Tek.no

Nyhet

Slik ser Hubble-teleskopets etterfølger ut

Superkraftige James Webb Space Telescope er nå ferdig.

NASA
10 Nov 2016 11:15

Allerede i 2014 kunne vi melde om NASAs nye James Webb Space Telescope, teleskopet som skal være i stand til å se lengre ut i universet enn noensinne. Nå er teleskopet snart ferdig, og dermed er det ikke lenge til vi får muligheten til å se unike bilder av det dype verdensrommet.

For litt siden meldte NASA nemlig at de har gjennomført den første viktige, vellykkede testen av teleskopet. Samtidig kan byrået også melde at de ferdige med solskjoldet som skal beskytte instrumentene.

Kan se 13 milliarder år tilbake i tid

James Webb Space Telescope (JWST) er arvtakeren til det velbrukte Hubble-teleskopet og blir det kraftigste og største romteleskopet noensinne. Det skal etter planen skytes opp i oktober 2018, etter at en rekke grundige tester skal gjennomføres.

Kunstnerisk fremstilling av JWST i rommet.
NASA

JWST er i stand til å se så langt ut i universet at det kan fange opp fenomener fra den aller tidligste fasen av universets tilblivelse for rundt 13 milliarder år siden. En av oppgavene er å avdekke hvordan galakser og solsystemer ble formet, samt å lete etter planeter hvor det er mulig at det kan eksistere liv.

Kostet 66 milliarder kroner

Teleskopet har et speil med en diameter på hele 6,5 meter bestående av 18 heksagonale segmenter, der Hubble-teleskopet kun har et speil på 2,4 meter. JWST er et infrarødt teleskop, som henger sammen med at bølgelengden til lyset til de fjerneste objektene befinner seg i nettopp det infrarøde spekteret.

Teleskopet har vært i utvikling i nesten 20 år, og det samlede budsjettet til prosjektet ligger på cirka 8 milliarder dollar, rundt 66 milliarder kroner. Mer informasjon om prosjektet kan du finne på JWSTs egen hjemmeside hos NASA, og under kan du se en presentasjonsvideo.

Mennesker kan også kanskje snart komme seg lengre ut i rommet: Det har i alle fall Elon Musk store planer om »

Les også
Dette gigantteleskopet skal avdekke universets mysterier
Les også
Med denne giganten skal Kina finne liv på andre planeter
Les også
NASA lanserer sin egen app til Apple TV
annonse

Les også