Til hovedinnhold

Dette tror vi kommer i 2018

Tesla, LG Display, Kristoffer Møllevik, Finn Jarle Kvalheim

2017 er på hell, og like over nyttår setter halve redaksjonen kursen mot den gigantiske CES-messen i Las Vegas.

Der får vi sannsynligvis en god pekepinn på hva som blir de store teknologitrendene i 2018, men allerede nå tør vi forsøke oss på noen spådommer.

Mye av det vi tror blir stort i 2018 er nemlig ting vi har fått smakebiter på i 2017, men som foreløpig er på konsept- eller teknologiutviklingsstadiet. En del har også vært såpass kostbart at det i praksis ikke har vært tilgjengelig for folk flest.

Så, her er våre spådommer:

Mobil: Nye formfaktorer og bedre batterier?

Det rammeløse formatet som Xiaomi i praksis brakte til markedet med Mi Mix er nå nærmest blitt allemannseie. Ett av spørsmålene nå er om vi får noen nye og mer spennende formfaktorer. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det virker som om vi står ved et veiskille nå. Vi har ventet på nye og spennende formfaktorer i noen år, etter at de tradisjonelle utformingene har blitt mer eller mindre perfeksjonerte. Det kan hende vi på ny skal stå på stedet hvil i noen år, med gradvis bedre rammeløse modeller. Men er vi heldige bryter det ut litt galskap i mobilbransjen, og vi får en forsyning av nye varianter vi ikke har sett før. Der noen plutselig kan peke seg ut som nye vinnere.

Det som virkelig kunne vært spennende var om vi fikk se noe til de vedvarende ryktene omkring bøyelige skjermer.

Det er rimelig sikkert at 18:9-skjermene nå for alvor sprer seg nedover i prisklassene, og til neste år burde skjermformatet være i bruk på tvers av de fleste prisklasser fra alle større mobilprodusenter

En annen ting det løpende går rykter om, som det kanskje er lov å håpe at vi ser litt mer til i praksis neste år - er batteriteknologi. Hvert år kommer det nye påstander om at batterikapasiteten skal dobles gjennom bruk av nye og eksotiske materialer.

Får vi se bøyelige mobilskjermer i 2018? Bilde: LG Display

Så langt har ingen av disse teknologiene faktisk gjort innhugg i markedet. Med fremveksten av elektriske biler som både trenger mer rekkevidde og har svindyre batteripakker dukker det også opp et håp om at vi endelig kan få se noe til de nye teknologiene fra universitetenes pressemeldinger.

Én ting er iallfall sikkert; bedre batteritid er kanskje den ene funksjonen alle mobilbrukere kan være enige om at vi trenger.

2017 har vært preget av snakk om kunstig intelligens. Denne typen lærende datasystemer vil utvilsomt bare bli viktigere i året som kommer. Noen av mulighetene det tilbyr er bedre sikkerhet, bedre strømstyring og mer konkret hjelp så som gjenkjenning av innhold i bilder og talegjenkjenning og oversetting.

Doble kamera i fronten av telefoner vil bli enda vanligere på Android-telefoner, og noen av dem vil få løsninger som likner veldig på Apples TruDepth-kamera. Samtidig gjenstår det å se hvordan Apple reagerer på fingerlesere som kan bygges inn i mobilskjermen.

I den andre enden av skalaen; blir det vinn eller forsvinn for HTC i 2018?

HDR var sammen med 4K/UHD de store stikkordene i 2017. I 2018 blir det sannsynligvis dynamisk HDR som gjelder, sammen med HFR - High Frame Rate. HFR dytter inn flere bilder i sekundet, og det gir et glattere og mer realistisk bilde. Bilde: Niklas Plikk, Tek.no

Lyd og bilde: Kampen om bedre HDR og flere bilder i sekundet

I år har vi fått mange TV-er som kan gi deg HDR. Samtidig brygger enn allerede påbegynt kamp om å forbedre den nye funksjonen opp, ved å gå fra statiske til dynamiske data. I praksis betyr det at kilden som gir innholdet til TV-en også kan gi beskjed om hva TV-en får levert, slik at den kan gjøre nødvendig justeringer best mulig. Bilde for bilde.

Det er i hovedsak to standarder som kommer til å utkjempe kampen om forbrukernes gunst i året som kommer: Dolby Vision og HDR10+. Her kommer vi tilbake med en guide som går mer i dybden på de to kamphanene.

Samtidig vil vi trolig se mer til HFR, High Frame Rate, et begrep du som sportsinteressert eller aktiv dataspiller bør notere bak øret. Det er nemlig snakk om hvor mange bilder i sekundet TV-ene klarer å vise deg. Per i dag stopper det hele opp på 60 Hz, altså 60 bilder i sekundet. Med HFR er neste stopp en dobling.

Med 120 bilder i sekundet vil for eksempel fotballkamper se langt bedre ut. Vi har ved flere anledninger sett konsept-modeller som har visst oss forskjellen, og for første gang har ballen vært klinkende rundt og spark ved utspark – uansett hvor i ballbanen den har vært. Men det vil kreve litt tilvenning. Vi har også sett friidrett, nærmere bestemt 100 meter sprint, og her ser faktisk løperne ut til å bevege seg saktere enn hva de faktisk gjør.

Til dataspill vil disse TV-ene også komme godt med. Alle som spiller spill med raske bevegelser trenger et høyt antall bilder i sekundet for å prestere godt nok. Her vil også forhåpentligvis konsollene komme krypende etter, men vi tror neppe du ser den første PlayStation-en eller Xbox-en i 2018 om klarer dette.

Øreplugger fullstendig uten en tråd er fullstendig litt på førstegenerasjonsstadiet, spesielt når det gjelder batterielevetiden. Det kan det muligens bli en endring på i 2018. Her Bang & Olufsens nylanserte Beoplay E8. Bilde: Ole Henrik Johansen / Tek.no

På hodetelefonfronten kommer det neppe til å skje revolusjonerende endringer, men vi kommer definitivt til å få se flere og flere kaste seg på trenden med helt trådløse øreplugger.

Det ryktes allerede at Apple kommer med en ny Airpods-versjon i løpet av 2018, og vi håper spådommen om bedre batteriteknologi slår til også i dette segmentet. Foreløpig holder de beste rundt fem timer på en lading, og vi gleder oss til det første produktet som makter å doble dette. Først da begynner vi å snakke om batteritid som er god nok til å ikke tenke over det.

Data: Bærbare som «døgner» og nytt sjumilssteg for grafikk

Når det kommer til bærbare datamaskiner har vi sett flere modeller sette batterirekorder i år, med driftstid på over 15 timer hos de beste. Neste år forventer vi imidlertid at denne rekorden vil blekne når maskiner med energieffektive Snapdragon-prosessorer, som vi til nå bare har funnet i mobiltelefoner, gjør sin inntreden i bærbare.

Snapdragon-prosessorer, kjent fra Android-produsentenes toppmodeller, vil gjøre sitt inntog også i bærbare datamaskiner. Det vil gi betraktelig bedre batterilevetid enn i dag. Bilde: Qualcomm/YouTube

De første bærbare med «mobilprosessor» skal skilte med mellom 20 og 22 timer driftstid, melder de første produsentene, som i første rekke betyr Asus og HP. Maskinene er allerede annonsert, og mens det kan være vi får se mer av dem på på CES-messen på nyåret kommer de ikke i butikk før mot sommeren igjen.

De fleste bærbare maskiner i dag har mer enn nok krefter til oppgavene vi vil ha utført, og vi tipper hakket svakere maskiner med langt bedre batteridriftstid er noe mange vil prioritere.

Intel, som mer eller mindre har eid bærbarmarkedet de siste årene vil få langt skarpere konkurranse også i kategorien hvor ytelse står sentralt. Erkerivalen deres, AMD, er på offensiven med helt nye prosessorer som ikke bare løfter antallet prosessorkjerner i vanlige bærbare fra to til fire, men som også vil kunne levere langt høyere spillgrafikk enn Intel.

Teknologiske fremskritt, nye aktører og gnisninger mellom gamle rivaler kan gjøre sitt til at vi i tillegg til bedre batteridriftstid og kraftig økt ytelse i 2018 ikke nødvendigvis må betale mer enn herligheten faktisk bør koste.

Nvidia-sjef Jensen Huang viser frem den Volta-baserte GV100 GPU-en som sitter i utregningskortet Tesla V100. En nedskalert Volta-brikke blir før eller siden å finne i GTX-serien. Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

TEST: Yoga 920 VS Spectre x360 med fire kjerner »

På komponentfronten vil første halvår av 2018 i stor grad handle om Nvidia. Etter at grafikkselskapet slapp sin særs kraftige og vellykkede «Pascal»-baserte GTX 10-serie for halvannet år siden har de nærmest eid entusiastmarkedet for grafikkort. Konkurrenten AMD skuffet med sin RX Vega-lansering i høst, og vi er nå spente på om Nvidia vil slå opp seilet for å cruise eller guffe på videre med sin neste grafikkarkitektur «Volta».

Ved forrige generasjonsskifte slo Nvidia i bordet med omtrent 70 prosent (!) høyere ytelse, og mens vi må vente noen måneder til på fasiten får vi bare håpe de føler seg såpass usikre på konkurrentens planer at de slår på stortrommen nok en gang. I beste fall kan vi som elsker PC-spill sitte med 40 til 50 prosent høyere ytelse i boksene våre innen sommeren er her.

Mesh-nettverk er løsningen for deg som sliter med wifi-dekningen hjemme. Her Linksys Velop, som kan kjøpes i både to- og trepakk. Bilde: Stein Jarle Olsen/Tek.no

Vi tror også mesh-nettverk vil synke ytterligere i pris. Så langt har prisen for et godt mesh-sett stort sett ligget på godt over 3000 kroner, men dette er fortsatt en teknologi som har vært litt på fødselsstadiet i forbrukermarkedet, så det er god grunn til å tro at 2018 blir året da mesh-nettverk blir allemannseie.

Om du ikke har ekstreme krav til lav forsinkelse er nemlig mesh-nettverk som en drøm for wifi-dekningen hjemme. Systemene bruker to eller tre noder som plasseres rundt om i huset, og så samarbeider disse for å gi deg god dekning uansett hvor du er. De fleste kan også utvides med flere om du skulle ha en veldig stor eller vanskelig bolig.

Tidligere har vi sett de billigste settene såvidt under 2000 kroner - kanskje neste års Black Friday-salg klarer å bringe dette ned i 1200-1300 kroner?

Elbiler: Året når flere biler får lang rekkevidde

Hyundai Kona. Bilde: Hyundai

På elbilfronten blir det mest spennende å se hvilke av de nye elbilene som faktisk vil kunne leveres i 2018. Vi har store forventninger til at Nissans nye Leaf vil ha god tilgjengelighet allerede tidlig i 2018, men denne har samtidig ikke mer enn 40 kWh batteri, så så ekstremt spennende er den ikke.

Hyundai har meldt at deres nye Kona skal ha produksjonsstart i april, og dette er kanskje modellen vi har størst umiddelbare forventninger til, spesielt med tanke på at Opel så seg nødt til å sette opp prisen på Ampera-e med opp mot 60 000 kroner etter at de ble solgt fra General Motors til PSA Group. Den største Kona-modellen vil få et batteri på solide 64 kWh, noe som bør gi en reell rekkevidde på godt over 300 kilometer.

Tesla Model 3 bør dukke opp på norske veier i 2018. Men hvor mange klarer de å levere? Bilde: Tesla

Spennende blir også modellene fra Jaguar og Audi, som begge vil konkurrere i luksussegmentet der Tesla i dag stort sett er enerådende. Jaguar i-Pace skal for eksempel få et batteri på 90 kWh, 400 hestekrefter og firhjulstrekk. Både den og Audis e-Quattro skal være på markedet i løpet av neste år.

Vi kommer selvfølgelig heller ikke unna Teslas Model 3, som garantert begynner å gjøre seg gjeldende på norske veier i løpet av 2018, tross at Tesla har slitt med å få i gang volumproduksjonen. Bilen skal som kjent produseres i to batteristørrelser på henholdsvis 50 og 75 kWh, med tilhørende rekkevidde etter den realistiske EPA-standarden på rundt 350 og 500 kilometer.

Konsensus i segmentet for de mindre bilene virker å være at «sweet spot» ligger et sted rundt 60 kWh batteri og en pris under 300 000 kroner, og vi venter fortsatt på en produsent som klarer å levere dette i stor skala. Kanskje må vi vente helt til Nissan Leaf med 60 kWh-batteri dukker opp mot slutten av året?

Smarthjem: Selv IKEA vet at smarthjem er uungåelig

Smarthjem vil se en stor vekst i Norge i 2018. Dette er en kategori som allerede har tatt av i USA, mye på grunn av den enorme satsningen fra Google, Amazon og delvis også Apple.

Ikeas Trådfri-serie markerte en tydelig satsing også fra IKEA på smarthjem. Bilde: Kristoffer Møllevik

Spredningen har imidlertid vært litt begrenset sammenlignet med andre amerikanske teknologitrender. Selskapenes smarthøyttalere, Google Home og Amazon Echo, fungerer nemlig stort sett bare på engelsk, og ingen av dem har hatt særlig lyst til å selge dem utenfor USA. Det tror vi vil endre seg i 2018. Google og Amazon vil se utenfor sine støttede markeder og utvide produktene til både Asia og Europa, om ikke direkte til Norge.

Dette kommer å ha vidstrakte konsekvenser, og ikke bare i den tradisjonelle teknologisektoren. Møbelgiganten IKEA har forstått denne vridningen, og deres trådfri-serie, og kommende Sonos-samarbeid, er et tydelig eksempel på at smarthjem er i ferd med å bli allemannseie.

I denne sammenhengen burde vi også nevne utbygging av 5G-nettet, som såvidt har startet i 2017, men vil se en stor økning i 2018. Her er Norge helt i verdenstoppen, og teknologien vil legge til rette for flere av de andre spådommene våre. For husk: 5G handler ikke om hastighet til enkeltenheter, det har vi allerede nok av i 4G-nettet.

Stikkordene er støtte for milliarder på milliarder av enheter i ett nett, som kan snakke sammen med minimalt med forsinkelse. Med stadig flere «Internet of Things» -enheter i hjemmet, vil 4G-nettet knele med mindre vi får et nett som er bygget spesifikt for denne utviklingen. Les mer om denne utviklingen i får 5G-sak.

Hva tror du blir stort i 2018? Har vi glemt noe? Hør fra deg i kommentarfeltet.

annonse