Nyhet

Nå er iPhone og iPad forvandlet

Slik oppdaterer du til iOS 5.

For en uke siden kunne Tim Cook presentere det oppdaterte menysystemet for iPhone, iPad og iPod Touch, under Apples pressekonferanse. Menysystemet vil som kjent hete iOS 5, og kommer forhåndsinstallert på den nye iPhone 4S. For deg som sitter med en av de siste generasjonene iPhone kan du oppgradere til iOS 5 gratis i dag.

Slik oppgraderer du til iOS 5

For å kunne oppgradere til den nyeste versjonen av iOS må du først sjekke at du har den nyeste utgaven av iTunes installert. Den siste utgaven ble tilgjengelig i går kveld, og heter iTunes 10.5. Uten denne får du ikke oppgradert i-dingsen din til den nyeste versjonen av operativsystemet.

Før vi går til neste steg bør du også forsikre deg om at du enheten din faktisk kan oppgraderes til den nyeste versjonen. Apple har nemlig begrenset iOS 5 til kun de nyeste Apple-dingsene sine. Forsikre deg derfor at du har en av de følgende enhetene:

Når det er gjort er det bare å koble til iPhonen din til maskinen, la den synkronisere med iTunes og vente. Hvis den sier at en oppdatering er tilgjengelig er det bare å fyre løs, og hvis den ikke gjør det kan sjekke manuelt ved å trykke på «check for update»-knappen under iPhones-fanen.

Oppdateringen skal ifølge Apple bli sluppet i dag, men på hvilket tidspunkt er ikke spesifisert.

Ikke helt nytt

Med Siri kan man be telefonen om å gjøre det meste, uten å bruke en eneste knapp.

iOS 5 har vært ute i tidlig utgave lenge, og vi har alt rukket å teste en av disse tidlige utgavene. Apple er imidlertid kjent for å spare det beste til sist.

På dagens iOS 5-lansering viste Apples iOS-sjef Scott Forstall frem en funksjon som har dukket opp på ryktebørsen den siste tiden, nemlig Siri.

Siri er en personlig assistent som gjenkjenner stemmen din og forstår deg. Den kan søke for deg og finne nærmeste kinarestaurant eller taxi-holdeplass – alt du behøver å gjøre er å spørre om det.

Siri er en del av rundt 200 nye, små og store, funksjoner i iOS 5.

Nye iPhone 4S ble også lansert i forrige uke. Her finner du mer informasjon om Apples nye telefon:
iPhone 4S får bedre batteri, kraftig forbedret kamera og raskere prosessor.

Dette ble kjent i juni

Vi kjenner mange av de nye funksjonene fra den første iOS 5-visningen i juni.

iPhone 5 blir den første nye telefonmodellen fra Apple som du ikke behøver å koble til en datamaskin og iTunes for å bruke. Telefonen ordner selv startoppsett og tilkobling over nettet, via Apples nye iCloud-system for synkronisering.

iCloud tar over for Mobile Me

Frem til nå har Apple hatt tjenesten Mobile Me som har sørget for e-post og grunnleggende synkronisering av kontakter. iCloud skal gjøre mye mer.

Du får selvfølgelig e-post og kontaktsynkronisering i iCloud. I tillegg synkroniseres også applikasjonsdata. Det betyr at du kan fortsette der du slapp når du installerer Angry Birds på et nytt Apple-produkt.

iTunes in the Cloud

iTunes in the Cloud er musikkdelen av tjenesten. I utgangspunktet er dette trådløs synkronisering av kjøpte låter fra iTunes.

Betaler du 25 dollar i året får du tilgang på iTunes Match. Denne tjenesten sammenlikner musikkbiblioteket ditt med det utvalget Apple har på sine servere. Deretter kan musikken synkroniseres ned til dine andre Apple-produkter.

Det betyr at dersom du har lastet inn hele CD-samlingen din på datamaskinen, kan iTunes gjenkjenne album og låter, før iPhonen eller iPod Touchen din får beskjed om å laste ned de samme låtene fra iTunes' servere. Du slipper altså hele prosessen med å laste opp låtene over en treg internettlinje.

Les mer om Apples nye iCloud her

WiFi-synkronisering mot iTunes

iOS 5 byr på nyheter også for deg som ikke vil bruke skyen. Trådløs synkronisering med iTunes er nå et faktum. Hver gang du kobler iPhone 5 til laderen vil telefonen automatisk synkronisere mot iTunes over det trådløse nettverket.

iMessage er Apples versjon av tekstmeldinger. Legg merke til at den varsler deg når samtalepartneren begynner å skrive et svar.

SMS som "sladrer"

I det nye operativsystemet har Apple laget sin egen versjon av SMS. Fordelen er at du i praksis sender meldingen gratis. En iMessage er nemlig ren tekst som sendes over internettoppkoblingen, som de fleste har inkludert i en pakke eller kan gjøre gratis over Wi-Fi. Ulempen er at du kun kan sende iMessage til andre Apple-produkter.

iMessage fungerer dessuten nesten som dagens lynmeldingstjenester. Du får se når samtalepartneren er i ferd med å svare på meldingen din. Hvis du er usikker på hva du skal svare kan det altså lønne seg å kladde med penn og papir.

Den nye varselmenyen i iOS 5 likner mistenkelig på den vi kjenner fra dagens Android-telefoner.

Bedre varslinger

Mange har latt seg irritere av at iOS så langt bare har kunnet varsle om én ting av gangen. Det er det nå slutt på. iOS 5 har, akkurat som Android, fått en rullemeny som trekkes ned øverst på skjermen.

Varslingsmenyen innholder alle varsler du behøver og, den vises også på telefonens låseskjerm.

Nyheter på iPad

Det er flere nyheter i iOS 5 som kun fungerer på iPad. Blant annet har det kommet til et nytt tastatur som lar seg flytte. Nå er det enklere å bruke iPad med to hender samtidig.

En annen nyhet i iOS for iPad er muligheten til å veksle mellom apper ved å sveipe. Drar du fire fingre over skjermen kan du bytte mellom apper, og sveiper du med fem fingre får du opp oppgavelinjen nederst på skjermen.

Ved hjelp av Apples AirPlay-funksjon kan iPad dessuten dele skjermbilde med en annen enhet, enten det er en Apple TV en Mac eller et annet produkt som støtter standarden.

Det kan hende det kan lønne seg å skaffe seg en iPhone 4S før det blir for sent. Samsung har nemlig ingen planer om å la Apple ha telefonen sin på markedet så veldig lenge.

Les også: Samsung vil stoppe iPhone 4S

Les også
Apple kan droppe Google Maps
Les også
Dette er OS X Mountain Lion
Les også
– Større iPhone, tynnere iPad i 2012
Les også
– iPad 3 får svært høyoppløst skjerm
Les også
Disse mobilene bør du kjøpe til jul
Les også
Fortsatt dårlig batteri på iPhone
Les også
Nå kan iPhone og iPad oppgraderes
Les også
Nå blir det slutt for Flash på mobiler
Les også
Superglass kan gi deg bedre batteri
Les også
Er dette tidenes kuleste Halloween-kostyme?
Les også
Vi har snakket med søstra til Siri
Les også
– Apple lanserer en Siri-basert TV før 2013
Les også
Apple sliter allerede med iPad 3
Les også
Så mye raskere er iOS 5
Les også
– Onsdag slår Nokia knockout på iPhone
Les også
Salgseksplosjon for nettbrett
Les også
Sony Tablet S: Ustabilt nettbrett fra Sony
Les også
Apple iPhone 4S: iPhone 4S Henger med i tetsjiktet
Les også
Steve Jobs ville hevne seg på Google
Les også
Her er Samsungs chatte-tjeneste
Les også
Slik er iPhone 4S
Les også
Lurte seg til topps i App Store
Les også
Snart kan de fleste mobiler få superlyd
Les også
Her står vi i iPhone-kø
Les også
Stor oppdatering av iTunes
Les også
Hvilken mobiltelefon er best i sola?
Les også
Nå er Facebook på iPad
Les også
Rekordstart for iPhone 4S
Les også
iPhone 4 er fremdeles bestselgeren
Les også
Slik kan iPad få Android-apps
Les også
Her er Steve Jobs' største suksesser
Les også
Apple iOS 5
Les også
Derfor blir iCloud en suksess
Les også
Slik er Apples iCloud
annonse