Til hovedinnhold

Samles om 100 Mbps mobilnett

Nokia og Ericsson med flere er enige om at fremtidens mobilnett, LTE, må komme raskere.

Fremtidens mobilnett kan være et skritt nærmere etter at flere av verdens mektigste mobil- og nettverksselskap møttes i Helsinki i går.

Senker kostnadene

I et felles samarbeid for å få fortgang i arbeidet med LTE skal selskapene gjøre det mye billigere for produsenter å ta i bruk LTE-standarden i produktene sine. Målet er at en lisens for mobiler skal ligge under 10 prosent av salgsprisen, mens en lisens for en bærbar datamaskin skal ligge på 10 dollar. Med dette håper selskapene at prisen på fremtidige LTE-produkter vil bli lavere, slik at standarden kan spre seg raskere.

Bak intiativet står Alcatel-Lucent, NEC, NextWave Wireless, Nokia Siemens Networks, Sony Ericsson, Ericsson og Nokia.

– Dagens avtale er et skritt mot etablering av mer forutsigbare og åpne lisensavgifter i den hensikt at det vil etablere teknologien raskere, sa Ilkka Rahnasto, sjef for Nokias lisensavdeling i en pressemelding etter møtet.

Ting går treigt

Bakgrunnen for avtalen fra Helsinki er at utviklingen av LTE går tregt. Dette skyldes ikke utviklingen i seg selv, men at det er laber interesse for teknologien, og at dette skyldes at mange operatører vil vente med å bygge LTE-nett til teknologien er mer moden. Mange operatører har fortsatt ferskt i minne barnesykdommene til 3G-nettet og den økonomiske byrden utbyggingen ble fordi teknologien enda ikke var moden for markedet.

Foreløpig er det kun den japanske operatøren NTT Docomo som har laget en klar strategiplan for LTE. Operatøren regner med å åpne LTE-nettet sitt i 2010, og det vil da ha kostet rundt 10 milliarder kroner å bygge ut.

Samtidig har USAs nest største operatør, Verizon Wireless, gitt klarsignal på at de kommer til å bygge ut LTE. Når og i hvilket omfang er ikke klart. Kinesiske China Mobile har sagt de vil prøve ut teknologien før de avgjør om de går god for den.

Norsk interesse

Både Telenor og Netcom bekrefter at de følger med på utviklingen.

– LTE er med i våre langtidsplaner, men per i dag er det umulig å si når det kommer, sier Bjørn Amundsen, dekningsdirektør hos Telenor.

Også Netcom er positive.

– Dette er et naturlig løp videre fra super-3G, og jeg tror et toårsperspektiv er riktig. Men første prioritet nå er å få dagens 3G-nett opp på 7,2 Mbps, sier Øyvind Vederhus, kommunikasjonsrådgiver i Netcom.

(Kilder: Reuters, Wikipedia, Telenor, Netcom)

annonse