Til hovedinnhold

I dag er det duket for Apple-lansering – dette tror vi kommer

Ryktebørsen har vært overraskende stille innfor WWDC.

San Jose/Tek.no: Hvis du har en iPhone eller en Mac er det to arrangement i året som er ekstra viktige for deg. WWDC, der fremtiden for produktene og den nye programvaren vises frem, og selvfølgelig høstlanseringen der de store nyhetene med nye iPhoner i spissen lanseres.

Her i San Jose er årets WWDC straks i gang. Klokken sju mandag kveld braker det løs med keynote fra Tim Cook, og de viktigste tingene som ventes er oppdateringer vi ser hvert år. Men i år er det muligheter for at noen av de oppdateringene blir ekstra store.

Det vi vil se denne gangen er først og fremst et slipp av utviklersmakebiter og noen av nyhetene i programvaren fra Apple. Ferdige versjoner er ventet noe senere.

Dette er områdene som det antakeligvis vil bli varslet oppdateringer for i løpet av lanseringen:

  • iOS 13 - operativsystemet og menyene som avgjør hvordan iPhone, iPad og iPod Touch er å bruke.
  • Mac OS 10.15 - operativsystemet som kjører på Mac-maskiner.
  • tvOS - menyene som kjører på Apple TV.
  • WatchOS - menyene som kjører på Apple Watch.
  • Kanskje en ny Mac Pro?

Har du en datamaskin, telefon eller nettbrett med Safari på kan du strømme lanseringen her.

La det bli ... mørkt?

I fjor gikk Apple langt i å si at 12-ern var en polering av iOS 11, ved å ikke trekke støtten for iPhoner én generasjon fremover slik de pleier, og ved å snakke svært mye om ytelsen i eldre produkter. De hadde fått mye pepper for stabiliteten i systemene - også av oss. Men det innebar også at mange av ryktene for endringer i iOS uteble.

I år ventes de å kanskje komme.

Ser vi alle iOS-dingsene under ett er det nattmodusen som er ventet å bli den største visuelle endringen. Funksjonen har vært populær blant utviklere i mange år, men nå har den blitt trendy også i programvare og dingser for oss vanlige brukere. Det er snakk om noe så enkelt som mørke farger i menyene, som gjør tingene mer tilpsaset bruk i mørket og mange OLED-skjermer snillere med batteriet.

Nattmodusen er ventet å bli en av de viktigere visuelle endringene. Slik så den ut da den lekket hos 9to5Mac.

Nye funksjoner er også på vei

Mange rykter omtaler også mulige endringer i strukturen på hjemmeskjermene, slik at du muligens kan tilpasse applassering noe mer enn du kan i dag.

Den aller største praktiske endringen kan det bli iPad-produktene som får. Her er spesielt de dyre og råsterke Pro-brettene litt hemmet av sin programvare. De har ikke fullverdig støtte for filbehandling og veksling mellom apper og utveksling av innhold mellom disse appene kan noen ganger være irriterende.

For mange blir iPaden et tilleggsprodukt for Mac- eller Windows-PC-en. Bedre veksling mellom apper, og muligens en slags vindusløsning, samt bedre filstøtte kan få bøte på litt av lillebrorstatusen og gi de kraftige prosessorene i iPad Pro mer å tygge på.

iPhone-apper på Mac

Den største snakkisen for MacOS er at universelle apper mellom iOS og MacOS. Prosjektet er kjent under kodenavnet Marzipan, og noen små apper har allerede blitt delt mellom MacOS og iOS - men disse har vært Apples egne, så som nyhetsappen.

Under denne oppdateringen er det ventet at også utviklere flest kan begynne å laste opp den samme koden én gang og kjøre appen både på iPhoner og MacBooker.

Det er også ventet at ett av Apples aller mest kjente navn blir lagt død. iTunes ble lansert helt tilbake i 2001, og har dermed levd et påfallende langt liv som strekker seg fra slutten av internetts barndom og frem til i dag. De fleste ryktene venter at iTunes i stedet for å være en alt-mulig-app for musikk, medier og synkronisering blir erstattet av flere små tjenester.

Ryktene underbygges av at Apple i det stille har tatt ned innhold fra Facebook- og Instagram-sidene for iTunes. Twitter-sidene er fortsatt oppe, men der har en del av lenkene lenge gått til Apple TV-sidene på samme tjeneste.

Én viktig Mac

Det går svært få konkrete rykter om ny maskinvare ved årets WWDC, eller dub dub, om du vil. Det viktigste handler om Mac Pro. Den gamle søppelboksdesignen er blitt fem år gammel og det har ikke skjedd så mye med innsiden siden den gang heller.

Den trenger altså sårt en oppgradering. Og Apple lovte i fjor at de ville slippe en ny Mac Pro i løpet av 2019. Derfor går spekulasjonene i forkant av WWDC. Men hemmeligholdet har vært uvanlig godt i forkant av konferansen, så lite er kjent om design eller faktiske nyheter i en slik maskin.

Apple er ikke helt uten datamaskiner i den aller heftigste kategorien; iMac Pro fyller noen av rollene en tradisjonelt ser for seg at en Mac Pro har. Men ønsker du en heftig Mac uten måtte velge skjermstørrelse som del av hele maskinoppsettet er det antakeligvis Mac Pro du venter på.

Det er umulig å gå rundt i gatene i San Jose uten å legge merke til WWDC-plakatene - eller noen av de flere tusen utviklerne og Apple-ansatte som bærer både adgangskort og t-skjorter med logoer for programvare og tjenester.

Uvanlig godt hemmelighold i år?

Vårt inntrykk er at Apple-skuta er helt usedvanlig tett i år. Svært lite er kjent eller lekket av det som ventes lansert. Skjermbilder fra iOS 13 er det eneste større nye vi har sett som ikke er delvis ertet med fra Apple tidligere.

Det er ikke alltid WWDC inneholder maskinvarelanseringer. Men de siste årene har det blitt svært vanlig. Og vi blir sjelden invitert til Apple-lanseringer som ikke handler i hvert fall litt om ny maskinvare.

Samtidig har Apple lansert en hel drøss nye enheter siden i vinter - se bare her på alt som har blitt nytt de siste månedene:

Vi klør oss i hodet

Så vi innrømmer gladelig at vi klør oss litt i hodet. Det har faktisk ikke skjedd tidligere at vi har reist på Apple-pressekonferanse med så lite inntrykk av hva vi skulle få se som i år.

Enten snakker vi faktisk om at Apple har lite annet enn programvare på programmet. Eller så har de vært fryktelig flinke til å holde hemmelig sammenliknet med tidligere år.

Kanskje er programvareoppdateringene i år så store at de uansett hadde overskygget eventuell fersk maskinvare? Kan det være derfor Apple har hatt en real lanseringsraptus å gjøre ferdig denne våren?

Vi vet ikke. Ennå. Men det blir spennende å følge med i løpet av kvelden, og nyheter, kommentarer og eventuelle sniktitter får du selvsagt her.

(Kilder: tomsguide.com, 9to5mac.com, macrumors.com, theverge.com)

Les også
Lekkede bilder viser iOS 13 med nattmodus
Les også
Apple har bekreftet lansering
Les også
Macer med berøringsskjerm og ansiktsgjenkjenning kan være på vei
annonse