Til hovedinnhold

Her er festivalmobilene

Musikkfestivaler har særlig de senere årene oppnådd stor popularitet blant det norske folk. I sommer kan du for eksempel besøke Hovefestivalen i Arendal, Øyafestivalen og Norwegian Wood i Oslo, Moldejazz i Molde, Quartfestivalen i Kristiansand, eller Midnattsrocken i Lakselv – bare for å nevne noen ytterst få av de mest kjente.

Enten du skal kjøpe deg ny mobil før festivalsommeren, eller vurderer du å kjøpe en rimelig mobil som kan brukes en uke i gjørme, regn og mosh-pits, gir vi deg et par gode valgmuligheter her.

Mobiler for ukefestivaler
Festivaler av typen Hove og Quart, hvor du høyst sannsynlig sover i telt, under en pressenning, eller under åpen himmel i bortimot en uke, kan det være en idé å la din rådyre, flotte mobiltelefon ligge hjemme, og heller ta med en billigmobil. Foruten regnvær og gjørme, som i seg selv kan kverke din ikke-fuktsikre telefon, har du også sleipe mobiltyver og beinknusende mosh-pits foran scenen å forholde deg til.

 Du vil sannsynligvis ta masse bilder på festivalen, men et hett tips er å bruke ditt forrige digitalkamera som det ikke er så farlig med, i stedet for din splitter nye kameratelefon. Et nytt kompaktkamera kan du for øvrig få kjøpt for en drøy 500-lapp. Da klarer du deg fint med en mobil av billigste type.

Nokia 1200/1208 – markedets billigste mobiler
Den rimeligste mobilen du sannsynligvis finner i butikken, er enten Nokia 1200 eller Nokia 1208 – til omtrentlig pris på 250-300 kroner uten abonnement. De har svært få funksjoner, og er utvilsomt ment å kunne brukes til ringing og SMS. Disse er imidlertid enkle i bruk, og skulle du være uheldig å ødelegge- eller miste en slik mobil på festivalen, er tapet begrenset til et par hundrelapper. Det er dessuten lite trolig at noen vil stjele en slik telefon. En annen mobiltelefon i samme prisklasse er Samsung C260 – en klapptelefon som gjør samme nytten.

Det hender at elektrokjedene og mobilutsalgene har spesialtilbud på slike billigtelefoner (ofte med kontantkort), så sjekk diverse kundeaviser hvis du vil gjøre et kupp. Ettersom disse telefonene ofte brukes som utlånstelefoner, kan du alternativt spørre i butikken om du kan kjøpe en brukt utgave til redusert pris.

(Artikkelen fortsettes.)

Samsung B2100 – sikret mot vann, støv og støt
En litt dyrere, men en mer ideell festivaltelefon finner du i Samsungs nye tøffingmobil B2100. Denne kan du første slepe igjennom gjørma og så skylle den i vann etterpå, og den vil fortsatt fungere. Og skulle du miste den på et svaberg, en steinrøys eller noe annet hardt, tåler den robuste B2100 dette også. Selv om dette er en enkel mobil, har den flere funksjoner enn de aller rimeligste modellene. Vi ble ikke imponert over kameraet da vi testet denne, men du får likevel tatt nokså gode bilder i dagslys.

Men en av hovedgrunnene til at vi har valgt ut denne mobilen, er at den har meget god batterikapasitet – 600 timer strandby og ni timer taletid. Det kan være kronglete å få ladet mobilen din når du er på festival, til tross for utplasserte ladestasjoner. Prisen på Samsung B2100 ligger eksempelvis på 1229 kroner hos Elkjøp, eller 1249 kroner hos Expert (uten abonnement).

Sony Ericsson C702
Det er ikke å anbefale at du tar med deg en kostbar mobil på Hove eller Quart. Dersom du ikke har et digitalkamera som kan brukes, eller ønsker å kunne ta brukbare bilder med mobilen, kan vi imidlertid anbefale allroundmobilen Sony Ericsson C702. Her får du et ganske bra 3,2-megapikslers kamera med både blits og autofokus, til å forevige festivalminnene med. I tillegg har den innebygget GPS, støtte for mobilt internett, og musikkspiller. Sony Ericsson C702 tåler dessuten sprut, støv og støt (IP54-sertifisering) – og er altså mer solid enn vanlige mobiler, men ikke like robust som nevnte Samsung B2100.

Prisen på Sony Ericsson C702 ligger eksempelvis på 2099 kroner hos NetOnNet, eller 2179 kroner hos Komplett.no (uten abonnement). En mer verdifull mobiltelefon enn dette, bør ta ferie i nattbordsskuffen mens du er på ukefestival.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Bysommer for festivalfolket
Vi har flere gode musikkfestivaler som finner sted i en by – hovedsakelig i Oslo. Øyafestivalen og Norwegian Wood er de to mest kjente, og skiller seg fra Hove og Quart ved at flesteparten av festivaldeltakerne sover hjemme, men reiser til festivalområdet for å høre på konsertene. Det betyr i praksis at du kan bruke hvilken som helst mobiltelefon.

Vi har imidlertid plukket ut et par kameramobiler som du vil kunne ta temmelig gode festivalbilder med fra Norwegian Wood, Øya, eller andre byfestivaler.

Nokia N85
For gode bilder og gode videoopptak av konsertene, kan vi anbefale Nokia N85. Denne mobilen er nesten like bra som storebror N96, men koster anslagsvis 1500 kroner mindre. Mobilen har de aller fleste funksjonene du kan forvente av en nyere Nokia-mobil. 5-megapikselkameraet på N85 er meget bra, og telefonen fikk høyeste karakter i vår test.

Prisen på Nokia N85 er eksempelvis 3875 kroner hos MPX.no, eller 3879 kroner hos Deal.no (uten abonnement).

Sony Ericsson C901
Det seneste tilskuddet til Sony Ericssons Cybershot-serie, altså kameramobiler, er C901. Denne kommer til butikkene i disse dager, og vil trolig bli en populær modell denne sommeren. Den egner seg svært godt til bruk på byfestivaler, i særlig grad på grunn av det gode mobilkameraet. I motsetning til Nokia N85, får du her ekte blits på 5-megapikselkameraet. Mobilen fikk terningkast fem i vår test.

Sony Ericsson C901 vil tilsynelatende koste rundt 3000 kroner uten abonnement, og skal være tilgjengelig i butikkene om få dager.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Samsung U800
Et rimeligere alternativ er Samsung U800, en fjorårets modell med 3-megapikselkamera, musikkspiller, og støtte for mobilt internett. Denne koster litt i overkant av 1500 kroner, og gjør likevel susen på en festival. Du får tatt brukbare bilder i dagslys, men ikke ha for store forventninger til kameraet. Du kan imidlertid sjekke når den siste trikken hjem går, via mobilt internett.

Til den prisen – rundt 1500 kroner – er Samsung 800U et godt festivalmobilkjøp.

Ett siste tips…
Hvis du skal på festival i sommer, men ikke vil bruke penger på en ny mobil, kan du alltids finne frem din gamle mobil og bruke den. Hvis du ikke har en støvete telefon gjemt unna i en skuff, er det store sjanser for at noen i din familie eller en av vennene dine har nettopp det. Da trenger du selvsagt ikke kjøpe en Nokia 1208 for å supplementere et kompaktkamera.

For øvrig bør du utøve generelt mobilvett når du er på festivalen; ikke mist mobilen din i mosh-piten og ikke gi mobilnummeret ditt til fremmede, for eksempel.

Mer om
annonse