Til hovedinnhold

Kan bli døv av mobil

Det ser ikke ut til at forskerne er i stand til å bli enige om hvorvidt mobilbruk virkelig er en trussel for helsa, eller om vi kan prate i vei uten å bekymre oss.

Nå har det dukket opp en ny forskningsrapport som støtter førstnevnte teori. En rapport som skal publiseres i det britiske magasinet British Journal of Cancer i dag, hevder at ti års mobilbruk øker sjansene for å utvikle kreft på hørselsnerven med 80 prosent.

Nervene som styrer hørselen og balansen ligger veldig nære hverandre i hjernen. Hvis en svulst på hørselsnerven skulle bli ondartet, kan pasienter som utvikler denne typen kreft med andre ord risikere både å bli døve og å miste balansen.

Undersøkelsen er et samarbeidsprosjekt mellom norske, danske, britiske, svenske og finske forskere. Etter å ha testet 678 pasienter med denne krefttypen, kom det frem at samtlige av testpersonene hadde utviklet kreften i det samme øret som de benyttet når de snakket i mobiltelefonen. Forskerne testet også 3553 friske kontrollpersoner.

- Spekulativt
Selv om slike tall kan virke overbevisende på Hvermansen, er ikke alle forskerne like enige. Overlege og professor ved øre-nese-hals-avdelingen ved Haukeland sykehus, mener rapporten er spekulativ. Han har lite tro på de nye resultatene:

- I Norge har vi aldri vært på sporet av en slik utvikling, og vi sitter på et stor tallmateriale, sier han til VG.

Når det gjelder det økende antallet tilfeller av denne typen kreft, bedyrer han at dette har sammenheng med bedre verktøy for å stille diagnoser.

Innrømmer svakheter
Forskningssjef i Kræftens Bekæmpelse, Jørgen H. Olsen, innrømmer imidlertid at det kan stilles spørsmål ved resultatene av intervjuundersøkelsen:

- Vi skal være ærlige og legge frem resultatene nå, slik at andre kan være med og tolke dem. Om vi hadde sittet på vår informasjon og ikke lagt den frem, kunne vi med god grunn bebreides senere, sier Olsen.

Forskningsgruppen er i ferd med å motta 7 millioner kroner av det danske Forskningsrådet, slik at de kan fortsette sine studier. De videre undersøkelsene skal i følge VG omfatte enda flere land, deriblant Tyskland.

(Kilder: IT-avisen, VG)

Les også
Kan skade huden
Les også
Farligere på landet
Les også
Ikke fare for hjernekreft
annonse