Til hovedinnhold

Megaupload-brukere får kanskje lov til å hente filene sine

Men først stiller MPAA et par krav som må følges.

Megaupload

Det har nesten gått et halvt år siden fildelingsnettstedet Megaupload ble blokkert av amerikanske myndigheter, og sjefen Kim Dotcom ble arrestert.

Nettstedet ble stengt av amerikanerne for å ha delt ulovlig kopiert materiale og for å ikke ha slettet filene da de ble gjort oppmerksom på bruddet på opphavsretten.

Men selv om tjenesten skal ha blitt brukt til å spre opphavsrettsbeskyttet materiale, var det også mange brukere som brukte det for å dele sine egne bilder, filmer og filer til venner og bekjente, på en helt lovlig måte. Flere tusen av disse brukerne har siden nedleggelsen klaget sin nød, og bedt om å få tilgang til filene sine.

Helt fram til nå har de amerikanske myndighetene og bransjeorganet MPAA sagt nei til samtlige forespørsler, og nektet noen adgang til serverne hvor alle filene er lagret.

I en uttalelse forteller nå MPAA at Megaupload-brukere kan få filene sine tilbake, så lenge tilgangen til opphavsrettsbeskyttet materiale forblir stengt.

Kan åpne opp, men...

Electronic Frontier Foundation representerer Kyle Goodwin, og kjemper for å la lovlydige Megaupload-brukere få tilgang til filene de hadde lagret før nettstedet ble tatt ned.Foto: EFF

Årsaken til den endrede holdningen skyldes angivelig en Megaupload-bruker, Kyle Goodwin, i forrige måned formelt ba retten om å hjelpe lovlige brukere av tjenesten til å få tilbake filene sine. I dag svarte MPAA på begjæringen i en langt vennligere tone enn de har gjort tidligere:

– MPAAs medlemmer har sympati for lovlige brukere som har brukt Megaupload til å lagre lovlig anskaffet eller skapt materiale, selv om Megauploads retningslinjer sa i klartekst at de ikke kunne garantere for framtidig tilgang til filene som ble lastet opp, skriver MPAAs advokat.

– Hvis retten er villig til å vurdere å tillate brukere som Mr. Goodwin å få tilgang til filene sine, er det essensielt at det inkluderes en mekanisme som gjør at filene som brukere får tilgang til ikke er filer som har blitt ulovlig lastet opp på kontoene deres, fortsetter MPAA-advokaten.

Kun for brukere, ikke Kim Dotcom

I tillegg til denne begrensningen vil MPAA også forsikre seg om at ingen av Megauploads representanter vil på noe tidspunkt få tilgang til serverne og filene som ligger der.

– Ikke ved noe tilfelle bør noen av Megauploads forsvarere eller deres representanter [..] bli gitt tilgang til Mega Servers i den tiden hvor de er åpnet opp for Megaupload-brukere.

MPAA har tidligere sagt at de er redde for at hvis Megaupload får tilgang til dataen vil de kunne starte opp tjenesten på nytt i et annet land, hvor de ikke har domsmyndighet (jurisdiksjon).

Akkurat hvordan det skal avgjøres om filer bryter mot opphavsretten eller ei, og hvordan dette skal separeres før brukerne får tilgang til de, sier ikke MPAA noe om. Likevel kan dette anses som et steg i riktig retning for Megaupload-brukerne som ikke får tilgang til filene sine.

(Kilder: TorrentFreak, Ars Technica)

annonse