Slik hjelper timelapse-videoer kvinner med å få barn

Øker sjansene for å bli gravid med 20 % ifølge prøverørs-klinikken.

Vi hører stadig om nye timelapse-videoer, som ofte byr på spennende visuelle inntrykk som unike solnedganger, storslåtte værfenomener og hypnotiske stjernehimler, for å nevne noen.

Utover sin estetiske verdi viser det seg imidlertid at timelapse-videoer også kan være av mer konkret, matnyttig verdi. Nyhetskanalen CNN melder nå om en ny anvendelse av timelapse-teknikken som er til stor assistanse for kvinner som sliter med å få barn.

Fotograferer embryo-utviklingen

Teknikken benyttes nemlig nå i forbindelse med det som på fagspråket kalles «in vitro-fertilisering», altså prøverørsbefruktning der egget blir befruktet utenfor morens kropp, som brukes i tilfeller der par er ufrivillig barnløse.

En av utfordringene med slik prøverørsbefruktning er at embryologene ikke er i stand til å følge kontinuerlig med på utviklingen av cellene for å avgjøre hvilke embryoer som er levedyktige nok til å bli ført tilbake til kvinnens livmor. Det å fjerne embryoene fra kuvøsene kan nemlig skade utviklingsprosessen, noe som gjør at embryoene som regel kun sjekkes én gang per dag.

Som en løsning på dette har man kommet opp med et konsept kalt «embryoskop», som rett og slett er en kuvøse med perfekte forhold kombinert med et lite kamera som tar bilde av embryoet hvert 10. eller 15. minutt.

Øker sjansen med 20 prosent

Disse bildene settes så sammen til timelapse-videoer som embryologene kan studere, og som gir dem langt mer informasjon om hvilke embryoer som har størst sannsynlighet for å kunne gi en vellykket fødsel for den barnløse kvinnen.

– Å avgjøre hvilke embryoer som har de største sjansene er en meget komplisert prosess og krever svært komplisert teknologi og matematikk. Men denne teknikken endrer virkelig hele måten embryologer arbeider på og hele prøverørsfeltet, sa dr. Simon Fishel, sjef for CARE Fertility, som stod bak den første embryoskop-fødselen.

Ifølge CARE-Fertility-klinikken øker sjansen for å få barn med anslagsvis 20 prosent ved bruk av embryoskop-teknikken. I tillegg gir metoden også bedre muligheter for å avgjøre kjønn på et tidligere stadium, og for å oppdage genetiske avvik. Under kan du se embryoskopet i aksjon.

Har du lyst til å lage din egen timelapse-video? Her er vår guide »

Les også
Slik har du nok aldri sett en solnedgang
Les også
Denne timelapse-videoen er noe utenom det vanlige
Les også
Sjekk den vakre timelapse-videoen laget i Lord of the Rings-omgivelsene
Les også
Se den nærmest hypnotiske videoen av stjernehimmelen
Mer om
annonse