Til hovedinnhold

Nvidia kan slippe neste generasjon grafikkort 1. september

Har startet mystisk nedtelling til Ampere-serien.

En 3D-render basert på tidligere lekkede RTX 30-design.
JDSP_/Reddit

Det er straks to år siden Nvidia lanserte sine første Turing-baserte grafikkort i RTX 20-serien med støtte for strålesporing og dyp læring. Den utvidede «Super»-serien som fulgte året etter er også som gammelt nytt å regne.

Ryktene rundt avløserkortene har tatt seg kraftig opp utover våren og sommeren, og nå ser det ut til at Nvidia har startet opp sitt PR-maskineri i forberedelsen til å presentere neste generasjon grafikkort.

På sine nettsider har begynt en nedtelling til 1. september, da de skal holde et digitalt arrangement. Nedtellingen har tittelen #UltimateCountdown og startet å telle ned fra nøyaktig 21 dager. Tallet 21 går igjen flere steder på nettsiden, og enkelte mener dette tyder på at den neste serien med grafikkort skal kalles GeForce RTX 21-serien fremfor GeForce RTX 30-serien som ventet. Det kan trolig heller forklares med at det er 21 år siden GeForce-merkevaren ble født – 31. august 1999.

Dette er trolig nedtellingen til Nvidias Ampere-baserte grafikkort vises frem første gang.
Nvidia.

Vil vise toppkortene først

Det er ventet at Nvidia vil lansere sine kraftigste nye kort under arrangement og at kortene som tar plassen til dagens RTX 2080 Ti og RTX 2080 Super vil slippes allerede i løpet av september. Deretter skal trolig erstatteren til RTX 2070-serien slippes i oktober, før erstatteren til mellomklassekortet RTX 2060 Super slippes i november.

Svært lite er kjent om erstatteren til dagens Turing-baserte RTX 20- og RTX 20 Super-serie.

Vi vet imidlertid at de kommende grafikkortene blir basert på Nvidias Ampere-arkitektur. Dagens Turing-baserte grafikkort er produsent på 12-nanometerteknikk, og enkelte rykter peker til at Ampere-kortene skal produseres med 8-nanometerteknikk hos Samsung. Ampere tar trolig i bruk en teknologi som komprimerer informasjonen i minnet svært effektivt, noe som kan redusere kostnader eller øke ytelsen.

I tillegg tyder de seneste ryktene, som nettstedet Videocardz hevder å ha bekreftet, på at Nvidia og tredjepartsprodusenter som Asus, MSI og Zotac vil være klare med sine kort samtidig denne gangen. For både GTX 10- og RTX 20-serien lanserte Nvidia sine såkalte «Founders Edition»-kort på markedet flere uker før de slapp til andre aktører med tilpasset PCB- og kjøleløsning.

Kortene vil trolig by på signifikant høyere generell ytelse enn dagens. Vi på vår side er ekstra spente på hvor mye bedre strålesporingytelsen blir, og prisen Nvidia setter. Mange satte nok kaffen i halsen da Nvidia lanserte prisene for RTX 20-serien, som var et stort hopp i forhold til den forrige GTX 10-serien, som også var betydelig dyrere enn sin forgjenger.

Konkurrenten AMD har bygget seg opp en posisjon i budsjett- og mellomklassen, men klarer ikke å konkurrere med Nvidia i entusiastsegmentet. AMD er ventet å slippe nye og kraftigere grafikkort som for første gang får støtte for strålesporing, men tidspunktet for dette er høyst usikkert.

annonse