Tek.no

Nyhet

Huawei blant verdens mest verdifulle merkevarer

Dukket for første gang opp på Topp 100-listen.

Huawei/Shutterstock 165951449/teknofil.no/montasje
13 Okt 2014 18:30

Huawei har vært som en skytende rakett de siste årene, med en enorm vekst verden over. I august ble det også klart at Huawei har spist enorme markedsandeler av Samsung, og rangerte seg som verdens 3. største mobiltelefonprodusent etter Samsung og Apple.

Ifølge Cnet viser tall fra analysebyrået Interbrand at Huawei nå vokser enda mer, og som første kinesiske merkevare noensinne har plassert seg på Topp 100-listen over verdens mest verdifulle selskaper.

Rangert som nr. 94

Huawei kaprer plassen som verdens 94. mest verdifulle selskap, med an anslått verdi på hele 4 313 millioner dollar. Med det er selskapet den første kinesiske merkevaren som noen gang har vært på den gjeve listen, der Apple fortsatt troner på toppen etter at de sparket Coca Cola ned fra tronen i fjor.

Huawei vokser stort, og legger seg på en 94. plass på Interbrands liste.Foto: Skjermdump fra Interbrand

Huawei rangerer dermed over viktige merkevarer som blant annet Heineken, Hugo Boss, Nokia og Nintendo, og det viser i følge selskapet selv også at deres lange kampanje for å vinne terreng i Vesten har lyktes.

Selskapet benyttet selvfølgelig også sjansen til å skryte i en pressemelding på sine amerikanske nettsider, og unnlot ikke å referere til en rekke positive uttalelser fra både Interbrands og det amerikanske analysebyrået IDCs representanter. Veksten er i følge Cnet også et resultat av satsingen på billige toppmodeller og premium-segmentet, telefoner selskapet stort sett har solgt i Vesten.

Nintendo og Nokia taper stort

Det er mange andre viktige aktører fra teknologibransjen på listen også. Apple troner fortsatt som nr. 1, mens Google ligger stødig på 2. plass. IBM og Microsoft ligger på stedet hvil på henholdsvis 4. og 5. plass, mens Samsung har rykket opp fra 8. til 7. plass. Alle selskapene unntatt IBM har dessuten vokst en god del i verdi sammenlignet med fjoråret.

Toppsjiktet er preget av velkjente, populære navn innen teknologi og forbruksvarer.Foto: Skjermdump fra Interbrand

Størst var veksten for Apple og Samsung, på henholdsvis 21 og 15 prosent. Med dette er de to merkevarene verdt – i samme rekkefølge – svimlende 118,8 og 45,4 milliarder dollar. Apple er dermed nesten 2,5 ganger så mye verdt som Samsung.

Blant andre rangerte teknologiselskaper finner vi også Intel på 12. plass, Cisco, Oracle og HP på 14., 16. og 17. plass, Canon på 37. plass, Sony på 52. plass og Panasonic på 64. plass. Facebook har dessuten klatret fra 52. til 29. plass sammenlignet med fjoråret, og er et av årets store vinnere.

Wii U har ikke akkurat vært Nintendos største konsollsuksess. I kampen mot PlayStation 4 og XBox One har tallene vært svært dystre.Foto: Nintendo

Blant de som absolutt ikke er de største vinnerne, finner vi ikke så overraskende to selskaper på N, nemlig Nokia og Nintendo. De er de kanskje aller største taperne det siste året, og har falt fra henholdsvis 57. til 98. plass og 67. til 100. plass. Kanskje ikke så rart, med tanke på at begge har mistet enorme markedsandeler til konkurrentene de siste årene.

Endringene fra 2013-listen til 2014-listen over de 100 mest verdifulle selskapene har uansett vært ganske store. Hvis du selv har lyst til å sammenligne de to listene, kan du finne dem under:

Apple er kanskje verdens mest verdifulle selskap.
Men Microsoft er det mest «inspirerende»! »

(Kilde: Cnet, Huawei, Interbrand)

annonse

Les også