Slik blir fremtidens minimaskiner

Det var få som kunne forutse hvor populære minimaskiner, såkalte Nett-PC-er, skulle bli i 2008. Men om du sikler etter en slik maskin nå kan det fort hende du får lyst på en ny om kun kort tid.

Bedre ytelse, kraftigere grafikk

I 2009 vil nemlig flere produsenter jobbe hardt innen dette segmentet og vi vil få se langt kraftigere maskiner enn de vi finner på markedet i dag. Dagens maskiner med 10-tommer skjerm har som oftest prosessorer på 1.6Ghz og skjermoppløsning på mellom 800 x 600 og 1024 x 768 piksler. Fremover lover både AMD, Intel og Via Technologies, ifølge svenske PC för alla, at de alle vil jobbe for å få på plass enda kraftigere prosessorer mens Nvidia jobber med å oppgradere grafikken. For eksempel kommer Sonys nye Vaio P med oppløsnig på 1600 x 768 piksler. Det hjelper klart når du surfer på nettet.

Stadig fler funksjoner

Men det er ikke kun prosessor og skjerm som forbedres. Maskinen kommer med stadig mer avansert teknologi. Flere produsenter, som Asus og norske Multicom har utviklet maskiner med vridbar skjerm. Disse små maskinene kan da, kombinert med trykkfølsom skjerm, benyttes som tabletmaskiner og enkle underholdningsfremvisere. Maskiner som Multicom Alishan og Sony Vaio P er også utstyrt med innebygd GPS for å kunne hjelpe deg på veien. Maskinene kan dermed fort bytte ut både GPS-er og bærbare DVD-spillere i bilen, så lenge funksjonene og strømforsyning fungerer godt nok.

Kjøpe nå eller vente?

Samtidig er det tydelig at den rimelige prisen på disse maskinene går kraftig opp jo større, sterkere og mer funksjonsrike de blir. Mens maskinene i starten ofte kostet under 2.000 kroner, så kan du uten problemer i dag ende opp med å betale godt over 6.000 kroner for de dyreste av disse maskinen, en pris du lett kan få en helt god normal bærbar maskin for.

Om du vil ha en billig maskin bør du derfor muligens like godt kjøpe nå. Om du derimot vil ha en maskin med samme størrelse, men mer ytelse kan det lett lønne seg å vente på gjerdet enda litt til.

Les også
Vaio endelig til Norge
Les også
Nokia vil lage bærbare
Les også
Nye minimaskiner med Windows 7
Les også
Asus øker prisene drastisk
Les også
Ingen Windows 7 på minibærbare
Les også
Minimaskin med mye batteri
Les også
Maskinene du kjøper til dama
Les også
Du får ikke si "netbook"
Les også
Se Sonys perle av en minimaskin
Les også
Test: Fujitsu Siemens Amilo Mini Ui 3520
Les også
Stadig mer avanserte minimaskiner
Les også
Dette er årets juleslager
Mer om
annonse