Til hovedinnhold

Dette bildet fikk den prisbelønte fotografen sparket

Nyhetsbyrået AP ikke nådig etter bildemanipulering.

Narciso Contreras

Innen fotojournalistikken er det en gyllen regel at man aldri skal endre på selve innholdet i bilder i etterkant, noe som tidvis kan være vanskelig å motstå for pressefotografer som for eksempel ønsker å tilføre bildene en anelse mer dramatikk.

En meksikansk fotograf som inntil nylig jobbet for det kjente amerikanske nyhetsbyrået Associated Press (AP), har nå fått kjenne på kroppen hvor strengt dette prinsippet håndheves innen den seriøse journalistikken, som byrået selv melder.

Bildet før og etter manipuleringen.Foto: Narciso Contreras

Fikk sparken umiddelbart

Narciso Contreras, som fotografen heter, ble nemlig avskjediget fra sin frilansstilling hos AP med øyeblikkelig virkning etter at han innrømmet å ha manipulert et bilde han tok i forbindelse med den pågående konflikten i Syria.

Det aktuelle bildet ble tatt den 29. september i fjor og viser en bevæpnet, syrisk opposisjonssoldat som er i ferd med å gå i dekning under en skuddveksling med regjeringsstyrker.

Dessverre fanget bildet også opp et videokamera som en kollega hadde lagt fra seg på bakken, et element fotografen ikke syntes hørte hjemme på bildet.

Vant Pulitzer-pris

Contreras bestemte seg dermed for å benytte et bilderedigeringsprogram til å fjerne videokameraet digitalt, og selv om dette muligens kan oppfattes som et «uskyldig» presse-etisk overtramp, var det altså nok til at han fikk fyken.

AP fant det verken formildende at fotografen ikke hadde endret noen av de andre 500 bildene han hadde tatt for nyhetsbyrået siden han begynte å jobbe der i 2012, eller at han mottok en delt Pulitzer-pris i fjor for fotoarbeidet sitt i Syria.

Ifølge byrået er manipulering av bilder fullstendig uakseptabelt uansett omstendigheter, og noe som må slås meget hardt ned på av hensyn til APs rykte og integritet. Fotografen på sin side innrømmer at han gjorde en grov feilvurdering og skammer seg over avgjørelsen.

Pressebilder kan være sterke saker: Dette var verdens beste pressebilder i fjor »

(Kilde: AP)

annonse