Til hovedinnhold

Tidligere Twitter-ansatte siktet for spionasje

To personer er siktet for å ha varslet saudiarabiske myndigheter om Twitter-brukere som var kritiske til landets regjering.

Colourbox/Yeko Photo Studio

I en amerikansk domstol er nå to personer siktet for å ha bedrevet spionasje for Saudi-Arabia. De to jobbet ved et tidspunkt hos Twitter, og skal her ha fulgt med på brukere som var kritiske til det saudiarabiske styret.

En tredje person er også anklaget for å ha medvirket til spionasjen ved å virke som et mellomledd mellom to de siktede og saudiarabiske myndigheter, melder blant annet britiske BBC.

Første gang i USA

Siktelsen for spionasje skal angivelig være den første som har blitt fremmet på amerikansk jord.

To av de tre siktede jobbet altså hos Twitter, hvorav den ene er amerikansk statsborger, mens den andre er saudiarabisk. Den tredje anklagede skal ha drevet et PR-byrå i USA, og er også saudiarabisk.

De tre skal på oppdrag fra saudiarabisk myndigheter ha hentet inn personopplysninger om personer som var kritiske til landet, og dens styremåte. Blant annet skal opplysning om hvor disse personene oppholdt seg være informasjon de tre skal ha overlevert til saudiarabiske myndigheter.

Den ene av de tre skal ifølge Washington Post være en nær bekjent av kronprins Mohammed bin Salman av Saudi-Arabia. Kronprinsen skal ifølge CIA trolig være den som beordret likvideringen av Jamal Khashoggi, noe kronprinsen selv benekter.

Antas å oppholde seg i Saudi-Arabia

De to tidligere Twitter-ansatte personene har ifølge etterforskere flyktet fra USA etter at overordnede i Twitter oppdaget hva de to holdt på med. De skal begge angivelig oppholde seg i Saudi-Arabia.

De skal ha rømt med familien sin etter at de ble tatt på fersken. Angivelig skal den ene av de to samlet sammen personlig informasjon av over 6000 brukere, og overlevert dette til agenter fra Saudi-Arabia.

Kinesiske Huawei har også vært i hardt vær en stund:
Skal ha samarbeidet med Kinas forsvar »

(Kilde: BBC, Washinton Post)

annonse