Nyhet

Google lanserer spillstrømmetjeneste kalt Stadia

Under årets spillmessen Game Developer Conference (GDC) dro Google sløret av en helt ny strømmetjeneste kalt Stadia.

Stadia ble delvis viste frem allerede i januar, da kalt Project Stream, og vil være en tjeneste som lar brukere strømme spill direkte til Googles nettleser Chrome, Chromecast-enheter og Pixel-mobiler. Tjenesten skal lanseres i løpet av 2019 til USA, Canada, Storbritannia og Europa.

Spill toppspill rett i nettleseren

Her ser du lanseringsvideoen av Stadia.

Under presentasjonen beskrev Google-sjefen Sundar Pichai en situasjon der du kan se noen strømme et spill på Youtube, slik du kan gjøre i dag, men med en knapp ved siden av videoen som sier «spill nå». Da vil du selv kunne spille spillet direkte i nettleseren – enten på PC-en, mobilen eller nettbrettet.

Det eneste spillet som foreløpig er vist frem å fungere på plattformen er Assassin's Creed Odyssey, men dette vil naturligvis utvides til mange flere titler. Nøyaktig hvilke spill som kommer er ennå ikke kjent, men Google kunne avsløre at Doom Eternal vil være blant de første til plattformen.

Imponerende spesifikasjoner

En fordel med spillstrømming, som sakte har begynt å bli en realitet i form av tjenester som PlayStation Now og Nvidia GeForce Now, er at det ikke krever at du bruker en kjempekraftig datamaskin. Så lenge du har en god nok nettlinje kan du strømme kvalitetsspill, og forutsatt at serverne og infrastrukturen er god nok, vil det være som at du spiller på toppmoderne maskinvare.

Stadia vil støtte spill i 4K-oppløsning og HDR, samt bildefrekvens helt opptil 60 bilder i sekundet. Nevnte Doom Eternal vil støtte alt dette på lanseringsdagen. I fremtiden sier Google at de vil støtte opptil 8K-oppløsning og 120 bilder i sekundet.

For å klare dette har de inngått et samarbeid med AMD for å lage spesiallagde GPU-er for deres datasentre.

Flytt spill fra mobil til PC til TV

Ettersom du bare sender en spillstrøm fra Googles servere og hjem til enheten din, vil du også kunne flytte det mellom enheter uten problemer. På scenen viste Google frem hvordan de kunne begynne en spillsesjon på en mobil, før de flyttet det videre til et nettbrett og deretter til TV-en – alle med selskapets Chromecast-støtte.

For å styre spillene kan du bruke generelle USB-kontrollere, eller Googles nye Stadia-kontroller. Google-kontrolleren ligner litt på både Microsofts- og Sonys Xbox- og PlayStation-kontrollere, men kontrolleren har en ganske hendig funksjon som trolig vil friste brukere til å velge den fremfor konkurrentenes. Den vil nemlig være koblet direkte til WiFi-nettverket ditt, og vil ha en direkte kobling til spillstrømmen din. Det gjør at den ikke trenger å pares med mobilen, nettbrettet og TV-en mens du flytter spillet mellom de forskjellige skjermene – den har konstant kobling til spillet.

Dette kan potensielt også gjøre at forsinkelsen i styringen vil bli hakket lavere, ettersom den hopper over ett ledd i kjeden.

Les også
Testen av Xbox-strømmetjenesten begynner i oktober
Les også
Google dropper nettbrett
Les også
– Steam drepte PC-spilling
Les også
Endelig får vi denne etterlengtede e-post-funksjonen
Les også
Google endrer e-post for alltid
annonse