Tek.no

Nyhet

Nå skal også sofaen fra Ikea komme flatpakket

Blir betraktelig billigere, hevder møbelgiganten.

Beklager, en feil oppstod. Prøv å spill av videoen senere
Feilkode: 15000

Video

Stein Jarle Olsen
8 Juni 2018 11:31

Älmhult / Tek.no: Ikea er kjent for flatpakker, men så langt er det noen få produktkategorier som har vært skånet for unbrakonøkkelens vrede.

Selskapets sofaer har vært en av dem, men som en del av Ikeas gigantiske satsing på bærekraft vil også en del av selskapets sofaer komme flatpakket fremover.

– Har knekt koden

De fleste bør kunne sette sammen sofaen på 15 minutter, ifølge Ikea. Demonstrasjonsgutta på Ikeas designdager brukte to minutter og 15 sekunder.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

På Ikeas Democratic Design Days torsdag demonstrerte de hvordan en sofa kan monteres sammen bare på et par minutter, og kun ved hjelp av ett medfølgende verktøy.

Selskapet sier at de lenge har prøvd å få til flatpakkede sofaer, men at de nå endelig har knekt koden. Selskapets sjef for forretningsområdene stue og arbeidsområder, Sabine Berntsson, sier til Tek.no at de mener de nå kommer til å revolusjonere sofabransjen.

– Vi har en ny konstruksjon som er mye enklere, lettere og har langt mindre pakkestørrelse. Dette er i det hele tatt veldig Ikea. Samtidig prøver vi å få til sofaer som er mer komfortable, ser fine ut, er bærekraftige og kan selges til lavere pris, sier hun.

– Hvor mye lavere pris?

– Betraktelig lavere, sier Berntsson, uten å ville avsløre mer enn det.

Byggesett: Dette er delene du trenger for å ende opp med en fullverdig Ikea-sofa.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Fra 120 til 13 deler

Sabine Berntsson i Ikea sier de endelig har knekt koden for flatpakkede sofaer.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Ikea er spesielt fornøyde med å ha redusert antallet ulike deler i sofaen fra rundt 120 til bare 13, og mye av kostnadsbesparelsene ligger her. Selskapet mener også at de med dette vil kunne øke kvaliteten på produktene sine, siden færre deler gjør det betydelig enklere å drive kvalitetskontroll.

– Det gjør også at vi kan tenke på ettermarked og service i større grad enn tidligere, siden det vil bli enda lettere å bytte ut en del som er ødelagt. Sofaene benytter heller ikke festemetoder som lim eller stifter. Det bør bli mulig å beholde sofaen din mye lenger, sier Berntsson.

Dette verktøyet skal være alt du trenger for å sette sammen de flatpakkede sofaene. Det følger med i eska.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Ikea har for tiden et pilotprosjekt i Kina, hvor de har et begrenset antall ute i varehusene, og sier de gjør markedsundersøkelsene sine på den måten.

– Kundene forventer ingenting annet fra oss enn flatpakk, og tilbakemeldingene har vært gode. Dette er dessuten mye enklere å frakte hjem, siden du kan ta sofaen opp i leiligheten i deler, slik at du for eksempel ikke er avhengig av heis.

Berntsson sier de diskuterer internt hvorvidt de skal bringe konseptet også til europeiske markeder fremover, men at endelig lansering foreløpig er planlagt til 2020. Erfaringene viser også at Ikea og kloden sparer rundt 30 prosent av transportbehovet når sofaene er flatpakket.

Resultatet: En sofa fra Ikea.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Vannspreder sparer opptil 90 prosent

Bambuslamper er et annet steg i Ikeas store bærekraftsatsing.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Ikea viste også frem flere andre nye konsepter med bærekraft som hovedtema.

Blant disse var blant annet nye lamper i bambus, et nytt plastmateriale med planteolje som en av ingrediensene og en «kranspreder» som skal kunne spare opptil 90 prosent av vannforbruket.

Kanskje ikke så relevant i Norge, hvor vi stort sett har mer enn nok vann, men det er nok av andre land som har større problemer enn oss.

Den lille knotten er kalt Misteln, og kan monteres både på kjøkken- eller badkranen, som gjør om vannstrålen om til det som ligner på vanndamp. Vrir du rundt går vannet tilbake til en mer vanlig stråle.

Mens en vanlig kran ifølge Ikea bruker rundt åtte liter vann i minuttet, senker damptuten forbruket til 0,25 liter i minuttet. I strålemodusen rundt fem liter.

Vi prøvde, og vanndampen gir mer enn nok vann til å vaske hendene, for eksempel. Denne skal være på markedet til sommeren neste år, og prisen skal bli under fem euro, altså skarve 50 kroner.

Selskapet bak heter Altered, og selger allerede liknende produkter, men deres billigste produkt koster i dag 31 euro, altså rundt 300 kroner.

Ikea varslet også at de dropper alle engangs-plastredskaper, for eksempel sugerør, fra sine varehus fra og med neste år.

PS: Tek.no er på Democratic Design Days på invitasjon fra Ikea. Vår policy er å alltid betale reise og opphold selv.

annonse

Les også