Apple blir saksøkt for levetiden på produktene sine
Apple-brukere i Québec i Canada har nå fått godkjent et massesøksmål mot selskapet med utgangspunkt i at produktene ikke har hatt den varighet forbrukerne har forventet.
Søksmålet omfatter seriene iPhone, Apple Watch, iPad, iPod og MacBooks produsert siden 2014. I tillegg er kjøpere av Apples garantiutvidelser Apple Care og Apple Care+ siden 2015 omfattet. Påstanden er at selskapet ikke informerte godt nok om beskyttelsen forbrukerne uansett har krav på under kanadisk lov.
Apples innrømmelser i 2017
Det er Montreal Gazette som melder om søksmålet. Apple skal heller ikke ha gitt god nok informasjon om batterienes levetid i produktene. Apple har så langt ikke kommentert søksmålet.
Påstandene og søksmålet i Canada kommer forholdsvis kort tid etter at Apple på tampen av 2017 innrømmet at iPhonene skrudde ned hastigheten etter hvert som batteriet ble svakere.
Bruduljen endte med at Apple la inn tydelig informasjon om batteriytelsen i iOS, slik at man enkelt kan sjekke om batteriet gir full ytelse. Selskapet innførte også batteribytter til redusert pris en god stund i etterkant.
Etterforsket i Italia og Frankrike
Innrømmelsen ledet også til at Italia og Frankrike satte igang rettslige skritt mot Apple, ettersom landene har forbud mot det som kalles «planned obsolescence», planlagt foreldelse på norsk.
Planlagt foreldelse er dersom en produsent av en vare som må kunne forventes å vare ganske lenge på ett eller annet vis sørger for at varen slutter å virke før den ellers ville gjort det.
Et vanlig, og uvanlig tydelig, eksempel er enkelte skrivere som i sin tid hadde telleverk som satte skriveren ut av spill lenge før den faktisk var utslitt.
Oppdateringer gjorde produkter tregere
Den franske etterforskningen er fortsatt ikke ferdig, mens både Apple og Samsung ble bøtelagt i Italia. Der de ifølge The Guardian kom frem til at visse oppdateringer gjorde ytelsen til produktene dårligere. Apples bot ble på hele 10 millioner euro, mens Samsung fikk 5 millioner euro å betale.
For begge aktørene ble det trukket frem at oppdateringer ment for vesentlig nyere telefoner gjorde velfungerende eldre modeller trege.
Halve Apples bot var fordi selskapet ikke har gitt tilstrekkelig informasjon om avgjørende karakteristikker ved litium-batterier - inkludert snittlevetid, vedlikehold og hvordan å erstatte dem, heter det i The Guardians artikkel.
Apple ble også nylig trukket for retten i California fordi eldre originale ladere plutselig ikke lenger virket med nyere Apple-produkter.