Nå kan du bruke Blackberry i Norge

Blackberry har tatt bedrifter i Amerika, Asia og store deler av Europa med storm, og har nå 5,5 millioner brukere. I dag lanserte operatøren Trigcom tjenesten i Norge, sammen med Blackberry-telefonen 8700G.

Med en Blackberry-terminal i lommen er du hele tiden oppkoblet mot internett, oftest direkte mot bedriftens e-postserver. Dermed kan du motta e-posten din rett til telefonen uten å måtte koble deg opp og logge inn først.

Blackberry-systemet sørger for at mobilen din alltid er synkronisert med datamaskinen du har på kontoret. Svarer du på en epost med mobilen, legger den seg i utboksen både på mobilen og på kontoret. Sletter du en epost på mobilen, forsvinner den også fra innboksen på datamaskinen.

I tillegg kan telefonen synkroniseres direkte mot bedriftens kalender og avtalebok. Bedrifter med felles kalender kan dermed oppdatere informasjonen for alle sine ansatte samtidig.

En typisk Blackberry-telefon har fullt tastatur og stor skjerm, for å gjøre det så praktisk som mulig å sjekke og svare på e-posten din mens du er på farten

George Bush bruker Blackberry
– At Blackberry har blitt så populært skyldes i stor grad at løsningen er mye mer funksjonell og brukervennlig enn andre alternativer på markedet. I tillegg er det ingen andre løsninger som kan måle seg med systemet når det kommer til sikkerhet. I Amerika bruker for eksempel både FBI og presidenten Blackberry, forteller presseansvarlig i Trigcom, Tom Bøe til Amobil.

Etter at Trigcom sendte ut pressemeldingen om norgeslanseringen har ikke interessen latt vente på seg.

– Det er altfor tidlig å komme med noen tall, men interessen har vært overraskende stor. Vi har mottatt telefonsamtaler kontinuerlig i hele dag, både fra presse og folk som vil bestille, sier Bøe.

Slik fungerer Blackberry * Egne telefoner med spesiell programvare er konstant koblet opp mot e-postkontoen din, oftest på en firmaserver , slik at du mottar e-posten direkte til mobilen.* Du kan slette e-post fra serveren på nettet, slik at du kan unngå å komme hjem til en breddfull innboks etter å ha vært bortreist.* Blackberry-telefoner støtter online synkronisering av både kalender og kontaktliste. Bedrifter med felles kalender kan dermed oppdatere informasjonen for alle sine ansatte samtidig.* Det kreves ikke nødvendigvis en egen Blackberry-telefon. Du kan installere den nødvendige programvaren på Windows Mobile-telefoner, Nokia 6820, 9300, 9500, E61 og Siemens SK 65.

Eget SIM-kort
Når du bestiller et Blackberry-abonnement fra Trigcom får du tilsendt et eget SIM-kort, som fungerer i Netcoms nett.

Ettersom Trigcom er en selvstendig operatør, tibys ingen av Telenor eller Netcoms bedriftstjenester, så om du ikke greier deg uten disse må du ha et separat abonnement i tillegg til Trigcom-abonnementet ditt.

Blackberry er ikke tiltenkt privatpersoner, noe som kommer tydelig frem av prisen. En bedrift som vil ta i bruk systemet må ut med 2000 kroner per programvarelisens (minste antall lisenser er fem). I tillegg koster hvert eksemplar av Blackberry 4700G 4999 kroner.

Hver bruker trenger også et abonnement til 399 kroner i måneden. Månedsprisen inkluderer 5 MB datatrafikk. Når denne grensen passeres koster det 10 kr per MB. Alle priser er uten moms.

Du er imidlertid ikke nødt til å kjøpe en Blackberry-telefon for å bruke tjenesten. Flere forskjellige telefoner støtter nemlig Blackberry-programvaren, blant annet Windows Mobile-telefoner, Nokia 6820, Nokia 9300, Nokia 9500, Nokia E61 og Siemens SK65.

En fordel ved å velge en annen telefon enn en dedikert Blackberry-terminal er at du da kan få både 3G og WLAN, noe som vanligvis ikke finnes på Blackberry-modellene.

Trigcom vil ikke være helt uten konkurranse. Det finnes nemlig en rekke lignende tjenester som fungerer med tredjeparts programvare. Senest i forrige uke lanserte for eksempel Telenor tjenesten "E-post på mobilen", som ikke er helt ulik Blackberry-konseptet.

(Kilder: Trigcom, Telenor, VG, Blackberry)

Les også
Dytter e-posten din for 149 kr / mnd
Les også
Palm lanserer Treo 680
Les også
Telenor i Wi-Fi-krig
annonse