Nyhet

Slik blir Windows Phone 8

Ny startskjerm og samme kjerne som Windows 8 på PC er noen av nyhetene.

Microsoft avslørte i kveld detaljer om sitt kommende Windows Phone 8-operativsystem.

Foreløpig er det kun de delene av Windows Phone 8-plattformen som utviklere trenger å vite om i dag som blir avslørt. Det betyr at det nok fortsatt er detaljer som ikke er kjent ennå. Men det vi fikk vite, var spennende nok.

Delt Windows-kjerne

Microsofts Joe Belfiore bekreftet under en utviklerkonferanse i San Francisco at Windows Phone 8 og Windows 8 kommer til å ha en delt Windows-kjerne. Med dette menes at blant annet elementer som har med hvordan operativsystemet fungerer på dypere nivå, samt nettverksfunksjonalitet, multimediastøtte og driverstøtte, kommer til å være det samme både på PC, nettbrett og mobil.

For forbrukere vil en felles kjerne bety et enda bredere utvalg av telefoner, i tillegg til at en felles kjerne vil gjøre det enklere å flytte apper fra Windows 8 på PC til Windows Phone 8 på mobiltelefonen.

En felles drivermodell gjør det også raskere og enklere å lage drivere for et stort antall ulike enheter.

Ulempen med såpass omfattende endringer, er at dagens Windows Phone 7.5-telefoner ikke vil kunne oppgraderes til Windows Phone 8. Men flere av de nye funksjonene, som den nye startskjermen, vil likevel bli tilgjengelig på "gamle" enheter gjennom en 7.8-oppdatering.

Bedre maskinvare

Windows Phone 8 får støtte for flere skjermoppløsninger. I tillegg til 480 x 800 punkter (15:9), blir det også støtte for 1280 x 768 (15:9) og 1280 x 720 (16:9).

Alle eksisterende Windows Phone 7.5-apper vil støtte de nye oppløsningene uten at appene må endres. Men utviklere kan optimalisere for de nye oppløsningene, om de ønsker det.

Dagens Windows-mobiler har ikke støtte for utvidelse med minnekort, men med Windows Phone 8 kommer endelig støtte for MicroSD-kort.

Samme nettleser som på PC-en

Telefoner med Windows Phone 8 kommer med Internet Explorer 10 innebygget. Nettleseren vil bruke den samme rendringsmotoren som i PC-versjonen. Den vil også ha støtte for mange IE10-funksjoner fra PC-en, som Smartscreen Filtrering, som beskytter mot skadelige nettsider.

Ifølge Microsoft skal nettleseren i Windows Phone 8 allerede nå gjøre det bedre i nettlesertesten Sunspider enn Galaxy S III og iPhone 4S. Maskinvareaksellerasjon av grafikken skal være noe av hemmeligheten.

Microsoft har også lagt til rette for at det skal være mye enklere enn i dag å porte spill fra Windows 8 på PC til Windows Phone-mobiler. Også mobiltelefonene vil ha støtte for DirectX, og med en felles drivermodell for grafikkdrivere skal jobben for utviklerne bli enklere, fortalte Belfiore.

NFC-støtte

Android-mobiler har lenge hatt støtte for NFC - Near Field Communication, en teknologi som vil kunne brukes i fremtidens betalingsløsninger. Windows Phone 8 kommer med NFC-støtte, og vil faktisk også komme med en innebygget mobil "lommebok".

Det skal være støtte for både kreditt- og debetkort, bonuskort, medlemskort og andre typer kort i betalingsløsningen. Og har du et spesielt "Secure SIM"-kort i mobiltelefonen skal du kunne gjennomføre sikre betalingstransaksjoner i butikker som støtter dette.

Belfiore demonstrerte også hvordan NFC-funksjonen kunne brukes til å overføre ting fra PC-en eller nettbrettet til telefonen, for eksempel hvis du ønsker å overføre en kontakt.

Nokia-kart og bedre startskjerm

Som tidligere rykter har antydet, vil Microsoft fra og med Windows Phone 8 levere telefonene med Nokias kartløsning. Denne kartløsningen finnes allerede på Nokia Lumia-modellene, og er langt bedre enn Bing-kartene som har vært på Windows-mobilene til nå, i hvert fall her i Norge.

Startskjermen er noe av det som har skilt Windows Phone fra andre telefoner. Med Windows Phone 8 har Microsoft gjort en rekke forbedringer i startskjermen.

En av nyhetene er at du nå kan endre størrelsen på "flisene" som benyttes på startskjermen – det vil si de firkantende boksene som indikerer apper og ulike funksjoner på telefonen. Med støtte for større skjermer, er dette en utvikling som virker smart.

Har du for eksempel noen kontaktpersoner du kommuniserer med oftere enn andre, kan du lage en større flis for disse personene.

Microsoft gjør også en del for å tekkes bedriftskundene. Det vil blant annet bli støtte for kryptering av det som ligger lagret på telefonen, samt bedre funksjoner for å administrere telefonen i bedriften.

Windows Phone 8 ventes på markedet til høsten en gang.

Les også: Microsoft angriper iPad med nye nettbrett

(Kilder: The Verge og Microsoft Channel 9)

Les også
Nokia har en "plan b"
annonse