Tek.no

Nyhet

Er dette Nokia anno 2010?

10 Okt 2005 01:46Først publisert 7 Okt 2005 23:59
annonse

Nokias konsepter

Nokia er kjent for å lage spesielle mobiltelefoner. Noen av de mest dristige modellene til nå er N-Gage, 7280 og 7700. De er allikevel for helt ordinære å regne sammenlignet med konseptmodellene fra den finske produsentens designavdeling.

Drømmemobilen Sky får for eksempel den store skjermen i 7700 til å se liten og puslete ut. Sky skal være forholdsvis liten, men allikevel være utstyrt med en stor skjerm.

Todelt skjerm
Løsningen på denne problemstillingen er i følge Nokias designer en telefon med todelt, innskyvbar skjerm.

Sky skal i utgangspunktet være avlang og smal, men med et lite håndgrep skal man kunne skyve ut skjermen som åpner seg, en bevegelse som ikke er helt ulik den vi ser hos sommerfugler rett før de flyr av gårde.

annonse

Dette er ikke tilfeldig. Nokias designer forteller nemlig at han bruker naturen som inspirasjonskilde, og at en sommerfugl gjorde at ideen til Sky dukket opp.

Noe vanlig tastesett finnes ikke på tegningene av konseptmodellen, som skal kunne betjenes ved å bruke en åtteveis navigasjonstast, i tillegg til at skjermen selvsagt er trykkfølsom.

Rist av gårde tekstmeldinger
Asiaterne har lenge hatt mobiltelefoner som kan festes rundt håndleddet, men ingen ligner på den finske gigantens neste konsept: Aki.

Aki er riktignok ingen fullverdig mobiltelefon, men heller en slags fjernkontroll for å betjene den vanlige telefonen via blåtann.

Enheten festes rundt håndleddet som en vanlig klokke, og har en LED-skjerm som kan vise kombinasjoner av farger for å forme beskjeder, bilder eller enkelt og greit klokkeslett.

annonse

Poenget med Aki er at man verken skal trenge å snakke eller skrive meldinger for å kommunisere med andre. I stedet bruker man enkle håndbevegelser.

Man skal blant annet kunne sende tekstmeldinger ved å vifte med hånden. Ettersom Aki kun skal ha èn knapp må man forhåndslagre en tekstmelding på mobiltelefonen. Når man så rister på hånden gir armbåndet beskjed om at meldingen skal sendes.

Det kan for eksempel være praktisk å lagre en melding som forteller at du er opptatt, men ringer tilbake så fort du kan. Armbåndet skal også kunne programmeres til å aktivere mobilsvar, sende e-post og lignende.

Aktiveres av applaus
For å aktivere Aki klapper man enkelt og greit med hendene. Dette skal muliggjøres ved å integrere en liten mikrofon som gjenkjenner lyden av håndflater som smeller sammen. En slik løsning har imidlertid sine ulemper, for eksempel at du fort sender et titalls meldinger hvis du glemmer deg etter en teaterforestilling.

Hvordan telefonen skal kunne vite hvem meldingene skal sendes til er en annen sak, men vi snakker tross alt bare om en konseptmodell her.

Inspirasjonen til Aki er hentet fra indianernes røyksignaler. Denne måten å kommunisere på er kun basert på håndbevegelser, men har allikevel en rekkevidde på flere mil.

Videosamtaler i full størrelse
Inspirasjonen til The Zond er hentet fra Star Wars, nærmere bestemt droiden R2D2. Som kjent er mr. Skywalker oftest opptatt med jedi-saker, så R2D2 tar seg av alt som har med kommunikasjon med omverdenen å gjøre.

For å få en trillrund sak som The Zond til å stå stødig kreves det bein. Disse er gjemt inne i enheten, og kommer ut når man berører undersiden.

På toppen av The Zond finner man et kamera som kan dreies 360 grader, slik at man kan bevege seg rundt i rommet mens man bruker videotelefoni. Dette styres enten med bevegelsessensor eller fjernkontroll.

The Zond har fått prosjektør istedenfor skjerm, og kan dermed vise bilder, film og lignende rett på veggen. Man skal også kunne projektere seg selv i full størrelse når man har videosamtaler, i ekte Star Wars-stil.

Søker kreative sjeler
Nokia har for tiden en konkurranse der hvem som helst kan sende inn ideer til nye konsepter. De beste av disse blir premiert, i tillegg til at Nokia lager en full 3D-presentasjon av ideen. På neste side finner du noen av de innsendte bidragene.

Les også