Tek.no

Nyhet Beste mobilabonnement - mai 2017

Alle operatørene har oppdatert med EU-roaming inkludert - dette er de beste abonnementene nå

Niklas Plikk, Tek.no
22 Mai 2017 13:23

Det norske mobilmarkedet har vært svært fragmentert de siste månedene, i påvente av hvordan de ulike operatørene ville forholde seg til nye EU-krav som trer i kraft 15. juni. Da blir det nemlig påkrevd med fri roaming innenfor datakvota i EU og EØS.

Mobiloperatørene er lovpålagt å varsle kundene sine 30 dager i forveien av prisendringer, og siden de nye reglene trer i kraft 15. juni var altså de siste mobilabonnementene oppdatert 15. mai. Telipol, Komplett og Chili Mobil var de siste ut, og det gjør at vi igjen føler at vi kan kåre månedens beste mobilabonnement etter et lite opphold i april.

Prisene er jevnt over økt siden sist, noe som skyldes at EU-kravet innebærer en potensielt stor kostnad for de ulike operatørene. Selv om de ikke kan ta separat betalt for roaming i EU/EØS, må de fortsatt betale operatører i de ulike landene for at kundene gjester i deres nett.

Denne månedens kåring gjøres litt mer komplisert av at mange av operatørene har økt datamengdene i abonnementene sine samtidig som de har økt prisen og innført fri roaming.

Testkriteriene

Vi har forbedret Finn billigste mobilabonnement-kalkulatoren, slik at du nå blant annet kan velge minstehastighet og om du vil ha inkludert dataroaming i EU.

Når vi skal kåre månedens beste abonnementer, har vi som vanlig delt inn i fire kategorier: Lite data, Middels data, Mye data og Superbruker.

For hver av kategoriene vektlegger vi følgende:

  • Pris. Dette er det viktigste kriteriet.
  • Datamengde. Det er minstekrav til datamengde for hver abonnementskategori.
  • Utenlandsdata. Hva koster det å bruke telefonen i utlandet. Er noe inkludert? I tillegg til EU og USA ser vi også på de mest populære feriemålene.
  • Overforbruk. Hva skjer når du har brukt opp datapakken? Går hastigheten ned, stoppes databruken, og hvor mye koster det å kjøpe ekstra datapakker?

Lurer du på hvor mye data du trenger? Da bør du prøve vår databruk-kalkulator:

Her er månedens vinnere:

Kategori: Lite data

Kategorien «Lite data» passer best for deg som ikke bruker mobilen til å strømme musikk eller video.

Kriterier: Dette er kategorien for deg som surfer lite på mobilen, eller som vanligvis er tilkoblet wifi. Eventuelt deg som stort sett bruker mobilen til å ringe med. Datapakken er på 1 GB og nedlastingshastighet er minst 10 Mbit/s. Siden EU-reglene trer i kraft 15. juni krever vi nå fri roaming i EU, og billig roaming i andre populære ferieland er også et pluss.

Best i denne kategorien:
En ting er sikkert: Du får ikke lenger 1 GB i måneden til under en hundrelapp, slik du gjorde før EU-kravet trådte i kraft. Vi velger også å ta utgangspunkt i prisene som gjelder fra 15. juni, ettersom det blir mest rettferdig overfor alle aktørene.

Fire operatører peker seg ut med betraktelig lavere priser enn konkurrentene i denne kategorien. Det er Ice, Hello, Telipol og Komplett Mobil, hvor de tre førstnevnte skal ha 129 kroner i måneden, mens Komplett har lagt seg på 125 kroner.

Da får du altså fri ringing, SMS og MMS, i tillegg til 1 GB data. Alle har fri fart på sine abonnementer, så vi må derfor se på hvordan de håndterer overforbruk om du skulle bruke mer data enn du har inkludert.

Ser vi på tallene over er det tydelig at det er ekstremt hard konkurranse i denne kategorien. Det er likevel umulig å komme unna at den mest kundevennlige og forutsigbare løsningen er løsningen til Ice. I stedet for å gi deg ubehagelige overraskelser på mobilregningen, har Ice valgt å ikke fakturere for overforbruk av data. Det gir en behagelig forutsigbarhet som spesielt er gunstig om det dreier seg om et abonnement til noen andre, for eksempel til barna.

Det du imidlertid må være oppmerksom på om du velger et abonnement fra Ice, er at datatrafikk i andre ferieland kan bli veldig kostbart. I USA krever de 2,49 kr/MB, mens Thailand koster hele 18,75 kr/MB. Her er det altså viktig å passe på.

Til sammenlikning krever Hello 0,99kr/MB i USA og 4,99 i Thailand, og Telipol og Komplett 1,99 i USA og 9,99 i Thailand.

Likevel: Vi kårer Ice Mobil 1 GB til månedens beste abonnement i kategorien Lite data.

Se alle abonnementene i kategorien Lite data – og tilpass selv her »

Kategori: Middels data

Med en datapakke på 5 GB kan du strømme litt musikk og video hver dag, men skrur du opp kvaliteten vil gigabytene fly fort.

Kriterier: Denne kategorien er kanskje den som passer for «folk flest». En datapakke på 5 GB i måneden passer for deg som har middels stort dataforbruk.

Vi stiller krav om fri roaming i EU, og rimelig utenlandsbruk ellers er et pluss.

Best i denne kategorien:
I denne kategorien har det skjedd store omveltninger siden før fri EU-roaming ble bredt innført.

Der det var enorm konkurranse og tett mellom prispunktene tidligere, er det nå kun to operatører igjen med det vi vil kalle ordentlig gode tilbud: Chili Mobil til 259 kroner og Telio til 258 kroner.

Vil du ha en ekstra gigabyte er Komplett Mobil også et alternativ. De tilbyr 6 GB til 299,-.

Chili Mobil lanserte sine endringer i siste liten, men de lanserte godt. Nyheten om at de innfører «Ice-løsningen» hvor man ikke fakturerer for overforbruk, men heller struper hastigheten, tar vi godt imot. Chili opplyser for øvrig at nye kunder får de nye prisene allerede nå, mens eksisterende kunder kan beholde gamle priser frem til 15. juni, da de blir flyttet over på nye avtaler.

Telio struper også hastigheten så fort du når datakvota, men der må du fortsatt betale 0,99 per megabyte om du ikke kjøper en ekstra datakvote på 1 GB.

Også her må du imidlertid være oppmerksom på utlandsprisene. Chili krever 1,99/MB i USA og 9,99/MB i Thailand, for å ta noen eksempler. Telio skal ha ganske nøyaktig halvparten, med henholdsvis 0,99 og 4,99 kr/MB.

Veldig tett her, altså, men vi vurderer Chilis overforbruksløsning som mer verdt enn noe billigere utenlandsbruk hos Telio.

Vi kårer Chili Medium 5 GB til månedens beste mobilabonnement i kategorien middels data.

Se alle abonnementene i kategorien Middels data – og tilpass selv her »

Kategori: Mye data

Med 10 GB datapakke har du nok data til å kunne strømme ganske mye video og høre en del på musikk.

Kriterier: Surfer du mye på mobilen, og også trenger litt kjappere nedlastingshastighet, er dette abonnementet du skal velge. Minste datapakke er 10 GB og nedlastingshastigheten er minst 20 Mbit/s. Fri EU-roaming er et krav og det bør være rimelig å bruke abonnementet i utlandet.

Best i denne kategorien:
Hello har alltid hevdet seg i toppen hva gjelder pris, men deres siste oppdateringer på abonnementsfronten virker å ha fjernet dem fra alt som heter å konkurrere direkte på pris. Vi tviler på at Hello-kundene ble spesielt fornøyde med å bli flyttet fra 10 GB til 294,-/mnd til 12 GB til 449,-/mnd med roaming inkludert.

Alene på toppen i det nye prislandskapet troner nå Chili, som tilbyr 10 GB til 349 kroner i måneden. Komplett er i nærheten, men har økt til 12 GB for 379,-.

Om du klarer deg med 10 GB er det derfor liten tvil om at vi ville valgt Chili slik som prisene er nå, men du må samtidig være litt oppmerksom på at datapakkene til Chili ikke akkurat er billige. 349 kroner for 5 GB er nærmest ran på høylys dag, men uansett billigere enn megabyte-takseringen de drev med før. Da er Kompletts nye datapakker et mer gunstig tilbud, med 99 kroner for 1 GB, 199 kroner for 3 GB eller 249 kroner for 5 GB.

Samtidig er det altså slik at Chili ikke fakturerer ekstra for overforbruk om du kan ta til takke med strupet hastighet, så det blir opp til deg hvorvidt det er verdt å betale ekstra for å få surfe videre med full hastighet en stund til.

Igjen gjentar vi dog vår oppfordring om å passe på datamengdene om du drar til utlandet med et Chili- eller Komplett-abonnement. Med 1,99/MB i USA og 9,99/MB i Thailand tikker taksameteret veldig fort.

Om 10 GB er nok for deg ville vi nok valgt Chili denne måneden, om du trenger 12 er Komplett det beste valget. De har også en ganske sympatisk grense for hvor mye data du kan overforbruke før hastigheten strupes.

Månedens vinner i kategorien Mye data er Chili Large 10 GB.

Se alle abonnementene i kategorien Mye data – og tilpass selv her »

Kategori: Superbruker

Vil du strømme mye video og musikk i høy kvalitet trenger du en stor datapakke.

Kriterier: Dette er kategorien for deg som er storforbruker av data, og som også trenger høye hastigheter – for eksempel fordi du ofte surfer på nettet på PC-en via mobiltelefonen.

Minimumskravet er 30 GB data og 40 Mbit/s nedlastingshastighet. Fri dataroaming i EU og rimelige priser i utlandet for øvrig er et krav.

Best i denne kategorien:
Tidligere i år endret Komplett Mobil datapakken på Megaflex-abonnementet sitt fra 20 til 30 GB, og dermed laget de et abonnement som er skreddersydd superbrukerkategorien vår. De stakk dermed av med seieren.

Denne måneden har også Chili lansert et abonnement på 30 GB, og de har i tillegg priset dette under Kompletts alternativ. Komplett skal nå ha 579 kroner i måneden, mens Chili nøyer seg med 559 kroner.

Andre alternativer er Telia Smart Total 40 GB og Telenor Frihet 40 GB, som begge koster 699 kroner i måneden.

Dette er rett og slett en fryktelig vanskelig kategori å kåre en vinner i. Chili er billigst for 30 GB, og fakturerer heller ikke for overforbruk, men for en ordentlig superbruker kan nok mangelen på tvilling- eller data-SIM gjøre dem uaktuelle.

Oppdatert: Chili opplyser at de i forbindelse med nettbyttet til Telia vil tilby tvilling-SIM fra 1. juli.

Komplett tilbyr i alle fall tvilling-SIM, mens Telia og Telenor begge er «fullservice»-selskaper som har få hull i tilbudet. De har også bedre løsninger for dataforbruk i utlandet, med pakker som gjør at du i alle fall kan surfe litt før hundrelappene begynner å fly.

Om du vet at 30 GB er nok til å dekke ditt forbruk og hovedsaklig har planlagt å holde deg innenfor Norge og EU/EØS er det lite i veien for å velge Chili. Om du reiser mye utenfor EU/EØS ville vi kanskje sett på et av abonnementene fra Telia eller Telenor. Likevel synes vi det for den gjengse brukeren er litt vanskelig å forsvare nesten 150 kroner ekstra for de 10 ekstra gigabytene som begge de to største operatørene krever.

Vi kårer Chili X-Large 30 GB til månedens beste abonnement i kategorien Superbruker.

Se alle abonnementene i Superbruker-kategorien – og tilpass selv her »

Les også
Norge har verdens raskeste mobile bredbånd
annonse

Les også