekk ut hva vi synes om nykomlingen fra Microsoft »

annonse