Tek.no

Nyhet

Slik tar du foto i fremtiden

13 Okt 2010 10:00

Vi har vært i Paris å Canons store fotomesse, hvor de viser fram de siste teknologiske gjennombruddene sine og forteller oss hvordan vi kommer til å ta bilder i framtiden.

Sant nok, her er på ingen måte kun konsumentprodukter som kameraer og skrivere – vi snakker om teknologi brukt i medisinske systemer, profesjonelle løsninger for dokumenthåndtering og projeksjon og mye mer – men vi satte kursen rett mot fotoavdelingen.

En av prototypene vi har hørt mye om er Canons ”multi-purpose camera”. Dette er nok ikke noe du får se rundt halsen på en Oslo-turist med det første. Kameraet kan ta både video og foto i 4K – det er 16 ganger høyere oppløsning enn det som vi i dag kaller Full HD.

Vi fikk leke litt med de godt fastmonterte kameraene, og kan bekrefte at oppløsningen er utrolig bra. Canon kaller den nye prototypen for kompakt og lett, og tatt i betraktning egenskapene er det definitivt det. De som er på jakt etter en liten speilrefleks til å ha med på tur blir nok allikevel skuffet.

Kameraet har en nyutviklet 2/3-tommers CMOS-sensor med en oppløsning på åtte megapiksler. Det kan ta opp video med en hastighet i overkant av 60 bilder per sekund, og høykvalitets slow-motion avspilling. Optikken er en 24-480 mm vidvinkel 20x optisk zoom-linse med blenderåpning fra F1.8 til 3.8.

En annen futuristisk sak vi fikk se, men ikke teste, var "the wonder camera" er ”the wonder camera” – et futuristisk utseende kamera som skal ha et enormt zoom-område og som kan ta opp video. De andre to dingsene på bilde er et lite, personlig 3D-kamera med to linser, og en ”image palate” som skal la deg interagere med dine bilder og videoer via en stor trykkfølsomt skjerm.

Et annet spennende område er det Canon kaller “mixed reality”, som sci-fi-nerder nok er bedre kjent med under virtual reality-begrepet. Teknofils utskremte journalist fikk et par kledelige – og meget tunge – briller på nesen, og fikk i oppdrag å være Canons ingeniør. Oppgaven bestod å fikse zoom-funksjonaliteten på et nytt kompaktkamera og effekten var virkelig imponerende. Via brillene og brettet som kan ses på bildet, hadde jeg fullt innsyn i kameraet, de ulike komponentene og kunne flytte rundt på ulike deler.

Mer for underholdningens skyld er nok Maru-Pong, et konsept hvor du kan skape din egen avatar i 3D med samme type teknologi. På grunn av lang kø på standen fikk vi dessverre ikke prøve tjenesten selv, men ved hjelp av et virtuelt panel kan du lage deg selv som en søt kanin med sløyfe i håret, eller andre gestalter.

Siste prototyp i listen av framtidsteknologi vi fikk kikket nærmere på, er neste generasjons skjerm i Ultra HD – med nesten åtte ganger høyere oppløsning enn det som vi kaller Full HD. Vi snakker om 7680 x 4320 piksler mot dagens Full HDs 1080 x 1920. Dette videoformatet er fortsatt på eksperimentstadiet (og flere enn Canon jobber med det), men vi kan bekrefte at bildekvaliteten er utrolig. Selv på helt nært hold er det nesten umulig å skille pikslene fra hverandre på 30-tommeren som ble vist fram.

Les også
— Virtual reality kommer tilbake
Les også
Gjør et skikkelig kameravarp
annonse