Nyhet

Vellykket test av SpaceX’ «Starship»

«Hoppet» 150 meter opp i lufta.

Slik så det ut da raketten startet oppskytningen.

The Verge melder om at SpaceX har fullført en vellykket testoppskyting av sitt fremtidige romskip, «Starship». Oppskytingen kan nok bedre beskrives som et «hopp», all den tid raketten ikke gikk lenger enn 150 meter opp i lufta før den landet kontrollert ned på bakken igjen.

Starship er et romfartøy som har vært under utvikling hos SpaceX siden 2012, og som er planlagt ferdig i 2021. Dette var den første vellykkede testen av en «ordentlig» oppskytning, etter at en tørrtest gikk spektakulært galt tidligere i år. Men SpaceX lot seg ikke knekke av dét, og har siden understreket at Starship er deres aller viktigste satsing for tiden.

Testoppskytningen som ble gjort nå var i langt mindre skala enn det som planlegges for det ferdige produktet. Det ble kun brukt én Raptor-motor, mens det ferdig Starship-romskipet skal ha hele seks av disse. Hele romskipet skal også plasseres på toppen av et gigantisk rakettrinn kalt «Super Heavy», som også skal drives av Raptor-motorer.

Du kan se oppskytningen her fra SpaceX’ egen YouTube-kanal:

Skal kunne løfte opptil 100 tonn

Slik ser det ut inne ved rakettmotoren.

Totalt skal Starship måle rundt 120 meter i høyden og 9 meter i bredden i ferdig tilstand, og ha en løftekapasitet på opptil 100 tonn. Dette er veldig store tall, men så er også ambisjonen til SpaceX at Starship etterhvert skal kunne brukes til transport av varer og mennesker til andre himmellegemer, i første omgang månen og Mars.

Den endelige raketten vil selvsagt også ha en spiss kjegletopp; raketten du ser i videoen har kun en tung blokk montert i toppen for å simulere en nyttelast.

SpaceX skal allerede være godt i gang med å lage en ny prototype, som vil være enda mer komplett enn den vi så i dag. Dette vil bli den sjette prototypen, og akkurat som testen vi så nå vil nok også denne testen filmes behørlig til alles glede – når den tid kommer.

Les også
Nå kan du sikre deg en av de to siste plassene på Den internasjonale romstasjonen
annonse