Tek.no

Nyhet

iPhone 11 Pro kan spore deg, selv når du skrur av all lokasjonsdata

Apple bekrefter glippen.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
6 Des 2019 08:17

Denne uken kunne amerikaneren Brian Krebs, som står bak sikkerhetsbloggen KrebsOnSecurity, avsløre at Apples nyeste mobiltelefon har et potensielt sikkerhetsproblem. Han oppdaget nemlig at selv om man manuelt gikk inn og skrudde av lokasjonsdata på hver eneste app og tjeneste på mobilen, sendte GPS-modulen likevel ut informasjon om hvor mobilen befinner seg.

Den eneste måten å skru lokasjonssporingen helt av, var å skru det av for hele mobilen.

Apple har tidligere sagt at de ønsker å gi brukerne full kontroll over hvilke apper og tjenester som har tilgang til å vite hvor du befinner deg, så Krebs’ funn var ganske uventet.

Gjelder bare Apples nyeste modeller

Da Apple først ble konfrontert med funnet tidligere i uken sa de at de ikke kunne finne noen feil, og at mobilen fungerte som de skulle. De innrømte imidlertid at det var deler av mobilen som brukte lokasjonsdata som ikke var mulig å skru av i innstillingsmenyen.

Nå har de forklart ytterligere hva de mente. Det hele skyldes visst den nye U1-brikken som finnes i iPhone 11 Pro og iPhone 11 Pro Max, som bruker en såkalt ultra-bredbåndsteknologi. I dag brukes det bare for å gjøre Airdrop-funksjonen mellom to enheter raskere, men i fremtiden spekuleres det at den blant annet kan gjøre sporing av enheter mer nøyaktig.

– Ultra-bredbåndsteknologi er en industristandard og underlagt internasjonale lover som krever at den skal være avskrudd visse steder. iOS bruker Stedstjenester for å hjelpe mobilen å forstå om den er i en av disse forbudte områdene, for å i så fall skru av ultra-bredbåndet og følge reglene, sier en talsperson fra Apple til Tech Crunch. Personen påpeker også at lokasjonsdataen knyttet til dette håndteres utelukkende på enheten, og blir aldri sendt til, eller lagret hos, Apple.

Likevel lover Apple at de skal implementere en tydeligere knapp som kan skru av all lokasjonsdata i fremtiden.

annonse

Les også