Tek.no

Nyhet

Apple lanserer ny iPad Pro og oppgradert MacBook Air

Apples nye iPad Pro får en ekstra kameralinse, en ny lidar-sensor og ikke minst støtte for pekeplater.
Apple
18 Mar 2020 13:44

Apples «glipp» tirsdag var tilsynelatende ikke mye for tidlig: Nå har selskapet nemlig offisielt annonsert de to nye iPad-modellene.

Nye iPad Pro kommer i de to samme skjermstørrelsene som tidligere, altså 11 og 12,9 tommer.

Nye iPad Pro får Apples A12Z Bionic-prosessor, som ifølge Apple skal gjøre iPad Pro «raskere og kraftigere enn de fleste Windows-bærbare». Brettet får et nytt ultravidvinkelkamera på 10 megapiksler i tillegg til den «vanlige» 12-megapikslerslinsa.

Nye iPad Pro får dessuten en såkalt lidar-sensor som skal gi bedre egenskaper når det kommer til å avgjøre dybde og distanse.

Den nye lidarsensoren skal gi betydelig bedre omgivelsesskanning, og kan blant annet brukes til apper som denne, kalt Complete Anatomy. Apples egen målingsapp blir også oppgradert.
Apple

Støtte for pekeplate

Mest interessant er kanskje det nye tastaturet som Apple slipper sammen med iPad Pro. Det løfter nemlig brettet opp fra underlaget, i tillegg til at det har en liten pekeplate. Tastaturet - kalt Magic Keyboard - er dessuten bakbelyst.

Pekeplatestøtte kommer for øvrig til hele iPadOS i versjon 13.4, og er ikke forbeholdt det nye tastaturet.

Det nye tastaturomslaget får både bakbelysning og ikke minst en liten pekeplate. Skjermen blir også løftet litt fra underlaget.
Apple

– I stedet for å kopiere opplevelsen fra macOS, har pekeplatestøtte blitt fullstendig gjenoppfunnet for iPad. Multi-touch-gester på pekeplata gjør det raskt og enkelt å navigere hele systemet uten at brukeren noen gang trenger å løfte hånda, skriver Apple i en pressemelding.

Nye iPad Pro skal være tilgjengelig for bestilling fra og med i dag. Den starter på 9.790 kroner for 11-tommers-utgaven og 12.190 kroner for 12,9-tommeren, som begge er noe høyere enn forrige utgave. 128 GB lagring er nå minste alternativ, men vil du ha modellen med innebygget 4G-modem må du ut med 1.800 kroner ekstra.

Det nye tastaturomslaget blir heller ikke billig: 3.790 kroner for 11-tommeren og 4.390 kroner for 12,9-tommeren.

Ny MacBook Air

Apple slipper en oppgradert versjon av MacBook Air. Prisen senkes også noe.
Apple

Apple slipper også en oppgradert versjon av MacBook Air med 10. generasjons Intel Core-prosessorer.

For første gang blir Air også tilgjengelig med firekjernede prosessorer, og Apple hevder at prosessorytelsen skal være opptil doblet, og grafikkytelsen opptil 80 prosent bedre enn forrige generasjon.

MacBook Air får Apples nye tastatur med «saksemekanismer». Vi testet det nylig på 16-tommers MacBook Pro og likte det veldig godt.
Apple

Den mest gledelige nyheten er nok likevel at MacBook Air får Apples nye Magic Keyboard, altså det samme som vi så i den nye 16-tommersversjonen av MacBook Pro nylig.

– Selv om det nye tastaturet fortsatt har litt mindre vandring enn 2015-versjonen, så er vandringen omtrent doblet fra forrige generasjon med sommerfugltaster, til ganske nøyaktig 1 millimeter nå. Dermed får du en helt annen komfort. Det er i det store og hele blant de beste tastaturene du kan få på en bærbar datamaskin i dag, konkluderte vår tester om tastaturet på 16-tommeren.

Lagringskapasiteten er nå minimum 256 GB, men prisen er likevel senket noe, slik at Air får en startpris på 12.790 kroner.

Sist varsler også Apple en liten oppdatering til Mac mini. Maskinen får nemlig doblet lagringskapasiteten fremover, fra 128 til 256 GB på innstegsmodellen og fra 256 til 512 GB på den mer påkostede konfigurasjonen. Her er imidlertid også prisen økt ganske betydelig, sannsynligvis delvis på grunn av den svake kronekursen. Innstegsmodellen skal nemlig koste 10.490 kroner nå, mot tidligere 8.990 kroner.

Les også
Har avslørt reMarkable 2
annonse

Les også