Tek.no

Nyhet

Nytt og enkelt fra Nokia

3 Juni 2005 13:42Først publisert 3 Juni 2005 13:31
annonse

Nokia har i lang tid vært kjent for brukervennlige grensesnitt på sine enkle telefoner. Blant annet har Nokias velkjente 3510i vært svært godt likt av de som ikke bruker telefonen til annet enn å ringe og sende tekstmeldinger med, og dermed ikke trenger kamera og andre finesser.

Nokias 3510i gikk imidlertid ut av produksjon, og ble erstattet med modeller som Nokia 2600 og 6021. Nå ser det ut til vi får enda flere enkle modeller på markedet blant de mer avanserte modellene. Dette er nok noe som trengs blant de mindre avanserte brukerne.

På en pressekonferanse i Kenya den 2. juni ble to nye Nokia-telefoner presentert, henholdsvis med navnene 1110 og 1600. Begge modellene mangler kamera, og er tydelig rettet mot de mindre avanserte brukerne.

Nokia 1110
Nokia 1110 er den enkleste av Nokias nykommere. Enheten har faktisk ikke engang fått fargeskjerm. Med dette virker det som om Nokia har funnet fram en gammel modell fra skuffen, men sannheten er at enkle telefoner som dette er mer ettertraktet enn man skulle tro.

Menyene i telefonen skal være forenklet fra tidligere modeller. Det er ingen tvil om at denne telefonen vil falle i smak hos både de som kun foretrekker det aller enkleste, så vel som førstegangsbrukere.

annonse

Nokia lover at knappene skal være lette å både se og treffe. Det kan se ut som Nokia 1600 sine taster er de samme som vi finner på Nokia 6020 og 6021. Da vi testet 6020 var tastene noe av det beste vi har trykket på fra Nokia. Ved hjelp av et lite mellomrom mellom hver tast, og at motstanden og størrelsen er perfekt målt opp, sikres skrivegleden gjennom mang en tekstmelding.

Telefonens vekt er på 80 gram. De fleste som er ute etter en så enkel telefon at fargeskjerm utgår, vil som regel gjerne ha litt størrelse på telefonen for å unngå at telefonen skal bli vanskelig å håndtere. Med en dimensjon på 104 x 44 x 17 millimeter skal absolutt knappene kunne treffes. Likevel kan telefonen sies å ha en hendig størrelse.

Selv om telefonen ikke er ment å være noen avansert terminal, støtter den polyfoniske ringetoner i god kvalitet. For de musikkglade startpunkt-brukerne er nok dette en velkommen nyhet.

Batterilevetiden på Nokia 1110 er oppgitt til mellom 10 og 16 døgn i standby. Dette er absolutt en batterilevetid vi kan leve med, som vi ikke ser så alt for ofte til på dagens mer avanserte telefoner. Under tale skal batteriet vare opp til mellom tre og fem timer.

Det beste av alt med å kjøpe seg en enkel telefon er prisen. Så langt er det ikke oppgitt noen pris på Nokia 1110, men med mangel på både fargeskjerm og MMS er det ikke annet å forvente enn at telefonen blir billig.

annonse

Nokia 1600
Nokia 1600 er også en enkel modell fra Nokia. Her har produsenten imidlertid også fått fargeskjermen på plass, og telefonen har også fått et større preg av eksklusivt design. Særlig mer enn dette kan imidlertid ikke 1600 skryte på seg, og telefonen passer nok dermed for de motebevisste som vil ha en enkel telefon.

Nokia 1600 får i likhet med 1110 en forenklet meny, og bør med dette passe til enhver mindre avansert bruker samt førstegangsbrukere.

Her har produsenten satt design litt høyere opp på prioriteringslisten, og vi ser at dette har en effekt på tasteplasseringen ved at nummertastene skilles av en plastikkdel. Slike effekter har vi dessverre så langt hatt mange dårligere erfaringer med, og denne lille designdetaljen står i fare for å redusere skrivegleden i tekstmeldinger.

Telefonen har en størrelse på 104 x 45 x 17 millimeter, altså kun en millimeter større enn Nokia 1110. Dimensjonene gjør telefonen hendig uten at den blir vanskelig å håndtere. Vekten er videre oppgitt til 85 gram.

Også denne modellen har fått støtte for polyfoniske ringetoner i høy kvalitet. Noe som imidlertid overasker oss er at telefonen ikke støtter multimediameldinger, i likhet med eksempelvis Nokia 2600 som også er en forholdsvis ny Nokia i samme klasse.

Skjermen på Nokia 1600 kan vise en oppløsning på 96 x 68 punkter, noe som ikke taler for den skarpeste skjermen på markedet. Dette er den samme oppløsningen som Nokia 3510i har hatt, som er en enkel telefon i omtrent samme klasse.

Batterilevetiden på Nokia 1600 er oppgitt til 12 til 19 døgn, noe som er svært imponerende tall. Enheten skal ha en taletid på opp til mellom fire og fem og en halv time.

Heller ikke denne modellen har fått oppgitt en pris, men hvis man skal gjette er Nokia 2600 et godt utgangspunkt for sammenligning. Nokia 2600 har en pris på under tusenlappen i de fleste nettbutikker, men det er nærliggende å tro at Nokia 1600 får en litt stivere pris blant annet på grunn av større satsing på design.

Verdt å nevne er det også at det for begge telefonene følger med et forhåndsinnstallert demonstrasjonsprogram på telefonen, som forklarer brukeren hvordan de viktigste funksjonene på telefonen fungerer.

annonse

Les også