Tek.no

Nyhet

IBM: Mac-brukere er mer produktive enn PC-brukere

Apple-brukere vurderes bedre enn Windows-brukere og er også mer lojale mot arbeidsgiveren, ifølge IBM.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Stein Jarle Olsen
13 Nov 2019 14:16

Mac-brukere yter i gjennomsnitt bedre enn Windows-brukere, ifølge IBM.

Giganten har nå over 290.000 Apple-enheter blant sine ansatte, etter at de åpnet opp for Mac i 2015. Selskapet presenterte sine funn på konferansen JNUC - Jamf Nation User Conference.

Jamf er et selskap som spesialiserer seg på administrasjonsløsninger for Apple-enheter i bedrifter, organisasjoner og utdanningsinstitusjoner.

Flere overgår forventningene

I en pressemelding lister de opp punktene som gjør at IBM konkluderer med at Mac-brukere er mer produktive og også mer fornøyd på jobb:

  • 22 prosent flere MacOS-brukere enn Windows-brukere overgår forventningene i prestasjonsvurderinger på jobben.
  • MacOS-brukere står for 16 prosent flere store salg enn Windows-brukere.
  • Mac-brukerne har en betydelig høyere såkalt «net promoter score», som er et mål på lojalitet til bedriften. Mac-brukerne scorer i snitt 47,5, mot 15 for Windows-brukere. 100 er høyest mulig poengsum.
  • Det er også 17 prosent lavere sannsynlighet for at Mac-brukerne forlater IBM.
Les også
Hevder Apple skal lansere 16-tommers Macbook Pro allerede denne uken

– Mac-brukere har blitt konvensjonelle typer

Det siste punktet henger ZDNet-blogger Chris Matyszczyk seg opp i.

– Jeg er sikker på at IBM anser dette som nok et punkt i favør Mac-brukere, men er det egentlig det? Jeg kan ikke annet enn å tenke at det å jobbe for IBM kanskje ikke akkurat er toppen av sysselsetting i dag. IBM pleide å være (en viss type av) sexy, nå virker det å være et langt mer traust sted, skriver han, og fortsetter:

– Kan det være slik, da, at Mac-brukere har blitt konvensjonelle typer som jobber seg opp i grå bedriftsorganisasjoner, mens PC-brukere er mer eventyrlystne? Kan det være slik at PC-brukere er mer beredt til å slå seg ut i den skumle verdenen av oppstartsselskaper, apper og, hvem vet, å gjøre verden til et bedre sted?

En gang var Apple-brukere rebeller, skriver Matyszczyk, men nå er de akkurat som alle andre.

– Ja, det kan hende at de er mer produktive. Men hva om det bare er frykt som gjør dem slik?

Trenger mindre hjelp

Statistikken til IBM tyder uansett også på at Mac-brukerne er mer selvgående.

Syv ingeniører skal være nok til å tilby brukerstøtte for 200.000 MacOS-enheter, mot 20 ingeniører for like mange Windows-enheter – en forskjell på 187 prosent.

Windows-brukere har angivelig også fem ganger så stor sannsynlighet for å behøve hjelp fra IT-avdelingen på kontoret, ifølge selskapet.

En del av forklaringen vil høyst sannsynlig være at Apples Macer kommer i langt færre varianter og konfigurasjoner enn maskiner som kjører Windows, og det gjør det både enklere å unngå problemer og ikke minst enklere å rette opp når de først oppstår.

Kanskje kan statistikken også forklares med at Mac-brukere har andre personkarakteristikker enn dem som foretrekker Windows, men statistikkgrunnlaget i IBMs hundretusenvis av ansatte bør uansett være greit.

annonse

Les også