Til hovedinnhold

Kommentar: BIOS til besvær

Det vil si - nesten ingen ting. For viftene går og de fancy LED-lampene lyser mot deg. Men på skjermen er det helt svart og harddiskene tier stilt.

Alle punkter dobbelsjekkes. Minnemoduler sitter der de skal. Skjermkort er godt plassert i sokkelen sin. Prosessoren ble da godt behandlet? Alt tas fra hverandre, og settes i sammen igjen - for sikkerhets skyld. Uten resultat. På skjermen er det fortsatt svart som natten.

Istedenfor å spille Battlefield 2 med et glis om munnen, slår du rådvill opp i manualen som fulgte med hovedkortet. Hovedkortet har nemlig et kode-display. Kode 9.0 lyser det stygt. Ved kode 9.0 skal visstnok BIOS-en fra Award lastes, noe den tydeligvis ikke gjør.

Jaha ja. Noe er altså feil med BIOS-en. Problemet er trolig utenfor en vanlig meningmanns rekkevidde. Produsenten av hovedkortet kontaktes. - Har du en eldre Athlon 64-prosessor du kan forsøke med? Nix, no can do. - Okay, da sender vi deg en ny BIOS-brikke, du har den sikkert om en ukes tid.

Utrolig nok støtter ikke et splitter nytt nForce4-basert hovedkort Athlon 64 med "Venice"-kjerne. Er det virkelig så vanskelig å lage BIOS-er som støtter prosessorer? Det er da vitterlig ikke radikale forskjeller mellom en Athlon 64 "Winchester" og "Venice"?

Kan ikke BIOS-er ha en slags sikkerhetsmodus, som i det minste lar deg starte maskinen og oppdatere BIOS-en, selv om prosessoren i utgangspunktet ikke står på BIOS-ens støttet-liste? Er det for mye å be om?

I mellomtiden venter vi på en oppdatert BIOS-brikke i posten mens vi trøster oss med at verden står ovenfor større utfordringer enn dette.

Les også
Storebror ser deg
Mer om
annonse