Nyhet

Nvidias nye Tegra-brikke har 192 kjerner

Lanserte ny superbrikke på CES i Las Vegas.

Nvidia har lansert en ny versjon av sin Tegra-systembrikke. Brikken, som har fått navnet Nvidia Tegra K1, ble lansert på den store elektronikkmessen CES i Las Vegas.

Mens forgjengeren Tegra 4 som ble lansert for ett år siden har en grafikkprosessor med 72 kjerner, kommer den nye Tegra K1-brikken med hele 192 kjerner.

Tegra K1 er ikke laget utelukkende for mobiltelefoner og nettbrett, men vil ifølge Nvidia også kunne finne veien inn i 4K-TV-er, spillkonsoller og biler.

Foto: Nvidia

Ny «Kepler»-grafikkprosessor

Tegra K1 vil komme i to versjoner, en 32-bitversjon med fire 32-bit ARM Cortex A15-kjerner i tillegg til grafikkprosessoren med de 192 kjernene. Den andre versjonen vil ha en ny 64-bit «Denver» ARM-prosessor (CPU) med to kjerner. Denver er den første CPU-en Nvidia har utviklet på egen hånd, og med denne går Nvidia rett i strupen på verdens største prosessorprodusent – Intel.

Grafikkprosessoren (GPU-en) i Tegra K1 benytter en arkitektur Nvidia kaller «Kepler», som er den samme som brukes i Nvidia GeForce GTX 780 Ti. Dette er ifølge vårt søsternettsted Hardware.no (og Nvidia selv) den råeste grafikkbrikken på markedet. Ifølge Nvidia skal den gi mobiltelefoner og nettbrett en grafikkytelse vi er vant til å se kun i bærbare PC-er – uten at det skal gå ut over batteritiden.

Den nye systembrikken støtter de nyeste teknologiene som brukes i spill, som DirectX 11 og OpenGL 4.4. Det gjør at brikken er i stand til å kjøre spillmotoren Unreal Engine 4.

Foto: Nvidia

«Med introduksjonen av denne revolusjonerende prosessoren kan vi ta applikasjoner som kjører på PC-er eller spillkonsoller og kjøre den på Tegra. Fra nå av tror jeg vi kommer til å se at gapet i ytelse og funksjonalitet i spill på mobil og PC vil bli stadig mindre, frem til et punkt hvor forskjellen mellom disse plattformene virkelig flyter over i hverandre», uttaler Tim Sweeney i Epic Games i en pressemelding fra Nvidia.

Selvkjørende biler

Nvidia har laget en egen «automotive grade»-versjon av Tegra K1, som ifølge dem selv vil kunne bidra til å gjøre selvkjørende biler til en realitet.

Nvidia har laget et referansenettbrett basert på Tegra K1.Foto: Nvidia

Men også biler som ikke er selvkjørende, men som har avanserte systemer for å assistere føreren i trafikken, er avhengig av kameraer som kan registrere fotgjengere, kjøretøy i bilens blindsoner, gjenkjenning av skilter, og så videre. Dette krever mye regnekraft, og ifølge Nvidia skal Tegra K1 tilby dette med et veldig lavt strømforbruk.

Tegra K1-brikken vil også kunne brukes til å lage grafikk til fotorealistiske instrumenter på dashbordet i bilen, slik at føreren selv vil kunne skreddersy hvilke instrumenter som skal vises og hvordan de skal se ut.

«Tegra K1 åpner et helt nytt kapittel for Audio for hvordan vi kan få revolusjerende forbedringer for bilene takket være superdatamaskin-muligheter, noe som vil bane veien for selvkjørende biler», sier Ricky Hudi i Audi en en pressemelding.

Les også vår test av Tegra 4-nettbrettet Toshiba Excite Pro »

Her finner du alle sakene fra CES 2014-messen i Las Vegas »

Les også
Ny mobilbrikke gir superjevn slow motion
Les også
Den kraftigste mobil­prosessoren de har laget
Les også
Ny prosessor kan gi knallgrafikk på mobil og nettbrett
Les også
64-bit Intel-nettbrett kommer i andre kvartal
Les også
Så rask er Nvidias nye superbrikke Tegra K1
annonse