Tek.no

Nyhet

Qualcomm har avslørt QuickCharge 5 - lader mobilen til 50 prosent på 5 minutter

Qualcomm
Niklas Plikk
28 Juli 2020 10:18

Det amerikanske selskapet Qualcomm avslørte natt til mandag norsk tid sin nyeste teknologi for hurtiglading av mobiler, kalt Quick Charge 5.0. Det er en videreutvikling av deres nåværende Quick Charge 4+, men skal som forventet by på enda raskere lading enn før.

De hevder at med deres Quick Charge 5-teknologi skal du kunne lade en kompatibel mobil opp fra 0 til 50 prosent på bare fem minutter, eller til hundre prosent på omtrent 15 minutter.

Dette krever naturligvis at du har en lader og en mobil som støtter teknologien. Qualcomm sier at den nye teknologien er støttet av enheter med Snapdragon 865 og Snapdragon 865 Plus, men at det vil måtte implementeres av mobilprodusentene for at det vil fungere.

Med andre ord: Mobiler som allerede er på markedet med Snapdragon 865-prosessoren, som Sony Xperia 1 II, vil neppe få støtte for den ultraraske ladingen, men heller nye enheter som slippes senere i år.

Xiaomi har allerede sagt at de har planer om å støtte den nye standarden, men ikke hvor raskt det vil skje.

Qualcomm nevnte for øvrig også at Quick Charge 5 vil være 10 grader kaldere enn Quick Charge 4, noe som skal være positivt både for sikkerheten og for å bevare batterilevetiden. Det er nemlig en av ulempene med hurtiglading, ettersom varmeutviklingen er en av faktorene som bidrar til slitasje på batteriet.

Først, men ikke alene?

– Quick Charge 5 er vår raskeste og mest allsidige ladeløsning så langt, og vil la forbrukere bruke enhetene sine i lengre tid, uten å bekymre seg for ladetiden. Vi er stolte av å utvide teknologiporteføljen vår og å gjøre 100W-lading til en kommersiell virkelighet, sier Ev Roach, visepresident for produkter hos Qualcomm i en pressemelding.

Ordlyden her er litt viktig, for selv om Qualcomm sier at de er først med 100W-lading avslørte kinesiske Oppo en veldig lik teknologi for bare et par uker siden. I deres tilfelle var det snakk om en 125W-lader som kunne lade opp en mobil fra 0 til 41 prosent på fem minutter.

Oppo avslørte for øvrig også en lynrask ladestasjon for trådløs lading, som kunne by på 65W-lading uten en eneste kabel. Det vil kunne fullade et 4.000 mAh-batteri på rundt halvtimen.

Nøyaktig hvilken teknologi som er best eller først til markedet får vi vente og se, men det er i hvert fall tydelig at ekstremt rask lading av mobilene våre bare er måneder unna. Enten det er kinesisk eller amerikansk teknologi vi ender opp med.

annonse

Les også