Tek.no

Nyhet

Klassikeren: Are You Experienced?

Det tretallige The Jimi Hendrix Experience.
Iren Hope Rønhovde
23 Sept 2008 14:00

Hver tirsdag klokken 14.00 tar vi i Kulturo.no for oss en film eller en plate som våre lesere har stemt frem som sin favoritt. Her vil vi prøve å gi en dypere bakgrunn for hvorfor filmen eller platen er som den er, for slik å introdusere en gammel klassiker på ny. Ukens utgivelse er The Jimi Hendrix Experience med albumet "Are You Experienced?".

Rolling Stone-kritiker Dave Marsh har sagt om Jimi Hendrix at "No other rock artist has, from the outset, violated so many rules while completely fulfilling so many expectations.". "Are You Experienced?" er legendens første og kanskje beste plate, med evigunge rockklassikere som Purple Haze, Foxy Lady og Hey Joe. Faktisk er mesteparten av CD-en en eneste lang hitkavalkade og et stort antall av platens spor er stemt høyt opp i kåringer som rangerer de beste sangene i verdenshistorien. Fremdeles fremstår albumet fra 1967 som bemerkelsesverdig friskt, imponerende originalt og uhyre engasjerende.

Samkjørt power trio

Vi må poengtere det først som sist: Hendrix var ikke alene om å skape magien. Det tretallige The Jimi Hendrix Experience ble grunnlagt i England midtveis i det glade sekstitallet. Bandet var tidlig ute med det såkalte power trio-formatet hvor instrumentaliseringen strippes ned til det essensielle trekløveret bass, gitar og trommer. Etter en rekke auditions ble begavede Mitch Mitchell hentet inn som trommeslager og Noel Redding, som opprinnelig var gitarist, ble trioens diplomatiske og taktfulle bassist. Amerikanske Jimi Hendrix var karismatisk frontfigur med den genuine rockestemmen og den psykedelisk-mønstrede Fender Stratocaster-gitaren pekende i keivhendt retning.

I tidsrommet 1966/67 ga de unge og lovende karene ut tre singler ved hjelp av sin entusiastiske produsent Chas Chandler: Hey Joe/Stone Free, Purple Haze/51th Anniversary og The Wind Cries Mary/Highway Chile. I tillegg spilte de inn andre låter som skulle utgjøre det legendariske debutalbumet. Etter datidens engelske skikk ble ikke singlene med på albumet. Da musikken skulle lanseres i USA ble både coverdesign, låtutvalg og rekkefølge omgjort. Låtene Red House, Can You See Me og Remember ble fjernet for å gjøre plass til UK-singlene. I 1997 ble de ulike platene sammenfattet i Universals nyutgivelse hvor totalt 17 spor er med.

"Are You Experienced?" havnet på andreplass på de engelske hitlistene umiddelbart etter at den kom ut, kun forbigått av Beatles´ "Sgt. Pepper´s Lonely Hearts Club Band" som dukket opp samtidig. Resten av det vestlige Europa fulgte etter, og platen solgte i tusener på tusener av eksemplarer. I USA fikk The Experience sitt gjennombrudd på datidens populære, rocksentrerte Monterey Pop Festival hvor Hendrix avsluttet konserten med å sette fyr på gitaren, og publikum forelsket seg totalt i bandet. Mens kritikerne forholdt seg kjølige, spredte ryktet seg via konsertdeltakerne. Albumet solgte svært godt, og har siden vært et selvskrevent innslag på alle seriøse lister over beste album gjennom tidene.

All tekst og musikk er skrevet av Jimi Hendrix med unntak av Hey Joe, som stammer fra den amerikanske låtskriveren Billy Roberts. Flere artister har gjort sine versjoner av denne låten, men Hendrix´ versjon står i dag nærmest som en arrangementsmessig fasit. Total Guitar Magazine rangerte den som den trettende beste coverlåten noensinne, og for mange er dette selve favorittlåten på albumet.

Jimmi Hendrix fikk en drømmestart på karrieren med "Are You Experienced?"

Oppfinnsomt og banebrytende

Sjangermessig er "Are You Experienced?" et eksempel på vellykket fusjon. Klassisk rock med psykedeliske elementer ledsages av blues og jazz. Til tider er musikken ekstremt påvirket av blues, noen ganger kan den kategoriseres som ren blues. Både instrumentalisering, tekstoppbygning og melodikk peker mot samtlige av disse sjangrene, og særlig Mitchells trommer gir musikken et markant jazzpreg. Bandet utviser en eksepsjonell timing og samtidig evnen til å benytte instrumentene på nye og fruktbare måter. Jimi Hendrix er særlig kjent for sin bruk av feedback. Mitchell bruker trommene som melodiinstrument i det ene øyeblikket for så å lyde som et løpsk tog i det neste, og i blueslåten Red House spiller Redding elgitar som er stemt for å lyde som en bass.

Som låtskriver var Jimi Hendrix fantasifull. Et eksempel på dette finner vi i Third Stone From The Sun hvor en dialog mellom Hendrix og produsenten Chandler spilles over musikken i langsomt tempo:

Hendrix: Star fleet to scout ship, please give your position. Over.

Chandler: I am in orbit around the third planet of star known as sun. Over.

Hendrix: May this be earth? Over.

Chandler: Positive. It is known to have some form of intelligent species. Over.

Hendrix: I think we should take a look.

Stykket er det eneste som varer i over fire minutter. Innslag av spoken word bryter det ellers instrumentale lydlandskapet, som bikker mellom jazz og psykedelisk rock. Temaet skal være jorden sett fra utenomjordisk perspektiv, og kan ses som et bilde på en sjelelig fremmedgjøring fra den eksisterende verden.

På den opprinnelige UK-varianten var åpningssporet Purple Haze, kanskje Hendrix´ fremste signaturlåt med det fengende riffet og den mystiske teksten. Opprinnelig ble låten unnfanget i en drøm og titulert "Purple Haze, Jesus Saves". Verdt å nevne er at denne ble parodiert av Frank Zappa, hvor sangens mest kjente strofe oversettes til "´scuse me while I kiss this guy".

I USA var det Foxy Lady som sto for avdukingen. Grunnet en uopprettelig stavefeil ble CD-ene sendt i butikken med tittelen "Foxey Lady" øverst på innholdslisten. Siden har de to titlene vært mer eller mindre sidestilte. I likhet med Purple Haze er Foxy Lady riffdrevet, og vi møter her den såkalte Hendrix-akkorden; en jazzklingende akkord basert på den tradisjonelle bluesskalaen. Den samme akkordbruken dukker for øvrig også opp i hardrock-valsen Manic Depression. Det psykedeliske tittelsporet viser flere av bandets teknisk kreative sider hvor gitar- og basslinjer spilles både forlengs og baklengs.

Konklusjon

"Are You Experienced?" er nærmest for en konseptplate å regne, hvor den kraftfulle rocken kombineres med dyp seriøsitet og kjærlighet til faget. Som stilskaper innen rockhistorien stiller den i særklasse, og som låtutvalg er den legendarisk i sin hit-tetthet. En bedre start på karrieren kunne aldri Jimi Hendrix ha fått. Enhver rock- eller bluesentusiast må simpelthen ha minst en versjon av dette albumet i sin musikksamling.

Les forrige ukes klassikeromtale her.

annonse

Les også