Tek.no

Nyhet

Jorden skal reddes med simulator

Arsæll Benediktsson
29 Des 2010 12:00

En internasjonal forskergruppe har planer om kanskje det mest ambisiøse prosjekt noensinne, nemlig å simulere det meste som skjer på jorden - alt fra vær og spredning av sykdommer til finanstransaksjoner. Simulatoren skal blant annet kunne forutsi spredning av sykdommer som svineinfluensa, og kunne gi informasjon om eventuelle kriser i verden.

Prosjektet som foreløpig har fått kodenavnet Living Earth Simulator (LES), har som mål å samle inn kunnskap om "alt" som skjer på jordkloden. Prosjektet skal blant annet kunne avsløre lover og prosesser som styrer ulike samfunn, sier Dr Helbing fra Swiss Federal Institute of Technology, som skal lede det såkalte FuturICT-prosjektet, og som skal lage simulatoren.

Det er foreløpig ikke klar noen superdatamaskin for prosjektet, men mye av informasjonen er allerede klar. Eksempelvis har NASAs Planetary Skin-prosjekt samlet inn informasjon om klima på jorden, sier Dr Helbing.

Videre mener Dr Helbing nettsteder som Wikipedia, Google Maps og data.gov.uk vil kunne bidra til prosjektet.

For ambisiøst for dagens teknologi

Samtidig slår Dr Helbing fast at dagens teknologi foreløpig ikke strekker til for prosjektet, men han spår samtidig at det vil kunne realiseres i løpet at kommende tiår. Dette vil først være mulig med såkalt semantisk web, det vil si teknologier og metoder for å få maskiner til å forstå meningen (semantikken) bak informasjonen.

Prosjektet vil selvsagt også krever enorm datakraft, men dette er ikke uoverkommelig, mener Dr Helbing.

– Utfordringen ligger først og fremst ikke i kapsiteten til datamaskinen, men om maskinen klarer å tolke informasjonen. Informasjonen har liten eller ingen meningen uten at datamaskinen klarer å sette den i sammenheng, sier Dr Helbing.

(Kilde: BBC)

Les også
Ufattelig datamengde i omløp
Les også
Årets offentlige nettsteder kåret
Les også
Søketriks
annonse

Les også