Tek.no

Nyhet

Dette skjedde i nyhetsåret som gikk

Simen Willgohs / Amobil
Simen J Willgohs
31 Des 2007 16:00

Nok et begivenhetsrikt år er snart omme, og vi tar et tilbakeblikk helt på tampen på hva som er skjedd i 2007. Året som har gått har gitt oss priskrig mellom nye lavprisoperatører, en ny mobilprodusent, super-3G og en rekke nye funksjoner i telefonene våre. Bare for å nevne noe.

En ny mobilprodusent

Selv om mange nok er mektig lei alt rundt iPhone, er det bare å innse at Apples nye mobiltelefon vil stå igjen som et av de klareste minnene fra året som snart er omme. Mange trodde, og enkelte håpet, at hysteriet ville legge seg så snart telefonen var lansert.

Men nei. Apple har klart å holde sin hittil eneste telefon varm i media både under presentasjonen i vår, under salgslanseringen i USA, og i ettertid gjennom Europa-lansering i Tyskland, Frankrike og Storbritannia. Aldri før, såvidt vi vet i alle fall, har folk stått i kø for en telefon. Amobil var til stede under lanseringen i New York, og kunne som første norske publikasjon presentere både en sniktitt og fullverdig test av iPhone.

Ekte, mobilt bredbånd

2007 vil også bli husket som året da 3G ble til mobilt bredbånd med HSDPA, også kalt super-3G. Først fikk en rekke land i Europa gleden av teknologien, før både Telenor og NetCom med korte mellomrom lanserte HSDPA i sine nett.

Grunnen til at HSDPA nok kan regnes som et like stort fremskritt som 3G, er at HSDPA gjør alt det 3G åpner for praktisk mulig. Med en 3,2 Mbps-linje inn i telefonen kan du i teorien droppe fastlinje-bredbåndet og heller satse på fastpris-avtale med operatøren din.

Motorola ned, Samsung opp

(Foto: Motorola/Istockphoto)

Samtidig som mobilprodusentene jevnt over opplevde god vekst gjennom året, skilte én produsent seg ut og måtte trå ned en pallplassering denne høsten. Rett før jul ble det klart at Motorola har tapt markedsandeler så det synger det siste året, fortrinnsvis til Samsung, som nå er verdens andre største mobilprodusent.

De dårlige resultatene har gjort at selskapets mangeårige toppsjef Ed Zander har måttet levere direktørstillingen videre og at Motorola nå satser på mer enn bare suksessen med Razr.

For Samsung er Motorolas dårlige tider gode nyheter. Selskapet kan endelig innta andreplassen den koreanske giganten så lenge har siklet etter. Selskapet introduserte tidlig på året en ny serie - kalt Ultra Edition, som flere analytikere mener har gitt selskapet en god vekst gjennom året. Dermed er det kun Nokia igjen før Samsung kan krone seg som verdens største mobilprodusent - en plass Samsung selv mener de har innen rekkevidde.

Operativsystemene får ny form

2007 vil nok også bli husket som det året da operativsystemene på mobilen endret form. Fra å være enkle listemenyer i gråtoner for noen år tilbake, har mobiltelefonen med blant andre Apples iPhone og HTC Touch tatt i bruk noe av det teknologisk mest sofistikerte som finnes innenfor menynavigering i dag.

I løpet av året har vi kunnet stifte bekjentskap med flere telefoner som alle kan og skal styres med tommelen. Fellestrekkene dem imellom er mangel på fysiske talltaster og muligheten til å styre telefonen ene og alene gjennom ulike fingerbevegelser på skjermen. Apple iPhone er kanskje den mest banebrytende av dem. Men alle har de til felles at de brytes med en lang tradisjon med talltaster og erstatte dem med en stor trykkfølsom skjerm.

Billig-operatørene som forsvant

(Montasje: Amobil)

Allerede i fjor begynte priskrigen mellom de stadig flere lavprisoperatørene i Norge. Gjennom ifjor vinter og ut våren og sommeren i år fortsatte operatører som OneCall, Ipea, Mobyson, Nutel, Talkmore og Easytel med flere å kjempe om den uformelle tittelen "Norges billigste operatør".

Kun seks måneder senere er en rekke av nykommerne enten kjøpt opp eller historie. Mens både det opprinnelige Easytel og Nutel har vandret hen til de evige tellerskrittmarker, er både Talkmore, OneCall og Lebara Mobile kjøpt opp av henholdsvis Telenor og Network Norway.

Dermed er det ikke mange frittstående småoperatører igjen i Norge. Men priskrigen har gitt oss brukere langt lavere priser enn tidligere, og om kampen om de laveste prisene kanskje har krevd flere operatørers liv så har ihvertfall brukerne tjent på det i lengden.

GPS kommer for fullt

Da Nokia N95 ble lansert i fjor høst var det en av de aller første ordinære telefoner med GPS innebygget. Etter det har det gått slag i slag, der Nokia har varslet storsatsning på GPS. Sony Ericsson på sin side har GPS i flaggskipet P1i, Samsung har i550 og flere andre produsenter, blant andre HTC og HP har kommet med flere telefoner som du kan finne veien med.

Samtidig er det ikke uproblematisk med slikt nybrottsarbeid. For mens for eksempel Nokia 6110 Navigator ble kåret til å være omtrent en GPS med telefon, var N95 langt fra noen god veiviser de første månedene. Så kom oppdateringene og N95 ble kvitt tregheter og problemer med dekning.

Parallelt med at mobilprodusentene satser på GPS, svirrer ryktene om at TomTom og Garmin nå vurderer å lage egne mobiltelefoner. Selv om ryktene enda har til gode å stemme, er ikke dette en unaturlig utvikling. Her kan vi for eksempel sammenligne med mp3-spillerprodusenten Apple som gikk inn på mobilmarkedet.

Motemobilene er her

(Foto: Samsung)

Først var det nok at telefonen din var stilig. Nå må den ha et kjent merkenavn på dekselet i tillegg til mobilmerket skal du klare å få oppmerksomhet rundt din nye mobil. 2007 er året da Levi's, Ted Baker, Diesel, Prada, Armani og Playboy lanserte sine egne telefoner. I tillegg lanserte Lamborghini et eget blåtann-hodesett.

Og det stopper nok ikke her. Ryktene svirrer om at enda flere kjente merkenavn skal inn på mobilmarkedet, deriblant Rolex og LG og Samsung med Adidas. I tillegg finnes det jo en rekke utskudd for de som ikke setter pris på mye tyll og jålete design, deriblant Hummer-telefonen, designet av folkene bak manne-bilen Hummer.

Øvrig

Året som er gått har også hatt en rekke humoristiske innfall. Som da NetCom dro til Telenor for å finne hermegåsen som, ifølge NetCom, hele tiden kopierer det de er først ute med. Eller de ulykkelige iPod-kjøperne som endte opp med en Buddhist-bok i stedet.

I tillegg har Amobil gitt deg en rekke tips på hvordan du kan gjøre din mobile hverdag enda bedre. Blant de mange guidene fra i år vil vi trekke frem de 10 beste mobiltjenestene og hvordan redde våt mobil? som de to beste.

Ser frem til det neste

Vi ser tilbake på 2007 som et begivenhetsrikt år og håper på å kunne bringe like mange gode nyheter i det neste. Godt nytt år!

Les også
Ti spådommer for 2008
Les også
Her er de hotteste 2007-mobilene
Les også
Mobilåret som gikk
annonse

Les også