Tek.no

Nyhet

Samsung har patentert «rulletelefon»

Kan la deg trekke ut 50 prosent større skjermareal.

LetsGoDigital.org
15 Juli 2019 17:15

Det kommer stadig nye mobilpatenter rekende forbi. Ikke alle blir virkelighet, og ikke alle er spesielt realistiske. Men et nytt patent fra Samsung har fått fart på fantasien til nederlandske LetsGoDigital. Det viser nemlig en telefon med sammenrullbar skjerm som kan trekkes ut når du trenger større skjerm.

Nettstedet har laget sine egne 3D-bilder av hvordan en telefon basert på patentet kan komme til å se ut. Bildene er altså ikke Samsungs egne, og det er forholdsvis usannsynlig at en telefon basert på løsningen vil se akkurat slik ut, men heller at den vil være «i nabolaget» til denne designen.

Skjerm på skinner

Publikasjonen antar i utgangspunktet at løsningen baserer seg på en ramme som går på skinner, som trekker med seg skjermen når den kommer ut av siden på telefonen.

Med rammen helt utdratt blir skjermen ifølge patentet rundt 50 prosent større. LetsGoDigital ser ut til å ha dratt på litt ekstra i noen av bildene sine, slik at det ser ut som en dobling av skjermareal.

Patentet ble registrert på slutten av 2018 og publisert på tampen av juni i år.

Slik ser patentbildene ut. De avslører lite om hvordan selve rullingen skal foregå.
LetsGoDigital.org

Lang tid fra patent til produkt

Samme nettsted dekket for to uker siden et tilsvarende patent fra Samsung der en fleksibel skjerm rulles opp i hver av de to langsidene. Denne løsningen skal kunne trekkes ut på hver side for å skape en veldig stor skjerm til sammen.

Den siste saken antyder at vi kan komme til å se en rulleløsning som dette i neste års Galaxy S11, men det virker relativt lite sannsynlig. Mobilpatenter bruker som regel svært lang tid på å gå fra konseptstadie til ferdig produkt. Selve idéen registreres gjerne før både testing av løsninger og faktisk produktutvikling er unnagjort. Det kan ta flere år fra et patent registreres til det ender opp i bruk.

Mange patenter ender også opp med å aldri brukes.

Nettstedet ser for seg at det nye patentet likner på en tidligere registrert variant som kan rulles ut på begge sider av hoveddelen.
LetsGoDigital.org

Vår gjetning: neppe en Galaxy S

Skal vi gjette vil Galaxy S11 bli noe langt mindre spesielt enn rulletelefonen fra patentet. Blant annet fordi denne typen konstruksjoner fortsatt er svært ny.

Samsungs egen Galaxy Fold ble lansert på vårparten i år, og har allerede måttet få seg en redesign fordi testenheter gikk i stykker.

Selv om Samsung-sjef DJ Koh har beskrevet hendelsesforløpet som flaut, hadde det vært en langt større krise for Samsung dersom dette skjedde med en forventet storselger som Galaxy S10 eller den kommende Galaxy Note 10-modellen.

Gitt at det tar tid å utvikle ferdig slike idéer virker det langt mer sannsynlig at patentet er på en senere modell i serien dersom Samsung lager flere Galaxy Fold-telefoner.

annonse

Les også